Kraschen hos CSN − ”Man ska ha tur om man tar sig igenom det här” Kaffe kan krävas om man ska ansöka om omställningsstudiestöd på natten när ansökan öppnar. Fotograferna Holmberg / TT

Kraschen hos CSN − ”Man ska ha tur om man tar sig igenom det här”

CSN:s sajt kraschade när den nya sökomgången till omställningsstudiestödet öppnade. "Det vara bara att gå och lägga sig", berättar en person som försökte anmäla sig direkt vid midnatt.
2 apr 2023 | 09:41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Många hade satt sig framför datorn vid midnatt till den 1 april för att söka den nya omgången av omställningsstudiestödet. Alltför många visade det sig eftersom CSN:s ansökningshantering kraschade av det stora söktrycket.

1100 personer hann signera sin ansökan innan sajten kraschade. Efter ett krismöte på CSN beslöt man sedan att återöppna sidan klockan 14 och vid 16.20 hade ungefär 9000 ansökningar lämnats in. Ansökningssystemet var dimensionerat för 30 000 ansökningar per timme, vilket inte räckte till, enligt uppgifter till TT.

Fick meddelandet ”Error 500”

Arbetsvärlden har talat med en person som sökte omställningsstudiestöd. Hen vill inte uppge sitt namn eftersom hen ännu inte informerat sin arbetsgivare.

− Jag var inne redan vid midnatt och började gå igenom de olika momenten i ansökan. Jag kom en bit ner när det började låsa sig och man fick felmeddelandet Error 500 vilket ju inte sa så mycket.

− Det är ett ganska frustrerande verktyg för man måste börja om och fylla i uppgifter varje gång.

Sedan följde en timme av upprepade försök att fylla i ansökningsformuläret.

”Bara att gå och lägga sig”

− Vid 01.30 kom ett meddelande på sajten om att ansökningen fallerat och skulle öppnas klockan 14. Då var det bara att ge upp och gå och lägga sig.

Personen är kritisk till både hanteringen och först-till-kvarn-principen.

 −Sen läste jag att 1100 hunnit få in sina ansökningar och eftersom det blivit sån kö tidigare så vet man ju redan att trots att jag började vid midnatt så har jag ju ett par månader minst att vänta innan man får någon sorts kontakt.

−  Det känns som det blir en orättvisa i det hela. Man ska ju ha tur om man tog sig igenom det här. Det blir mer det som avgör.

Till och med mars 2023 har 1572 personer fått sin ansökan om omställningsstudiestöd beviljad. Den vanligaste utbildningen är sjuksköterskeutbildningen.

2 apr 2023 | 09:41
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev