De har kommit med hyfsat jämna mellanrum de senaste åren. Rekryteringarna till olika myndigheter som slutar med skarp kritik från JO, vars uppgift är att granska hur statsmakten sköter sig utifrån medborgarnas bästa.
Det handlar om annonser på anslagstavlor i receptionen på till exempel ett folktomt Statskontor under pandemin , länsstyrelsen i Stockholm under Anna Kinberg Batras korta karriär som landshövding där och nu senaste en digital version i form av en inlåst Ipad med lediga tjänster på Regeringskansliet.
Det har handlat om höga befattningar, och ofta fasta jobb.
Och även om det inte är annonsen i sig som JO kritiserar, utan att man inte använt sig av andra kanaler för att hitta den som är bäst lämpad, så har lappen blivit till en symbol för vänskapskorruption.
Ska informera ”på något lämpligt sätt”
Men måste myndigheter sätta upp en pappersannons i repan?
I vanlig ordning när det kommer till juridik är det inte glasklart.
I förordningen som reglerar det här står att en myndighet som vill anställa ska informera intresserade ”på något lämpligt sätt”.
– Förut uppfattades nog myndighetens anslagstavla som en ”miniminivå”. Men sedan en rätt lång tid tillbaka har JO sagt att i normalfallet räcker inte det, säger Carl Durling som är Arbetsgivarverkets biträdande chefsjurist.
Om det finns särskilda skäl behöver man inte annonsera överhuvudtaget, säger han. Men det gäller aldrig chefer eller tillsvidareanställningar.
– Möjligtvis vid mycket korta tidsbegränsade anställningar. Som om en tentavakt blivit sjuk och någon måste ersätta. Men för tillsvidareanställningar och chefer räcker inte anslagstavlan. Ibland uppstår problem, men de flesta myndigheter sköter det här väl.
Och skulle någon myndighet strunta i att annonsera på just anslagstavlan, säger sig Carl Durling vara rätt säker på att det inte riskerar kritik från JO.
Beslut ska upp anslagstavlan
Likväl används den fortfarande på flera myndigheter för just platsannonser. Även när myndigheten också annonserar i andra kanaler.
Carl Durling tror att det kan bero på att man blandar ihop annons med beslut om anställning.
För beslutet ska upp, det har nämligen en egen paragraf i förordningen där det står att det finnas ”på myndighetens anslagstavla”.
Ipad på Regeringskansliet inte anmäld
Enligt JO har det inte kommit in någon anmälan än i fallet där DN nyligen avslöjade hur en Ipad i receptionen använts för 150 tjänster. Paddan ska enligt uppgifter till tidningen nu vara borttagen.
I sina beslut tipsar JO ofta om Arbetsförmedlingen som en lämplig plats att anmäla lediga tjänster till. Eller att annonsera på den egna hemsidan, i sociala medier eller i pressen.