Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn

Nej till kollektivavtal i offentlig upphandling

Kollektivavtal Utredaren Niklas Bruun trodde själv inte att förslaget om krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling skulle bli någon stridsfråga. Men nu stoppar Sverigedemokraterna förslaget i riksdagen.
13 sep 2016

Det blir ingen lagstiftning om krav på villkor i nivå med kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Sverigedemokraterna meddelar nu att de kommer att ansluta till de borgerliga partierna och rösta nej, vilket gör att förslaget inte går igenom i riksdagen.

– Det här är ju kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering och jag är ganska glad att vi kan vara med och sätta stopp för det här, säger Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperson till SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna har fått kraftig kritik från bland annat LO för att de går emot förslaget. Centralorganisationen menar att kraven på sociala hänsyn är viktiga för att seriösa företag ska kunna vinna upphandlingar och för att säkerställa goda villkor för arbetstagare som utför offentliga uppdrag.

Då: Förvånad om det blir politisk stridsfråga

Regeringen har under hela mandatperioden hållit flaggan högt för frågan om kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Frågan utreddes under våren 2015 och för ett år sedan föreslog utredare Niklas Bruun att krav på kollektivavtalsliknande villkor skulle införas i offentliga upphandlingar.

− Det är ju egentligen inte så dramatiskt det här. Det förvånar mig om det blir en stor politisk stridsfråga, särskilt med tanke på kollektivavtalens täckning i Sverige. Det är inte så konstigt om vi i upphandlingar med skattepengar ställer krav på skäliga villkor, sade han till Arbetsvärlden i september 2015.

Arbetsvärlden har tätt följt frågan om krav på sociala hänsyn i offentlig upphandling. Här kan du läsa mer om hur turerna gått under 2015 och 2016:

Tema: Sociala hänsyn i offentlig upphandling

Tema: Upphandlingen och kollektivavtalen

13 sep 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan