Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn
Lärarförsäkringar: Dialog med försäkringsbolag kan bli aktuell Debatten fortsätter om tidsgarantin i vården med privat sjukvårdsförsäkring. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Lärarförsäkringar: Dialog med försäkringsbolag kan bli aktuell

Vårddebatt Tränger patienter med privata sjukvårdsförsäkringar undan patienter från den offentliga vården? Nu kommenterar Lärarförbundet och Lärarförsäkringar debatten.
Johanna Palmström
26 feb 2020

Myndigheten för Vårdanalys utreder för närvarande huruvida de privata sjukvårdsförsäkringarna fungerar i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen.

Inom TCO finns förbund som erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar, som till exempel Lärarförbundet och Unionen å ena sidan, och de som uttryckt kritik mot försäkringarna, som Vårdförbundet, å den andra.

Hos Lärarförsäkringar som hanterar Lärarförbundets sjukvårdsförsäkring är bilden att sjukvårdsförsäkringarna är ett komplement till den offentliga vården.

– Om man får vård via sin privata sjukvårdsförsäkring så kliver man ur kön, säger Fredrik Stanser, kommunikationschef på Lärarförsäkringar.

I en intervju med Arbetsvärlden säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro att ”Hela idén med de här sjukvårdsförsäkringarna är att du ska få vård snabbt. Att då tro, när det råder brist på kompetens, att det inte skulle leda till att kön rundas är lite som att tro på tomten.” Hur ser Lärarförbundet och du på det?

Privata sjukvårdsförsäkringar

I dagsläget är det mellan 13 000 – 14 000 personer som tecknat en privat sjukvårdsförsäkring via Lärarförsäkringar. Varken Lärarförsäkringar eller Lärarförbundet har märkt av några reaktioner från medlemmar under de senaste månadernas debatt.

Försäkringen är en remissförsäkring, som alltså kräver en remiss från primärvården innan man kan använda den. Försäkringen gäller ej för primärvård, ej för akutvård utan för planerad vård som utförs av specialist.

Bliwa är försäkringsgivare för Lärarförsäkringars sjukvårdsförsäkring. Vårdgarantin lovar max sex dagar innan en patient med remiss får träffa specialist, och därefter 14 dagar till behandling.

Branschorganisationen Svensk Försäkrings statistik visar att 2016 utfördes 18 000 operationer och 245 000 specialistbesök finansierade av privata sjukvårdsförsäkringar. De vanligaste ingreppen rör ortopedi, exempelvis ingrepp i knän, axlar och höfter. Därefter följer psykiatri, mage och tarm samt hud.

Arbetsvärlden har sökt Bliwa med en fråga om vad försäkringsbolagen betalar. Utöver att det med tanke på den snabbare garantin rör sig om högre belopp än vad regionerna betalar är försäkringsbolagens utgifter för vården okänd.

+ Expandera

– Jag har stor respekt för Sineva och Vårdförbundet. De kan branschen, deras medlemmar är i branschen och jag sätter stor tillit till vad hon säger om exempelvis underbemanning och brister inom vården, säger Sixten Frixon, Lärarförbundets kanslichef.

Det hon säger innebär att hälso- och sjukvårdslagens principer om vård efter behov frångås.

– Vi välkomnar en granskning. Det ligger en hel del i det som Sineva med fler tar upp, vi välkomnar det.

Har det förekommit felaktigheter, då får man rätta till det.

Vårdanalys ska publicera sin utredning 31 mars. Fredrik Stanser förutsätter att hälso- och sjukvårdslagen och medicinska prioriteringar följs ute hos vårdgivare.

– Om granskningen skulle visa att en vårdgivare som ingår i vårdnätverket för vår försäkring inte följer hälso- och sjukvårdslagen så kommer vi givetvis att ta en dialog med det försäkringsbolag som vi samarbetar med, och som har avtalen med vårdgivarna, säger han.

Om Vårdanalys kommer fram till att vård inte ges efter behov är det något som hela sjukvårdsbranschen måste förhålla sig till, menar Fredrik Stanser. I ett sånt läge kommer också Lärarförbudet lyfta frågan inom ledningen för Lärarförsäkringar.

– Har det förekommit felaktigheter, då får man rätta till det. Det har inte varit avsikten att konkurrera med vården, säger Sixten Frixon.

Bakgrunden till att privata sjukvårdsförsäkringar existerar är dock både kritiker och förespråkare överens om. Fredrik Stanser formulerar det så här:

– Sjukvårdsförsäkringarna har kommit till för att det finns ett problem med långa väntetider och att det offentliga inte kan leverera den vård som behövs, säger han.

Johanna Palmström
26 feb 2020
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.