Kommissionen lovar öppnare förhandlingar kring handelsavtal Foto: Gert Sanders/BUNDjugend/flickr
Minst 150 000 personer demonstrerade mot TTIP och CETA i Berlin den 10 oktober.

Kommissionen lovar öppnare förhandlingar kring handelsavtal

TTIP I förra veckan presenterade EU-kommissionen ett antal förslag om vikten av handelsavtal, och hur processen ska göras öppnare för medborgarna. Men de kommer inte att gälla de nuvarande TTIP-förhandlingarna.
20 okt 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I veckan inleddes den elfte förhandlingsrundan av frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellan EU och USA. Inför detta presenterade EU-kommissionen i förra veckan en rad förslag rörande förhandlingarna.

– Handelspolitiken ska bli mer ansvarstagande – effektivare, öppnare – och inte bara fokusera på våra ekonomiska intressen utan även på våra värderingar, sade handelskommissionär Cecilia Malmström, skriver Europaportalen.

I dokumentet ”Handel för alla: En mer ansvarig handels- och investeringspolitik” skriver EU-kommissionen bland annat att den än mer ska främja en saklig debatt i medlemsländerna, och en fördjupad dialog med civilsamhället. Vidare ska Europaparlamentet i framtiden ska ha en central roll i att försäkra att förhandlingarna kan granskas demokratiskt.

Kommissionen lovar också att i framtiden publicera centrala förhandlingsdokument, och att ländernas rätt att fatta demokratiska beslut inte ska begränsas.

150 000 i demonstration mot avtalet

Samtidigt är det folkliga motståndet mot TTIP fortsatt stort. I förra veckan deltog minst 150 000 tyskar i en demonstration mot avtalet i Berlin.

Tyskland är också ett av de EU-länder där medborgarna är mest kritiska till TIIP, tillsammans med Österrike och Luxemburg. De länderna är de enda medlemsstaterna där en större del av befolkningen är emot TTIP än delen som är för, enligt siffror från Eurobarometer där respondenterna har tillfrågats om sin inställning till avtalet. I Sverige säger sig 64 procent vara för ett avtal, 23 procent är emot och tretton procent har svarat att de inte vet.

Omtvistat uttalande av Malmström

I förra veckan uppmärksammades också att Cecilia Malmström skulle ha sagt ”Jag tar inte mitt mandat från det europeiska folket” som svar på frågan om hur hon kan fortsätta förespråka avtalet trots det massiva motståndet mot det. Frågan ställdes av John Hilary, ordförande för frivilligorganisationen War on Want.

War on Want är också en av initiativtagarna till ett europeiskt upprop mot TTIP som i nuläget har 3 314 873 underskrifter.

Har lärt sig av debatten

I ett tal vid en konferens i Bryssel igår måndag sade i stället handelskommissionär Cecilia Malmström att EU-kommissionen välkomnar den debatt som förts om TTIP, om dess innehåll och oron för att förhandlingarna till så stor del förts i hemlighet.

– Vi har kort och gott lärt oss av debatten om TTIP. Å ena sidan ser vi att folk vill ha mer handel. De ser hur det är en tillgång för vårt samhälle. Å andra sidan har vi också sett att de inte vill kompromissa kärnan i principerna om det europeiska samhället för att få de tillgångarna. Det är viktiga lärdomar.

 

Relaterad läsning

Detta är TTIP

Transatlantic Trade and Investment Partnership är ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Avtalets huvudsyfte är inte att sänka tullar (de är redan på rekordlåga nivåer), utan att utjämna handelshinder. Det kan till exempel vara att regler för krocktester av bilar ska vara desamma i EU och USA. Kritiker menar dock att till exempel kollektivavtal också skulle kunna ses som ett handelshinder.

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera

    Kommentera artikeln

    Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

    Detta är TTIP

    Transatlantic Trade and Investment Partnership är ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Avtalets huvudsyfte är inte att sänka tullar (de är redan på rekordlåga nivåer), utan att utjämna handelshinder. Det kan till exempel vara att regler för krocktester av bilar ska vara desamma i EU och USA. Kritiker menar dock att till exempel kollektivavtal också skulle kunna ses som ett handelshinder.

    Hämtar fler artiklar