Kapitulationen för SD gjorde Jimmie Åkesson till vinnare Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) gläds över valresultatet och firar med en dans under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka på söndagskvällen. Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Ledare

Kapitulationen för SD gjorde Jimmie Åkesson till vinnare

I Storbritannien talades det om den röda mur som Tories lyckades riva och därmed vinna valet. I Sverige tycks Sverigedemokraterna ha rivit den röda muren av landsbygdsväljare och unga män, som tidigare var Socialdemokraternas väljare. Därför tippar det den här gången över till Jimmie Åkessons sida av politiken.
12 sep 2022 | 09:28
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Moderaterna tappade mest till SD, men den långsiktiga utvecklingen som tippar resultatet mellan blocken är Socialdemokraternas tapp.

Sverige har därmed ett av Europas största radikalhögerpartier och det kommer att bli en minst sagt stökig mandatperiod om Ulf Kristersson ska regera med ett så splittrat underlag.

Moderaternas Almedalshonnör till Jimmie Åkessons principfasthet kring invandring är symbolen för det här valets totala nedvikning för radikalhögern.

Viftandet med falukorvar och Sverige först-retoriken tycks, precis som i Frankrike ha öppnat upp vägen för radikalhögern att mosa Moderaterna. Moderaternas Almedalshonnör till Jimmie Åkessons principfasthet kring invandring är väl symbolen för det här valets totala nedvikning för radikalhögern. Det blev en valrörelse där vi fortsatte att göra alla frågor till en fråga om invandring, eller ”segregation” som S valde att kalla det, det vill säga Sverigedemokraternas paradgren.

Ekonomi i Norden, invandring i Sverige

Även medierna lyfte i högre utsträckning än våra grannländer fram integration istället för ekonomi, enligt Institutet för Mediestudier. Men det handlar om ekonomi, inte om invandring.

Det faktum att svenskar efterfrågar olagliga droger i allt högre utsträckning med efterföljande gängkrig – invandringens fel. Trots att om inte invandrare levererat drogerna så hade andra naturligtvis gjort det.

Fattigdomen som minskade transfereringar burit med sig för utsatta områden och en a-kassa som inte klarade pandemin – invandringens fel. Men hade inte de nyanlända varit fattigast så hade andra varit det.

Att arbetslösheten är hög medan arbetsgivare skriker efter personal och Arbetsförmedlingens mer resurskrävande insatser stryps – invandringens fel. Men hade inte invandrarna stått längst bak i anställningskön, så hade de unga männen utan färdigt gymnasium gjort det.

Bristen på vårdplatser samtidigt som regioner kan gå med miljardöverskott – invandringen som stjäl resurser. Trots att det är invandrare som bär upp vården.

Det saknas inte anledningar för unga, outbildade män att vara arga.

Marknadsskolans haveri – de invandrade barnens fel. Men var det verkligen de som segregerade svensk skola?

En otrygg arbetsmarknad med stress, deltidsanställningar och gigjobb – invandringens fel. Men hade inte invandrarna tagit de tuffaste jobben – vem hade då fått göra det?

Samma problem med eller utan invandring

Sverige har haft OECD:s snabbast växande inkomstklyftor. Män med låg utbildning har lämnats efter när reallönerna, tillgångsvärdena och skattesänkningarna rusat. Skolan har släppt yrkesprogrammen, börjat underkänna elever och segregerats till oigenkännlighet. Den gröna omställningen som skulle levererat fossilfri el har satts på paus.

Nyhetsbrev

Det saknas inte anledningar för unga, outbildade män att vara arga. Men att påstå att Sveriges strukturella problem beror på invandringen är faktiskt fel.

Självklart ställer invandring krav på samhället i form av en fungerande bostadsmarknad och utbildningsväsende. Men det är precis samma funktioner inom boende, utbildning och arbetsmarknads som måste funka oavsett om vi har invandring eller inte. Så låt oss styra upp det för hela landets skull, utan att skylla på att Sverige skulle vara ”fullt”.

Och i nästa val kan vi väl kalla segregationen för vad den egentligen är: ekonomisk ojämlikhet?

12 sep 2022 | 09:28
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev