Är partiledningen bekväm med att bli gammelmoderater? Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-poltiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: TT. Bilden är ett montage.
Ledare

Är partiledningen bekväm med att bli gammelmoderater?

Ledare Det ska nästan bli underhållande att se om Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson försvarar gräsrötternas attacker på facket på stämman, skriver Mikael Feldbaum.
12 okt 2017 | 12:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson lyckas locka tillbaka väljare som flytt till SD. En bättre present än så kunde partiet knappast fått inför kongressen som inleds i dag.

I Aftonbladet/Inizios mätning i dag ökar partiet med 2,2 procentenheter till 18,7 och i princip hela det nya stödet kommer från tidigare SD-väljare.

 Nu återvänder hästarna till spiltan.

Det var svårt att undvika intrycket att det var män som hade problem med Anna Kinberg Batra. De tycks känna sig tryggare nu med Ulf Kristersson. ”Nu återvänder hästarna till spiltan” som tidigare partiledaren Ulf Adelsohn profetiskt uttryckte det när Kristersson valdes, enligt Aftonbladet.

Med Kristersson tycks också de gamla moderaterna vara tillbaka. De som åter vill att staten ska sänka löner genom ”inträdesjobb” och som vill förändra turordningsreglerna.

Frågan är dock hur väl de gammelmoderata förslagen egentligen går hem hos den nya ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson som ju mer är förknippad med Reinfeldts Nya moderater som arbetsmarknadsminister 2013-14. Tror hon principiellt på att parterna bör tas ifrån ansvaret för lönesättning på den svenska arbetsmarknaden? Har hon intresse av att rucka på trygghetsavtalet, den ”betalning” som arbetsgivarna gör för att förhandla bort LAS, för att ändra turordningsregler?

Det ska nästan bli lite underhållande att se om Svantesson försvarar gräsrötternas attacker på facken på stämman i helgen.

Även Kristersson är ju förknippad med Nya moderaterna som socialförsäkringsminister från 2010-14 och kan tänkas vara skeptisk till ingrepp i parternas roller, inte så mycket av princip som av svårigheterna att ta ansvar för en sådan politik om Moderaterna skulle hamna i regeringsställning.

Omsvängningen i flyktingpolitiken är enklare att förklara med strategiska beräkningar. Men varken Kristersson eller Svantesson tror rimligen att det finns några starka folkopinioner för lägre löner eller uppsägningar utan omställningsmöjligheter. De här förslagen är knappast valvinnare.

Kanske är det Svenskt Näringsliv och gräsrötterna som tryckt på för de här förändringarna. Det ska nästan bli lite underhållande att se om Svantesson försvarar gräsrötternas attacker på facken på stämman i helgen.

12 okt 2017 | 12:20
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev