Ministrarna klubbade igenom upphovsrättsdirektivet Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) var tvungen att rösta mot upphovsrättsdirektivet i EU i dag. Arkivbild: Claudio Bresciani / TT

Ministrarna klubbade igenom upphovsrättsdirektivet

EU Trots att Sverige röstade nej i dag, gick förslaget om upphovsrättsdirektiv för nätet igenom vid dagens ministerråd. Sveriges landsbygdsminister tvingades rösta mot efter ett beslut i EU-nämnden i fredags.
15 apr 2019
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag beslutade EU:s ministerråd att det omtvistade upphovrättsdirektivet för internet ska införas i lag i medlemsländerna. Efter att den svenska riksdagens EU-nämnd i fredags avvisat regeringens förslag att säga ja till upphovsrättsdirektivet blev Sverige i dag ett av de sex länder som röstade nej, berättar flera medier, däribland Europaportalen, i dag.

Som Arbetsvärlden har berättat om tidigare, var de svenska EU-parlamentarikerna splittrade inför omröstningen i parlamentet i slutet av mars.

När regeringen nu föreslog att Sverige skulle rösta för, gick en majoritet av de svenska riksdagspartierna mot det förslaget, inklusive Miljöpartiet, och Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) var tvungen att rösta nej i ministerrådet.

Någon enighet har inte heller funnits i den inhemska debatten som föregick parlamentets beslut om en gemensam upphovsrätt på internet.

Dagens beslut i ministerrådet stöddes enligt Europaportalen av 19 medlemsländer, däribland Tyskland, sex länder röstade mot (Sverige, Nederländerna, Italien, Polen, Finland och Luxemburg) och tre länder lade ner sina röster.

 

Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar