LO: Nya löneavtalet ger inte tillräcklig inflation Ola Pettersson, chefsekonom på LO. Foto: Carl Bredberg / SvD / TT

LO: Nya löneavtalet ger inte tillräcklig inflation

Konjunkturprognos Den svenska ekonomin går som tåget både i år och nästa år, enligt LO-ekonomerna prognos. Däremot lär inte inflationsmålet på 2 procent nås, delvis som en följd av de låga löneökningarna i det nya avtalet, anser de.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Medan osäkerheten för den globala ekonomin är fortsatt stor, pekar det mesta uppåt för Sveriges del just nu. LO-ekonomerna tror på en BNP-tillväxt på 2,7 respektive 2,6 procent de närmaste åren. Dragloket är en stark export som växer med stöd av en svag krona.

Trots detta tror inte LO-ekonomerna att inflationen kommer att stiga till Riksbankens mål på 2 procent under 2017 och 2018. Inflationstrycket från arbetsmarknaden blir inte tillräckligt stort, konstaterar de. Nivån för löneökningarna i de avtal som slöts nyligen – 6,5 procent för tre år – var inte nog. Hur hög nivån borde ha varit vill dock inte LO-ekonomerna yttra sig om.

– Parterna har säkert gjort så gott de kunnat. Men utfallet leder inte till att vi når inflationsmålet på 2 procent, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

”Vi har fortfarande långt kvar till målet om Europas lägsta arbetslöshet.”

Att ekonomin går bra gör att sysselsättningen tros öka kraftigt, men eftersom arbetskraften växer i nästan samma takt minskar arbetslösheten bara långsam.

– Vi rör oss sakta ned mot sex procent, men takten är dock alltför måttlig. Vi har fortfarande långt kvar till målet om Europas lägsta arbetslöshet, säger Ola Pettersson.

Matchningsproblem

I ett läge när det matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad är stora behövs nya och fler utbildningsinsatser, anser LO-ekonomerna som bland annat vill se en kraftigt utbyggd Komvux och Yrkesvux.

– I dag finns det en stor efterfrågan på arbetskraft, men alltför många kan inte konkurrera om jobben. Ska vi ha långsiktigt lägre arbetslöshet måste stora grupper få stärkta kunskaper och färdigheter, säger Ola Pettersson.

LO-ekonomerna konstaterar också att inkomstskillnaderna har ökat kraftig de senaste decennierna. Den utvecklingen måste brytas, anser de och lyfter fram ett antal åtgärder som de vill se genomförda. Bland annat föreslår de en förbättrad arbetslöshetsförsäkring och en återinförd fastighetsskatt.

Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar