Att erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar delar fackföreningsrörelsen. Men för professionsförbunden – Vårförbundet och Läkarförbundet – har det aldrig varit något alternativ:
– Jag tror faktiskt inte att de hade accepterat det, säger Sineva Ribeiro på Vårdförbundet.
Privata sjukvårdsförsäkringar ska möjliggöra snabbare vård för försäkringstagaren. Men DN kunde i en granskning i december visa att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i vårdkön på nio av tio undersökta privata vårdbolag. Något som står i strid med hälso- och sjukvårdslagen, vilken slår fast att den som har det största behovet ska ges företräde.
Socialminister Lena Hallengren (S) har låtit Myndigheten för vårdanalys snabbutreda i vilken utsträckning undanträngningar sker till följd av privata försäkringar. Utredningen ska redovisas den 31 mars.
Vi anser att den svenska modellen, med ett gemensamt finansierat system som täcker hela befolkningen, är bra.
En bakomliggande faktor till den snabba ökningen av antalet försäkringstagare är den relativt sett dåliga tillgängligheten inom svensk vård. 2007 noterade svensk sjukvård en bottenplacering vad gäller väntetider i EHCI, European health consumer index. I den senaste mätningen placerar sig Sverige åter i bottenskiktet, trea från slutet ihop med Slovakien och Ungern. Under samma period har antalet försäkringstagare i Sverige mer än dubblats och uppgår nu till 660 000 personer.
En kategori som vuxit kraftigt under perioden är så kallade gruppförsäkringar, där fackförbundens försäkringstagare ingår. Bland TCO-förbunden är det fem förbund som erbjuder sina medlemmar att teckna en privat sjukvårdsförsäkring.
Men att erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar har aldrig varit ett alternativ för Vårdförbundet, som organiserar 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, eller Saco-förbundet Sveriges läkarförbund, med 55 000 medlemmar.
– Vi anser att den svenska modellen, med ett gemensamt finansierat system som täcker hela befolkningen, är bra och ser att behovet ligger i att stärka den befintliga hälso- och sjukvården. Det har heller inte varit en fråga som varit uppe hos oss, säger läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Att då tro, när det råder brist på kompetens, att det inte skulle leda till att kön rundas är lite som att tro på det tomten.
Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, är förvånad över att flera fackförbund valt att erbjuda sina medlemmar en privat sjukförsäkring:
– Vi har en tanke om att välfärden i stort och sjukvården i synnerhet ska vara skattefinansierad. Den ska också följa den svenska lagstiftningen, som slår fast att den som behöver vård mest ska få det först. Genom privata försäkringar sätts hela den skattefinansierade välfärden på spel, då det i praktiken undergräver dess legitimitet och ger ett delat samhälle. Exempelvis kan de som är kroniskt sjuka inte försäkra sig. Som förbund bör man fundera på om man vill vara en del av det, säger hon och konstaterar:
– Vi har valt att inte erbjuda våra medlemmar detta och, sett till hur starkt många reagerat efter DN:s avslöjande, tror jag faktiskt inte att de hade accepterat det heller.
Sineva Ribeiro ser en risk i att försäkringarna kan leda en minskad benägenhet från försäkringstagarna att finansiera välfärden via skattsedeln. Hon uppfattar hållningen om att försäkringarna kan samexistera utan undanträngningseffekter som naiv:
– Hela idén med de här sjukvårdsförsäkringarna är att du ska få vård snabbt. Att då tro, när det råder brist på kompetens, att det inte skulle leda till att kön rundas är lite som att tro på tomten.