Nu kommer notan för omställningsstudiestödet Nu höjs CSN-räntan för att betala det nya omställningsstudiestödet. Foto: Jessica Gow / TT

Nu kommer notan för omställningsstudiestödet

Höjd ränta på CSN-lån och sämre anställningstrygghet. Trots att få fått klartecken för att kunna börja använda det nya omställningsstudiestödet är kostnaderna redan här.
Rickard Jakbo
12 jan 2023 | 06:45
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Omställningsavtalet innebär inte bara en möjlighet för många löntagare till ekonomiskt stöd för vidareutbildning, utan kommer också med en kostnad. Ett exempel är den nya högre räntan på CSN-lån från den 1 januari i år. Staten finansierar nämligen omställningsstudiestödet till viss del med en högre studielånsränta, vilket väckt facklig kritik.

Regeringen fastställde också nyligen den nya räntan till 0,59 procent för 2023, vilket var en rejäl höjning jämfört med de senaste fem åren då den legat på mellan 0 och 0,16 procent.

Lättare att säga upp anställda

Många menar nog ändå att den största kostnaden för omställningsavtalet kom i och med förändringarna av LAS, lagen om anställningsskydd. Arbetsgivare kan nu lättare säga upp anställda genom fler undantag från turordningsreglerna. Detta gör att flera fackliga organisationer nu noga bevakar hur dessa uppoffringar betalar sig i form av bättre omställningsmöjligheter för medlemmarna.

Saco gick i förra veckan ut med att man oroade sig för att regeringen inte kommer använda stödet som det var sagt från början: att det ska utgå från individens behov av kompetensutveckling.

Skrivningarna i regeringspartiernas Tidö-avtal med Sverigedemokraterna tyder nämligen på att stödet kan komma att riktas in mot utbildningar inom bristyrken. Detta skulle kunna göra att CSN blir snävare i sin bedömning, menar Sacos ordförande.

Oro från fackligt håll

Nu ser vi uttalanden från politiker och myndigheter som kan tolkas som att det bara ska ges till dem som vill vidareutbilda sig inom bristyrken. Det är oroande, sa Sacos ordförande Göran Arrius, i en kommentar.

I Tidöavtalet står att pengarna ska användas ”till utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden” och att regeringspartierna vill att de avsatta miljarderna ”motverkar kompetensbrist och stärker näringslivets konkurrenskraft”.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson svar på Sacos oro gick ut på det att det inte finns en motsättning mellan att styra mot bristyrken och att låta individerna utveckla sin kompetens. 

– Bristyrken varierar och det viktiga är att människor nu har möjligheter att utvecklas, sa han när han bemötte fackets kritik i SR:s Ekot.

– Det som behöver skruvas på är att det finns bra utbildningar, men själva omställningsstudiestödet ligger fast, fortsatte Johan Pehrson.

Rickard Jakbo
12 jan 2023 | 06:45

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev