Jag hade önskat att fler brott i Sverige uppklarats som i Hollywoodfilmer. Gäng som står handfallna när en välregisserad myndighet omringar dem i källaren av en lägenhetsbyggnad på centrala Hisingen. Boende som kikar ut genom köksfönstret, ute på gården står ett dussintal poliser iklädda svarta västar, med stora gula bokstäver på ryggen – FBI. Att poliserna står på Hisingen är konsekvensen av hundratals timmars utredningsarbete som vi följt under 52 minuter av filmens speltid, samtidigt som vi fått se hur det kriminella nätverket har spridit skräck genom vapenhandel, drogförsäljning och våld i andra städer i Europa. Som i alla Hollywoodfilmer, slutar filmen med att skurkarna sitter fängslade, barn leker fritt på gräsmattan framför lägenhetskomplexet och polisstyrkan gör sig redo för nästa tillslag.
Att dagens gängvåld i Sverige sträcker sig bortom våra gränser är inte taget ur en Hollywood-film, det är verkligheten. Mer än två tredjedelar av alla kriminella nätverk i Europa är aktiva i mer än tre länder. Skräcken och ofriheten de sprider är långt mycket större än det vi ser. Det leder mig till frågan: blir livschanserna för barnen på Hisingen bättre eller sämre om vi vågar ge EU musklerna som behövs för att stoppa den gränsöverskridande brottsligheten?
Kommunpolitiker kan inte stå vid sidan och se på medan den grova organiserade brottsligheten ödelägger människoliv runt om i Sverige.
Allt oftare har jag som kommunpolitiker börjat tveka på hur mycket vi kan göra för att öka tryggheten för våra kommuninvånare. Det är inte så att jag har bristande idéer på förebyggande insatser som ska stoppa barn och unga från att rekryteras in i gängmiljö – utan snarare bristande muskler för att bekämpa organiserad brottslighet.
Hoten mot människors frihet från den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande. Egentligen är logiken ganska enkel. Om kriminaliteten rör sig fritt inom EU kan inte polisen stanna vid landsgränsen.
Den europeiska polismyndigheten Europol räknar med att det finns omkring 3600 aktiva nätverk av grovt kriminella inom EU:s gränser. År 2000 etablerades Europol som hjärtat av den europeiska säkerheten. Europol är ett stödcenter för brottsbekämpningsoperationer, ett nav för information om kriminell verksamhet, och en kontaktpunkt för brottsbekämpande expertis. Dagens polissamarbete i Europa är dock på tok för svagt. Det krävs ett större samarbete mellan medlemsländerna för att tackla den grova kriminaliteten inom EU:s gränser. Sveriges kommuner skulle må bra av att omvandla Europol till ett europeiskt FBI, en federal polismyndighet.
Terrorism och organiserad brottslighet som penningtvätt, narkotikasmuggling, internetbedrägerier samt människohandel har inga gränser. Därför kan inte enskilda kommuner och länder tackla problemen på egen hand. Det här är tydligt för dem som drabbas av kriminaliteten. Kommunpolitiker kan inte stå vid sidan och se på medan den grova organiserade brottsligheten ödelägger människoliv runt om i Sverige, och i hela Europa. Dags för fler kommunpolitiker att bli EU-federalister.
Låt oss vara ärliga, Sveriges gängkriminella verkar till och med vara mer EU-federalister än Liberalerna.
Frankrike knäckte Encrochat 2020 vilket gjorde det möjligt för Sverige att bura in gängkriminella. Totalt handlar det om 176 grovt kriminella som straffats efter chattar om grova brott i Sverige. Vidare uppger polisen att tio planerade mord stoppades i Sverige. Exemplet Encrochat visar att vi bäst löser europeiska problem då Europa samarbetar.
Sverige måste ställa sig frågan vad som är läskigast: terrorn de kriminella gängen far fram med eller ett ökat europeiskt samarbete. Låt oss vara ärliga, Sveriges gängkriminella verkar till och med vara mer EU-federalister än Liberalerna.