Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet sågar parternas förslag till etableringsanställningar, som nu riskerar att falla. I stället håller Allianspartierna fast vid sin modell att lagstiftningsvägen införa sänkta löner.
Liberalernas kritik mot parternas förslag går ut på att det 1. egentligen är bra men borde utsträckas till företag utan kollektivavtal. 2. att förslaget är dåligt för att lönen blir så hög att det blir orättvist mot löntagare och pensionärer med låga inkomster som behöver betala skatt till skillnad från de etableringsanställda. 3. att förslaget är orättvist mot arbetande med samma inkomst som inte får studera, som de med etableringsanställning får. Sammantaget kräver därmed Liberalerna i praktiken att lönen i etableringsanställningarna ska vara lägre än föreslaget.
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe menar i DI att Liberalerna ”missuppfattat” överenskommelsen och i Arbetet att Annie Lööf inte verkar ha ”tvättat öronen”. Det är roliga citat, men man bör utgå från att Allliansledarna förstått. De vill helt enkelt runda kollektivavtalen, tror att sänkta löner är vägen framåt och ser naturligtvis till statens kostnader.
Från Moderaterna säger Elisabeth Svantesson i Dagens Industri att ”Det är staten och skattebetalarna som ska betala nästan hela kalaset”.
Det hindrar inte att Alliansens eget förslag kan bli dyrt för staten. Det sänker nämligen kostnaden för att anställa en nyanländ person från dagens 9 500 kr med nystartssubvention till endast 2 700 kr. Men den sänkta kostnaden med Alliansens inträdesjobb kräver att nystartssubventionen blir kvar till en kostnad av 2,5 gånger arbetsgivaravgiften. Ju populärare anställningsformen blir, desto dyrare blir det.
Parternas etableringsanställning sänker framförallt kostnaden för att anställa långtidsarbetslösa. Alliansens förslag sänker däremot kostnaden radikalt för att anställa nyanlända.
Här kan man fundera över effektiviteten. Det är sannolikt mer effektivt för staten att subventionera en långtidsarbetslös in i arbete än en nyanländ. Anledningen är att nyanlända torde vara en mer disparat grupp, där många kommer att få anställning helt utan subventioner när de lärt sig svenska.
Alliansens inträdesjobb skulle i praktiken sätta en högstalön för nyanlända och dem under 23 år som inte gått ut gymnasiet, på 70 procent av kollektivavtalad ingångslön. Mer förmånliga kollektivavtal för de här två grupperna skulle alltså lagstiftningsvägen behöva regleras ner, vilket rent juridiskt torde strida mot föreningsfriheten.
Alliansens förslag är förutom ineffektivt och förmodligen lagvidrigt även dålig ekonomisk politik. Det är nämligen inte troligt att en sänkning av löner på några tusenlappar skapar nämnvärt fler jobb. I stället hotas lönerna för stora grupper. Det är knappast den utveckling som Sverige eller för den delen världsekonomin längtar efter just nu.