Saco: Dåligt arbetsklimat orsakar trakasserier Var femte tillfrågad akademiker svarade ja på frågan om de någon gång under det senaste året känt sig trakasserade eller utfrysta. Foto: Andy Wong

Saco: Dåligt arbetsklimat orsakar trakasserier

Världsdagen för psykisk hälsa Psykiska diagnoser ligger bakom hälften av alla sjukskrivningar, visar siffror från Försäkringskassan. En stor del kan ha sin grund i trakasserier på jobbet, enligt en ny undersökning från Saco.
Karin Bromander
10 okt 2017 | 16:43
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Psykisk ohälsa stod bakom 46 procent av alla sjukskrivningar vid halvårsskiftet 2017, visar Försäkringskassans statistik. Andelen har mer än fördubblats under de senaste fem åren: Sedan 2011 har den ökat med 129 procent.

Det här är ett problem som har funnits länge och det minskar inte.

Samtidigt är mobbning ett stort problem på landets arbetsplatser, visar en ny undersökning från Saco och Novus. Var femte tillfrågad akademiker svarade ja på frågan om de någon gång under det senaste året känt sig trakasserade eller utfrysta.

Karin Fristedt, Saco. Foto: Kalle Assbring

– Mycket beror på bristande organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsgivaren måste ta ett ansvar för arbetsklimatet. Då kan vi slippa situationer med trakasserier och kränkande särbehandling, säger Karin Fristedt, arbetsmiljöutredare på Saco.

Karin Fristedt påpekar att liknande undersökningar har fått fram andra siffror. Ämnet är svårundersökt eftersom det inte finns någon absolut definition av mobbning och svaren kan skilja sig stort beroende på hur frågorna formuleras.

– Men oavsett vad är siffran för hög. Det här är ett problem som har funnits länge och det minskar inte.

Störst problem inom vården

Enligt Sacos undersökning är problemen med utfrysning och trakasserier allra störst inom offentlig sektor. Kommuner och landsting är också överrepresenterat vad gäller sjukskrivningar för psykisk ohälsa.

– Antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av organisatoriska och sociala faktorer ökar och många av dem finns i offentlig sektor. Däribland naturligtvis mobbning, utfrysning och trakasserier.

LO, TCO & Saco: Se över lagstiftningen!

I mars 2016 trädde föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) i kraft. Den ger arbetsgivaren långtgående ansvar att förebygga stress och andra psykiska åkommor, men eventuella effekter är ännu inte utvärderade.

Reglerna välkomnades av facket, som länge efterfrågat skärpta krav på området. Men LO, TCO och Saco efterfrågar mer för att komma åt problemen med bland annat mobbning på arbetsplatsen.

– Vi vill få till en översyn av lagstiftningen. Vi måste se om den behöver kompletteras för att komma åt problemen, säger Karin Fristedt.

Karin Bromander
10 okt 2017 | 16:43

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev