Det är sant som dom säger: katter gör dig glad Att ha husdjur leder många gånger till en hälsofrämjande livsstil, enligt SLU. På bilden en perserkatt i färgen blåsköldpadd-vit. Foto: Anders Wiklund / TT
Krönika

Det är sant som dom säger: katter gör dig glad

22 sep 2017 | 16:08
+1
6
+1
5
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1

Vi har fått en ny familjemedlem. Han heter Bosse och är 12 år. Han är svart och vit, ganska lat, kommer ursprungligen från Uppsala men har under större delen av sitt liv bott i Västerbottens inland! Bosse är en kastrerad hankatt som har en mycket bestämd uppfattning om det mesta. Exempelvis tycker han inte om lax, potatis eller pasta. Han vill ha kokt gädda och grädde. Han kräver att få ligga i knä framför tv:n och i sängen under natten. Och han vill bli kliad, ofta och länge!

Men varför, kanske någon av er tänker, skaffar man en gammal steril katt? Svaret är att Bosse är ett arv efter min kära gamla moster Ingrid som gick bort tidigare i sommar. Hennes önskan var att vi skulle ta hand om Bosse, så därför har han flyttat 25 mil österut och är numera Umeå-bo.

Bosse är ett arv efter min kära gamla moster Ingrid som gick bort tidigare i sommar.

För en tid sedan läste jag en litteraturöversikt från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) om husdjurs hälsofrämjande effekter för människan. I den framhölls den stressreduktion som kan uppstå genom beröring eller via relationen med ett djur. Att ha husdjur leder många gånger till en hälsofrämjande livsstil med fysisk aktivitet, som reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdom och depression. Husdjur kan även ses som hälsofrämjande terapeuter, eftersom de främjar återhämtning efter sjukdom, kan förebygga allergier och möjliggör att personer med funktionsstörningar ges större delaktighet i samhället. Som djurägare mår vi bättre!

Användningen av husdjur inom vård och omsorg har också blivit allt vanligare och Socialstyrelsen antog därför år 2014 en vägledning som gäller hundar. De används framförallt inom äldreomsorgen, men förekommer även i andra vård- och omsorgsverksamheter där de medverkar i träning och behandling eller bidrar med social samvaro. Men det är också viktigt att hundar används under kontrollerade former inom omsorgen. Det måste göras en riskbedömning, bland annat kopplad till allergier, smitta och smittspridning. Även i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för demenssjukdom framgår att hundar kan fungera som en social aktivitet, målinriktad träning eller behandling för dem som lever på särskild boende. Katter har också kommit att användas inom demensvården, och det anses leda till minskad oro och ökad verbal förmåga bland patienterna.

Utan att veta helt säkert tror jag att vår samvaro medfört att saknaden efter moster Ingrid har lagt sig en smula.

Har då Bosse haft några hälsofrämjande effekter hemma hos oss? Absolut! Det har bland annat blivit närmast omöjligt att ta med datorn till sängen för att arbeta på kvällen. Bosse tycks understryka vikten av vila och sömn, då han i princip lägger sig raklång över datorn och förhindrar kvällsarbete. Ett annat exempel är hans fantastiska sociala kompetens, som har medfört att vi aldrig känner oss ensamma eller övergivna; en kompetens som sträcker sig också till barnfamiljen tvärs över gatan. Där är han en omtyckt gäst, beroende på att han älskar att bli kliad och klappad.

Utan att veta helt säkert tror jag att vår samvaro medfört att saknaden efter moster Ingrid har lagt sig en smula, inte endast för mig utan också för Bosse. Och trots den relativt kortvariga tid han bott hos oss är han redan mycket uppskattad av såväl vår familj som våra grannar och andra i närområdet. Bosse gör helt enkelt att vi mår riktigt bra.

22 sep 2017 | 16:08
Om skribenten
Rättsvetare (prof.), Umeå universitet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev