Jobbet för att alla ska orka till pension är inte gjort än Socialminister Annika Strandhäll (S) , kommenterar pensionsöverkommelsen i riksdagen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT
Ledare

Jobbet för att alla ska orka till pension är inte gjort än

Ledare Pensionsöverenskommelsen borgar för bättre pensioner. Men vägen till pensionsstrecket har inte blivit enklare.
14 dec 2017 | 15:14
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Alla visste att vi behövde höja pensionsåldern om vi ska få pensioner som är rimliga att leva på. Idén om att vi ska jobba två delar och ha pension en del, till exempel 40n år i jobb och 20 år i pension, är allmänt accepterad.

Sen kommer det knepiga: rättvisan. Vilka grupper ska jobba hur länge? Ojämlikheten i villkor från arbetslivet hänger med in i pensionen.

När TCO frågar sina medlemmar så kan de flesta tänka sig att jobba längre i princip. Men få är beredda att göra slag i saken. Den nya pensionsöverenskommelsen ger bra ekonomisk utdelning på att jobba längre. Men problemet för stora grupper är också att man inte orkar, medan de med mycket goda inkomster idag går tidigare i pension. Pensionsöverenskommelsen för det goda med sig att sjukförsäkring och a-kassa följer med den höjda gränsen för när man kan börja ta ut pension, från 61 till 64 år till 2026. På så sätt får grupper som slits ut före pension i alla fall den sjukförsäkring de har rätt till.

Samtidigt hade det varit bra om höjd pensionsålder knutits till arbetsmiljöåtgärder som gjort det möjligt att jobba längre. Som dragit ned psykosocial stress och arbetsbelastning på arbetet. Där gick överenskommelsen bet.

Turordningsreglerna förlängs nu från 67 till 69 års ålder, vilket är naturligt om pensionsåldern höjs. Något som tillsammans med ökade kostnader för a-kassa och sjukförsäkring gör Svenskt Näringsliv till kritiker.

Överenskommelsen är en del av vad som behöver göras för att vi ska få vettiga pensioner. Men jobbet för att alla ska orka till pensionen är inte gjort än.

14 dec 2017 | 15:14
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 15 dec 2017:

    Visserligen flyttas åldersgränsen för sjukersättning, och andra trygghetsersättningar upp och följer med de föreslagna höjningarna av pensionsåldrarna. Men när det gäller sjukersättningen spelar det ingen roll, om inte regelverket ändras.

    I dag så bedöms en 22-åring på samma sätt som en 62-åring vad gäller sjukersättning. Det är helt horribelt. Därför måste man också förändra regelverket kring det Och det finns inte ett ord om det i överenskommelsen. Det är oacceptabelt, det måste till.

    Är detta verkligen blocköverskridande då det saknas flera partier i denna uppgörelse?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev