Ryktet om Arbetsförmedlingens nedläggning överdrivet Något stöd för att privata utförare skulle klara Arbetsförmedlingens uppdrag bättre tycks inte finnas. Foto: Marcus Ericsson / TT

Ledare Ryktet om Arbetsförmedlingens nedläggning överdrivet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Alliansens förslag att privatisera matchningen av personer närmast arbetsmarknaden lanserades som en nedläggning. Men var det verkligen det?

De borgerliga partierna brukar vara pigga på att klaga på Arbetsförmedlingen i opposition. Den tar för stor plats och gömmer undan arbetslösa lät det innan regeringen Reinfeldt tillträdde. Sedan utökade regeringen Arbetsförmedlingens uppdrag kraftigt.

Den senaste privatiseringsvåg som drabbade Arbetsförmedlingen gällde de så kallade lotsarna. De skulle peppa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden men det slutade i ekonomisk brottslighet, kristallhealing och värvning till terrorsekter. Läxan: den här gången ska det inrättas ett ordentligt kontrollsystem. Som ska administreras av – tada – Arbetsförmedlingen. Det är alltså inte självklart att Arbetsförmedlingen krymper så hemskt mycket trots privatiseringen.

Det stora problemet är sannolikt inte matchningen i sig, utan att de som söker jobb inte har kvalifikationerna som arbetsgivarna vill ha.

Det är ju en mindre del av verksamheten som nu ska privatiseras: att matcha de arbetslösa som står närmast arbetsmarknaden. Och en del av matchningen sköts redan i dag av så kallade kompletterande aktörer, så det är inte en helt omvälvande idé att all matchning nu ska utföras privat.

Nå, kommer det gå bättre att privatisera matchningen av dem som står nära arbetsmarknaden än det gick att privatisera den för dem som stod längre ifrån? Forskningen från exempelvis IFAU visar att det inte blir någon större skillnad.

Att lansera förslaget att privatisera matchningen, som alliansen gör, med att man ”tar ansvar för att fler människor kommer få ett jobb att gå till” känns högst oklart. Det kommer i alla fall inte leda till någon revolution. Det stora problemet är sannolikt inte matchningen i sig, utan att de som söker jobb inte har kvalifikationerna som arbetsgivarna vill ha.

Just nu pågår arbetsmarknadsutredningen som tittar på uppdraget till Arbetsförmedlingen. Det är inte otroligt att Alliansen har synkat sitt förslag en aning med utredningen. Nästa mandatperiod kan det alltså vara dags för en uppgörelse mellan blocken om hur Arbetsförmedlingen ska se ut framöver. ”Nedläggningen” kan vara Alliansens första bud.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar