Målarna lägger ned – går upp i Byggnads Målarnas extrakongress har röstat för samgående med Byggnads Foto: Marko Säävälä, Janerik Henriksson/TT

Målarna lägger ned – går upp i Byggnads

Facken Svenska Målareförbundet går upp i Byggnads och upphör som eget förbund. En tung majoritet röstade på förbundets kongress för beslutet. Men det saknades inte motröster.
28 nov 2023 | 14:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Beslutet är klubbat. Med röstsiffrorna 75 mot 47 röstade Målarnas extra kongress för det egna förbundets nedläggning efter 136 år. De runt 13 000 medlemmarna kommer nu att istället att ansluta till Byggnads, vars ordförande gästade kongressen på måndagen, rapporterar Målarnas Facktidning.

– Det här är en bra dag för svensk arbetarrörelse, tillsammans kommer vi flytta fram positionerna, inte bara för våra medlemmar, utan för Sveriges alla arbetare, säger Mikael Johansson, Målarnas förbundsordförande i ett pressmeddelande.

I praktiken blir det en form av sammanslagning, men med cirka 100 000 medlemmar starka Byggnads vid rodret. Inte bara medlemmarna utan även förbundets lokala och centrala ombudsmän kommer nu få en ny uppdragsgivare.

– Vi välkomnar Målarna med öppna armar. Våra förbund hör ihop och vi har jobbat sida vid sida i många år. Nu kan vi ytterligare flytta fram medlemmarnas positioner. Byggnads blir ännu starkare, stoltare och tryggare när även målare och lackerare kommer in i vårt förbund, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Inte alla målare ville lägga ned

Men det saknades inte motröster, som även yttrade kritik över en upplevt toppstyrd process.

– På vårt representantskap i Målarettan hade vi en rådgivande medlemsomröstning som klart och tydligt visade att medlemmarna vill vara kvar som eget förbund, sade kongressombudet Tina Löfgren i talarstolen enligt Målarnas Facktidning. 

Enligt förbundsledningen var beslutet inte lätt, men nödvändigt för förbundet som länge brottats med vikande ekonomi.

– Hade någon kunnat peka på åtgärder som skulle göra att Målarna var ett fortsatt bra alternativ hade förbundsstyrelsen gärna hoppat på det men det svaret har ingen kommit med, sade Jan-Olof Gustafsson, vice ordförande till ombuden, enligt tidningen. 

Enligt kongressbeslutet är det nu upp till Målarnas förbundsstyrelse att förbereda sammanslagningen och besluta om definitivt datum. Enligt Byggnads och Målarnas gemensamma pressmeddelande så förväntas övergången vara genomförd under först halvåret 2024.

28 nov 2023 | 14:31

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev