Karolinska söker lojala läkare Anställningsannonsens formulering om att kritik enbart får tas upp i "korrekta sammanhang" har väckt ilska bland de anställda. Foto: skärmavbild, Tomas Oneborg/TT

Karolinska söker lojala läkare

Arbetsmiljö Platsannonser från Karolinska universitetssjukhuset väcker starka känslor. Sjukhuset söker läkare och sjuksköterskor som vet att de bör ”ta upp kritik endast i korrekta sammanhang”.
26 mar 2024 | 10:45
+1
0
+1
1
+1
2
+1
3
+1
9
+1
3

Under de senaste månaderna har flera platsannonser till olika tjänster på Karolinska universitetssjukhuset i region Stockholm legat ute med aningen ovanliga formuleringar. 

I annonserna står bland annat att sjukhuset söker läkare och sjuksköterskor som:

Uttrycker en positiv attityd till sitt arbete, verksamheten och/eller organisationen. Handlar i enlighet med fattade beslut, verksamhetsplanen, mål, policies och riktlinjer. Tar upp kritik endast i de korrekta sammanhangen eller direkt med berörda parter eller överordnad.

– Så får man inte skriva. Det är ganska självklart. Man måste ju ha högt i tak och kunna diskutera för att lösa problem, säger Yvonne Dellmark, som är ordförande för Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset.

Hon berättar att facket tog upp det här i ett samverkansmöte, och att arbetsgivaren då lovade att ta bort annonserna direkt. Och annonsen för läkare som Arbetsvärlden tagit del av har ansökningstiden gått ut för.

Sjukhuset tar bort formulering

Arbetsvärlden har sökt sjukhusets HR-direktör, Helena Sundén, men fått svar från sjukhusets pressavdelning.

Där säger man nu att man inte tycker om formuleringen om hur kritik ska framföras, och tar bort den från de platsannonser den finns med i.

26 mar 2024 | 10:45
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev