Nu är den utökade strejken ett faktum. Idag gick ytterligare över tusen vårdarbetare ut i strejk för kravet om arbetstidsförkortning i nytt kollektivavtal. Men den har decimerats från de ursprungligt 1 900 varslade. Detta efter långtgående krav från arbetsgivarna som kallat strejken samhällsfarlig.
– 1 300 medlemmar går nu ut i strejk. Vi ser att vi behöver göra något för att orka ett helt yrkesliv. Man har fått nog, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
På flera ställen i landet har facket backat från det ursprungliga varslet. I bland annat Västernorrland strejkar endast 200 av de 300 varslade och den ursprungliga blockaden har till stora delar hävts. I Västmanland har strejken ställts in helt.
– Man har dragit samhällsfarlighetskortet. Men när vi väl frågar har de inte underbyggda rejäla underlag, säger Sineva Ribeiro
Vårdförbundet anser inte att de lagda varslen är samhällsfarliga, det vill säga utgör en fara för patienters liv och hälsa. Sineva Ribeiro anklagar motparten för hyckleri när de ena dagen hävdar samhällsfarlighet och strax därefter ändå stänger samma enhet för sommaren.
Enligt ordföranden innebär den nedskurna strejken att medlemmarna fått sin grundlagstadgade konflikträtt satt ur spel.
– Den svenska modellen bygger på rätten till stridsåtgärder. Om välfärdsarbetarna inte kan strejka måste man ifrågasätta om den gäller, säger hon.
Inget ärende i samhällsfarlighetsnämnden
Enligt huvudavtalet mellan fack och arbetsgivare i vården bildas, vid konflikt, en särskild nämnd som kan stoppa en stridsåtgärd om den bedöms samhällsfarlig.
Men enligt Per Ewaldsson, oberoende ledamot i nämnden, har inget ärende tagits dit sedan 1990-talet. Inte heller denna gång har nämnden fått något på bordet.
– Det beror på att parterna har löst det i förhandlingar sinsemellan. Det är vad huvudavtalet föreskriver, att innan något hamnar i nämnden ska man förhandla om det. De verkar ha löst alla sådana frågor även denna gång, säger han.
Samtliga begränsningar har alltså skett genom att Vårdförbundet och arbetsgivarna lokalt kommit överens om dem.
– Vi tar vårt ansvar, säger Sineva Ribeiro.
Har ni inte då egentligen själva varit delaktiga i att begränsa era medlemmars konflikträtt?
– Det är inte vi som kallat det samhällsfarligt. Vi tar ansvar när vi sitter i de här förhandlingarna. Men det finns inget som hindrar att vi låter saker gå till nämnden i framtiden. Vi har en strategi och vi är inte klara med vår konflikt, säger Sineva Ribeiro.
Arbetsgivarna vill ”få ett slut på strejken”
Fackets motparter, SKR och Sobona, anser att samhällsfarlighet nu har undvikits. Men är ändå kritiska till de nya stridsåtgärderna.
– En utökad strejk innebär ett mycket ansträngt läge i vården. Regionerna gör nu allt för att erbjuda en så patientsäker vård som möjligt. Samtidigt är sommaren nära och vissa planerade semestrar kommer att behöva dras in, vilket är olyckligt då dessa medarbetare missar välbehövlig återhämtning. Det är dags att parterna tar ett gemensamt ansvar för att teckna ett nytt avtal och få ett slut på strejken, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR och Sobonas förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.
Men någon arbetstidsförkortning, grundkravet från Vårdförbundet, är fortsatt otänkbar.
– Vi ser att arbetstidsförkortning är fel väg att gå i nuläget. Bristen på rätt kompetens i vårdyrkena är stor och att korta ned arbetstiden gör det ännu svårare att ha tillräckligt med personal för att ta hand om alla patienter. Vi vill istället satsa på andra åtgärder, som att förebygga ohälsa, kompetensutveckling, karriärmodeller och uppgiftsväxling, säger Sten Nordin, vice ordförande i förhandlingsdelegationen i pressmeddelandet.