Idag på eftermiddagen röstar Europaparlamentet om copyright-direktivet. In i det sista är det oklart om det blir ett ja eller ett nej.
De som röstar ja menar att det kommer att ge upphovsrätthavarna rimligt betalt genom att kräva större ansvar av internetjättar som Google och Facebook.
De som röstar nej menar istället att direktivet dödar Internet och kränker integriteten.
Om EU:s upphovsrättslag går igenom parlamentet är oklart in i det sista.
Socialdemokraterna har svängt
Alla svenska parlamentariker utom de socialdemokratiska kommer att rösta nej. I två tidigare omröstningar förra året röstade S-ledamöterna först nej, sedan ja. Inför slutomröstningen har de inte kunnat bestämma sig för ett ja eller nej.
Till på måndagskvällen, då partiets tyngsta namn, Marita Ulvskog – delegationsledare för frågan – och Jytte Guteland – ledamot i ansvarigt utskott – gick ut och sa att de två röstar ja.
Arbetsvärlden nådde Jytte Guteland inför omröstningen i Strasbourg.
Varför röstar du ja?
– Det är viktigt att modernisera upphovsrätten. Kulturskapare får idag inte skälig ersättning för sitt arbete. Medan kommersiella företag som Youtube och Google tjänar stora pengar på upphovsrättsskyddat material som andra slitit för.
Hur ändrar direktivet på det?
– Det ger bättre möjlighet att förhandla med de här stora aktörerna. Därmed stärks både enskilda rättighetshavares ställning, och det sätts press på de kommersiella plattformarna att förhandla och klarera rättigheter.
Ger skolor rätt använda upphovsrättskyddat material
Ett konkret exempel på vad direktivet kan betyda är att det säkrar svenska kollektiva avtalslicenser menar Guteland. Som gör att skolor kan använda upphovsrättsskyddat material i undervisningen. Något som idag hotas av en EU-dom.
– Den domen undanröjs ifall det blir ja till direktivet, som tydligt säger att kollektiva avtalslicenser ska fungera.
Det som framför allt delat ja- och nej-sidan är artiklarna 11 och 13. Med artikel 11 ska internetplattformarna kunna krävas på betalning när de länkar till material på nätet. Ett sätt för dem att driva trafik till sina plattformar, vilket ger stora vinster. Vinster som om direktivet röstas igenom måste delas med upphovsrättshavarna genom avtalslicenser med rättighetsorganisationer som Stim till exempel.
De som däremot röstar nej menar att det betyder ett kraftigt försämrat Internet.
Jytte Guteland håller inte med:
– Jag har svårt att tro att det blir den negativa utveckling som beskrivs. Tvärtom ger det här en tydligare möjlighet att få Google att förhandla och klara ut rättigheter.
Varför skulle det ligga i Googles intresse?
– Europa är världens största handelsregion. Så det är klart att de här amerikanska bolagen behöver ett internet som fungerar i Europa.
När Spanien lagstiftade på ett liknande sätt blev Internet sämre där.
– Det argumentet håller inte. Det är skillnad på hela Europa och ett enskilt land.
Filter utgör stötesten
Den andra stötestenen är artikel 13. De som röstar ja menar att krav på internetjättarna att kontrollera vad för upphovsrättsmaterial de sprider underlättar för rättighetshavarna att kräva ersättning. Kontrollen görs med ett filter. Motståndarna rasar och menar att filtret också rensar bort alltifrån bloggare till små plattformar på Internet.
– Lagstiftningen tar inte sikte på mitt diskussionsforum eller min lilla plattform, säger Guteland. Utan på de som konkurrerar med att kommersiellt sprida upphovsrättsskyddat material i masskala. Det är viktigt att de gör rätt för sig.
MP och V röstar nej
Socialdemokraternas regeringskollega Miljöpartiet har tre Europaparlamentariker, alla de kommer att rösta nej trots att den svenska regeringen står bakom direktivet.
– Man får inte alltid sin vilja igenom när man arbetar i en regering, säger Miljöpartiets europaparlamentariker Jacop Dalunde till Arbetsvärlden.
Är det ditt partis uttalade önskan att ni röstar nej till direktivet?
– Ja.
Är det inte besvärande att regeringskollegan röstar nej?
– Den frågan får du ställa till regeringen, svarar Jytte Guteland.
Även Vänsterpartiets Malin Björk har svängt. Fram till i fredags sa hon nej. Sedan blev hon osäker utifrån att det var delade meningar i partiet. Men efter att ha stämt av svarade Björk på måndagen att hon röstar nej.
Om Europaparlamentet slutligen röstar ja eller nej är alltså osäkert in i det sista. Även den socialdemokratiska partigruppen i parlamentet är delad.
– Det är svårt att veta var majoriteten ligger, och det är heta diskussioner, säger Jytte Guteland.