SKR är sin egen värsta fiende Sveriges kommuner och regioner ser inte hela bilden, menar Mikael Feldbaum. Foto: TT
Ledare

SKR är sin egen värsta fiende

SKR tycker att en kvart om dagen är mycket tid. Men att sjuksköterskeyrket är i kris skjuter man ifrån sig.
12 jun 2024 | 16:31
+1
8
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
4

Är det någon mer än jag som har svårt att förstå hur de räknar på Sveriges kommuner och regioner (SKR)?

Vårdkonflikten är nu inne på sin sjätte vecka och 3 300 medlemmar i Vårdförbundet strejkar. Totalt omfattas 71 000 vårdanställda av konflikten.

Vårdförbundets viktigaste krav är en kvart kortare arbetstid per dag. Det blir 75 minuter per vecka. Kortare arbetstid skulle göra att fler sjuksköterskor orkade arbeta heltid.

Om alla medlemmar i Vårdförbundet som idag jobbar deltid skulle gå upp på heltid, så skulle det ge 8 000 nya heltidstjänster. Till en vård som skriker efter rätt utbildad personal. Detta på grund av att, just det, villkoren är för tuffa. Det gör det svårt att rekrytera.

”Jag har jobbat 83 procent i stort sett sedan jag började jobba. Jag orkar inte mer. Jag var så trött när jag kom hem. Jag arbetar deltid för att värna min hälsa. Jag provade att jobba 100 procent men det var inte hållbart”, säger sjuksköterskan Elay i Vårdförbundets undersökning.

Problemet är SKR:s oerhört snäva synsätt.

Och 13 000 utbildade sjuksköterskor jobbar idag inte ens i vården utan har lämnat yrket. En kompetensflykt som uppskattas kosta 5,5 miljarder.

Vad skulle kunna få dessa sjuksköterskor att komma tillbaka? Bättre arbetsmiljö. Om man ska tro Nationella vårdkompetensrådet.

Sjuksköterskor slutar för att arbetsbelastningen är för hög, privatlivet inte går ihop, ledarskapet brister och inte ger erkännande av de anställdas kompetens. När många slutar blir belastningen hårdare på dem som blir kvar. Den negativa spiralen spinner vidare.

SKR lägger däremot totalt fokus på antal jobbade timmar.

– Vi ser att arbetstidsförkortning är fel väg att gå i nuläget, säger Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, fyller i:

– Förslaget om de här femton minuterna kan låta lite, men om man summerar arbetstiden för alla Vårdförbundets grupper så pratar vi miljontals timmar. Att driva igenom det när det redan är väldigt svårt att bemanna, och vi står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning, är att ta steg mot en försämrad arbetsmiljö, säger hon till Arbetet.

Frågan är större än antalet arbetade timmar.

Med 90 000 som omfattas av avtalet ger ett överslag att det kan handla om 5 miljoner timmar. Om hälften av de deltidsarbetande skulle komma tillbaka till heltid, så skulle det innebära ett tillskott på i runda slängar 8 miljoner timmar. Skulle hälften av de utbildade sjuksköterskorna utanför vården komma tillbaka skulle det ge 15 miljoner timmar.

Men problemet är SKR:s oerhört snäva synsätt. Fokus är på en kvart om dagen när det borde vara på ett yrke i kris. Det gör dem till sin egen värsta fiende i den här konflikten. Frågan är större än antalet arbetade timmar.

Det sägs att det är svårt att effektivisera tjänsteyrken. En orkester kan inte ”spela snabbare”. Men personal som orkar med familjelivet, som lyssnas på och som känner sig betrodda av ledningen. Och som jobbar kortare tid. De kommer att påverkas. De kommer orka mer på jobbet. Och göra rätt saker. Vi vet inte som mycket om de här effektivitetsvinsterna, men det är rimligt att tro att de finns.

De här nöjdare sjuksköterskorna kommer dessutom att locka kollegor till yrket. Det är vår chans att vända den negativa spiralen av sjuksköterskor som lämnar yrket.

För precis som SKR:s förhandlingschef säger: ”Vi står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning”. Frågan är bara vilken slutsats vi drar av det.

12 jun 2024 | 16:31

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev