Livslång vägledning föreslås via digital plattform Cecilia Fahlberg Pihlgren, utredare i arbetsmarknadsutredningen, lämnade på onsdagen ett delbetänkande med förslag om livslång vägledning till regeringen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Livslång vägledning föreslås via digital plattform

Arbetsmarknadsutredningen Arbetsförmedlingen och en rad andra myndigheter föreslås utveckla och driva en digital plattform för att möta det växande behovet av livslång vägledning på arbetsmarknaden. I målgruppen inkluderas också yrkesverksamma.
25 okt 2017 | 14:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Snabba teknologiska förändringarna och nya arbetsformer ställer krav på livslångt lärande – men också livslång vägledning. Det menar Cecilia Fahlberg Pihlgren, särskild utredare i  arbetsmarknadsutredningen, som på onsdagen lämnade över delbetänkandet ”Vägledning för framtidens arbetsmarknad” till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Redan i dag har Arbetsförmedlingen ett vägledningsuppdrag också för yrkesverksamma men det är eftersatt, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren till Arbetsvärlden.

Den nya digitala plattformen, som ska bli ett kraftfullt verktyg för såväl myndigheter, omställningsorganisationer som arbetssökande och redan yrkesverksamma, ska samla en lång rad myndigheter i samverkan.

Den här plattformen ska inte endast vara för någon som söker nytt jobb

Arbetsförmedlingen, Skolverket, UHR, Myndigheten för yrkeshögskolan, CSN och Tillväxtverket föreslås alla bidra med sina kompetensområden för att förse plattformen med aktuell information och prognoser om bland annat arbetsmarknad och utbildningsmöjligheter. Framför allt de som står långt ifrån arbetsmarknaden ska också ha möjlighet att komma i kontakt med en fysisk studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dem vidare.

– Men den här plattformen ska inte endast vara för någon som söker nytt jobb, utan det kan också röra sig om personer som kanske är i riskzonen att bli av med jobbet och personer som vill utveckla sin kompetens, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren.

Bör utredas skyndsamt

Exakt vilka inslag som ska finnas i den digitala plattformen – och hur avancerad den kan bli komma att bli – blir ämne för en förstudie som man föreslår att Arbetsförmedlingen samordnar.

– Vi föreslår att den här förstudien genomförs ganska omgående för publicering i december nästa år, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren.

I delbetänkandet ingår också en kartläggning av ansvarsfördelningen inom arbetsmarknadspolitiken. Där kommer utredningen fram till att huvudansvaret vilar hos staten, men att kommunerna också gör en väsentlig insats.

– Vi föreslår att ansvarsfördelningen förtydligas och att samordningen blir större. Här finns också en samsyn mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen. Hur ansvarsfördelningen bör se ut kommer vi återkomma till i slutbetänkandet, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren.

Vår bedömning är att behovet av vägledning är stort och ökande

Redan nu föreslår utredningen dock att Arbetsförmedlingen dammar av sitt vägledande uppdrag och prioriterar upp det.

– Vår bedömning är att behovet av vägledning är stort och ökande i den här snabba förändringstakten med digitalisering. Matchningen på arbetsmarknaden behöver också bli bättre och det förutsätter en inkluderande vägledning, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren.

Arbetsmarknadsutredningens slutbetänkande lämnas 2019.

25 okt 2017 | 14:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev