Ny strejk blockerar Finlands räls och hamnar Helsingfors järnvägsstation. Foto Klas Widestrand / TT

Ny strejk blockerar Finlands räls och hamnar

Runt 7 000 löntagare i Finland gick på måndagen ut i strejk. Den två veckor långa aktionen riktar sig mot processindustrin samt transporter på räls och i hamnar, det vill säga exportindustrin.
Sören Viktorsson
11 mar 2024 | 11:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Läget mellan regeringen och fackföreningsrörelsen blir alltmer spänt och från löntagarhåll signaleras att strejkerna kan bli än mer långvariga.

I fredags höll Finlands statsminister Petteri Orpo samt arbetsmarknadsminister Arto Satonen, bägge från det konservativa Samlingspartiet, en träff med representanter för fackföreningsrörelsen. Att det slutade resultatlöst torde knappast förvåna någon. 

Det är ju alltid bättre att man sitter runt ett gemensamt bord och diskuterar.

Antti Palola, STTK

Fack och regering befinner sig på kollisionskurs i ett flertal frågor. En gäller införandet av en avtalsmodell lik den svenska, där exportindustrin är löneledande. En annan handlar om ökat utrymme för lokala avtal.

Nedskärningar slår mot löntagare

Facket vänder sig också mot regeringens ekonomiska nedskärningar. Enligt beräkningar av tjänstemannafacket STTK kan en tjänsteman mista uppemot 20 procent av sin sammantagna inkomst på grund av dessa.

Bakom de politiska strejkerna som inleddes idag står fyra förbund i Landsorganisationen; Industrifacket, Transportfacket ATK, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL samt Elektrikerförbundet.

– Vi är beredda att strejka längre än bara två veckor, uppgav Transportfacket ATK:s ordförande Ismo Kokko i förra veckan till affärstidningen Kauppalehti.

Tjänstemän i politiska strejker

På några orter anordnar även förbund tillhörande tjänstemannafacket STTK kortare aktioner.

– Det är inte sympatistrejker utan politiska strejker som sammanfaller med SAK:s åtgärder. Men dessa är inget vi centralt inom STTK kommit överens om, säger STTK-ordföranden Antti Palola till Arbetsvärlden.

Hur inflammerat läget är, visas av att Socialdemokraterna och Vänsterförbundet gångna veckan begärde förtroendeomröstning vad gäller arbetsmarknadsminister Satonen, vilken denne dock vann med siffrorna 92-56.

Liknar Arga leken

Hufvudstadsbladets arbetsmarknadsreporter Sylvia Bjon liknar den aktuella situationen vid ”Arga leken”, där de bägge deltagarna stirrar på varandra så länge som möjligt utan att röja en min.

I en intervju med TV-kanalen MTV3:s ”Uutisextra” eller”Nyhetsextra” vädjar STTK-basen Palola till statsminister Orpo, om att denne ska sammankalla den så kallade centralorganisationsfemman till nya förhandlingar. Med begreppet förstås arbetarnas SAK, tjänstemännens STTK, akademikernas Akava samt Finlands Näringsliv EK och de kommunala arbetsgivarnas och välfärdsområdenas KT.

– Det är ju alltid bättre att man sitter runt ett gemensamt bord och diskuterar problemen än att man pratar förbi varandra i media, fastslår Antti Palola för Arbetsvärlden.

Sören Viktorsson
11 mar 2024 | 11:34

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev