”Omställningsstudiestödet blev ett fiasko” "Ett fiasko". Det är Byggnads ordförande Johan Lindholms betyg över omställningsstudiestödet. Foto: Jessica Gow/Christine Olsson/TT

”Omställningsstudiestödet blev ett fiasko”

Huvudavtalet Huvudavtalet fortsätter att splittra LO-förbunden, där över hälften fortfarande står utanför överenskommelsen. Extrema kötider för omställningsstudiestödet hos CSN har inte "rosat marknaden" enligt Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, som kallar stödet för ett fiasko.
6 nov 2023 | 11:52
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

LO-förbundet Handels sa under tisdagens förbundsråd nej till att gå med i huvudavtalet som blev klart för drygt ett år sedan. Därmed står åtta, över hälften av förbunden inom LO och dess medlemmar, utanför det omfattande paketet som ska reglera arbetsmarknaden.

Och även om förbunden som hittills sagt nej, Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighets, GS, Livs, Målarna och Transport har en chans att hoppa på vid årsskiftet, verkar intresset kyligare än svalt enligt en artikel Arbetet.

Nyhetsbrev

– Det finns ingen efterfrågan från medlemmarna, säger Magnus Falk, samhällspolitiskt ansvarig vid Transport till Arbetet.

”Fiaskot har knappast rosat marknaden”

Och den stora vinsten för facken i överenskommelsen var ju möjligheten för anställda att skola om sig via omställningsstudiestödet som sjösattes för ett år sedan.

Men stödet har kantats av knepiga regler för de som jobbar med det på CSN, och enorma kötider för den enskilda som vill söka pengar där.

– Det där fiaskot har knappast rosat marknaden. Det är väl ingen som vill gå in i en överenskommelse där motparten inte ens kan hålla sin del av avtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet.

Fler undantag från turordningen lockar inte

Och det som var arbetsgivarnas stora vinst, att kunna göra fler undantag från turordningen vid nedskärningar, är något flera LO-förbund vill undvika.

– I de allra flesta fall har arbetsgivarna utnyttjat de tre undantag från turordningen som tillåts i lagen om anställningsskydd, las. Jag anar ju att om vi hade haft huvudavtalet, så skulle de ha utnyttjat de större möjligheter till undantag som finns där, säger Madelene Engman, avtalssekreterare i GS-facket.

6 nov 2023 | 11:52

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar