Lärarna vägrar återvända till skolorna i Buenos Aires I oktober hölls lektioner utomhus i Buenos Aires när skolorna återstartade undervisning på plats. (AP Photo/Victor R. Caivano)

Lärarna vägrar återvända till skolorna i Buenos Aires

Den tredje vågen av coronavirus härjar i världen och i synnerhet i Latinamerika. I Argentina är det lärare i förskola, grundskola och gymnasium som står mot styret i staden Buenos Aires, med ett krav: att inte tvingas tillbaka till skolorna under pandemins hittills mest intensiva skede i landet.
Jon Weman
11 maj 2021 | 11:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den tredje vågen av Coronavirus härjar i världen och i synnerhet i Latinamerika, med överfulla intensivvårdsavdelningar i sina spår men också ytterligare ekonomisk nedgång, konflikter och politisk turbulens i flera länder.

I Argentina är det lärare i förskola, grundskola och gymnasium som står mot styret i staden Buenos Aires, med ett krav – att inte tvingas tillbaka till skolorna under pandemins hittills mest intensiva skede i landet.

Den federala regeringen i landet, under center-vänsterpresidenten Alberto Fernandez, stängde alla skolor och beordrade återgång till distansundervisning på obestämd tid tills utvecklingen av smittan vänder. I början av maj registrerade Argentina sitt högsta antal döda hittills, över 600.

Marisabel Grau, Ademys. Foto: La Nacion PM, Vivo.

För att lära ut måste vi först vara vid liv.

Men staden Buenos Aires, med runt 4 miljoner invånare som har de högsta inkomsterna i landet och röstar betydligt till höger om genomsnittet och styret har vägrat följa dekretet och istället insisterat på att hålla skolorna öppna.
Lärarfacken i Buenos Aires, UTE, Sadop, Camyp och Ademys, enades dock snabbt om att de vägrar sändas tillbaka till skolor som de fruktar kan bli smitthärdar. Protesten pågår sedan den 19 april.

− För att lära ut måste vi först vara vid liv. Det är oansvarigt att öppna skolorna med dagens situation, med överbelastat sjukvårdssystem. Inte bara skulle skolorna bli fokus för smittspridning, det skulle också innebära över en miljon fler dagliga resor i kollektivtrafiken. Säger Marisabel Grau, talesperson för ADEMYS som är ett av de fyra fack som deltar i strejken.

Lärare avskedade

Hon pekar på att de offentliga skolornas dåliga skick också gör det omöjligt att följa säkerhetsprotokoll.
− I många, många skolor fungerar inte ventilationen, det finns inte tillräckligt många toaletter öppna, det saknas hygienprodukter, eller det saknas städpersonal, säger hon.

Kommunledningen har svarat hårt och bland annat sparkat minst två lärare som offentligt talat för strejken. Många skolor hotar också föräldrar som inte skickar sina barn med att de kommer förlora sina platser, enligt tidningen Tiempo Argentino.

Bland föräldrar har reaktionerna varit blandade. Grupper som stödjer stadsledningen har organiserat symboliska ”omfamningar” av skolor, och demonstrationer har också hållits för att förorterna – som respekterat regeringens linje – borde följa exemplet från Buenos Aires innerstad. Men för flertalet verkar rädslan för smitta överväga över tröttheten att ha barnen hemma igen efter ett helt 2020 med distansundervisning. Bara runt 10 procent av eleverna rapporteras ha kommit till skolorna, där de ofta tas om hand av skolledningen.

Ingen höger-vänster-fråga

Frågan om att återuppta normal skolgång är omstridd runtom i Latinamerika: ofta kommer den linjen från högern, som allmänt är mest skeptisk till nedstängningar. Men också till exempel vänsterkandidaten i Perus andra valomgång, Pedro Castillo, föreslår återgång till fysisk undervisning. Paraguay har en högerregering, men avvisade nyligen kraven från flera näringslivsorganisationer att öppna skolorna.

Det nuvarande nationella dekretet i Argentina om stängda skolor är giltigt i två veckor till, sedan ska ett nytt beslut fattas.

Det som egentligen intresserar dem är att skolorna ska ska fungera som dagis.

De preliminära utvärderingar som gjort hittills tyder på svårigheter att fullt ut ersätta lektioner med fysisk närvaro, och att distansundervisningen ökar klyftan mellan å ena sidan barn i medelklassen med god tillgång till Internet, vana vid digitala redskap, och föräldrar som kan hjälpa dem uppgifter, och å andra sidan barn från fattigare familjer som saknar alla de resurserna.

Åtta döda ur skolpersonalen

Marisabel Grau medger problemen, men menar samtidigt att staden Buenos inte egentligen är intresserad av att lösa dem.

− Förra året drog staden rentav ned ett program med gratis bärbara datorer till fattiga familjer. Det som egentligen intresserar dem är att skolorna ska ska fungera som dagis, att föräldrarna ska kunna skicka iväg barnen för att lättare återgå till att jobba normalt och få igång ekonomin, menar hon.

Den 6 maj dog vicerektorn Silvina Flores, som tidigare varnat offentligt för att återuppta lektioner, i en av de nya brasilianska varianterna av COVID-19 som tenderar att drabba även yngre hårt. Hon var det åttonde kända dödsoffret bland skolpersonal i Buenos Aires under året.

Jon Weman
11 maj 2021 | 11:20

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev