Ignorera inte tecknen – din chef kan faktiskt vara galen Lotta Saxe, rekryterare, ger sina bästa tips för hur du kollar upp dina nya chef – innan det är för sent. Foto: Linus Magnusson

Ignorera inte tecknen – din chef kan faktiskt vara galen

Kompetensutveckling med Marcus Vilka tecken ska man spana efter om man vill lista ut om jobbet som man överväger att tacka ja till riskerar att suga den sista droppen livsgnista ur ens själ? Marcus Bornlid Lesseur har tagit hjälp av rekryteringsspecialisten Lotta Saxe som menar att varningstecknen kan finnas redan i platsannonsen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

Det må vara en människa förlåtet om hon i början av mars känner sig utled vid tanken på att behöva gå till jobbet. 

Man kan inte alltid känna sig inspirerad, och tillhör man den gruppen som ändå gör det under årets första kvartal – som runt elvatiden en måndag med en kopp ljummet kaffe i handen tittar ut mot den stålgrå himlen genom kontorsfönstret och känner sig upplyft och livsbejakande – så är det antagligen något fel på en. Men arbeta måste man likväl göra.

Du ser dig själv i badrumsspegeln

Det spelar ingen roll hur trött man är på bostadsrenoveringsdiskussionerna i fikarummet, jobbdatorn som en gång i halvtimmen hakar upp sig, arbetsuppgifterna som mer och mer går på rutin, och sedan ska man ju inte glömma rusningstrafiken som du om bara några timmar ånyo måste kasta dig ut i och innan du kommer hem så måste du handla och inte lagar maten sig själv och när alla dagens bestyr är avklarade har det redan varit mörkt ute i fyra timmar och sedan är det plötsligt morgon och du måste ge dig iväg till arbetet på nytt.

Du ser dig själv i badrumsspegeln. Ditt ansikte är anemiskt, dina ögon är mörka. Pannans linjer har djupnat lite sedan du sist såg efter. Du mönstrar dina livsbeslut, du ställer dig frågan: 

Kanske är det helt enkelt så att det är dags att byta jobb? 

För visst är du ämnad för något större eller åtminstone intressantare eller åtminstone drägligare än det som du i dagsläget sysselsätter dig med, dag ut och dag in. Det är mycket möjligt. Det kan i alla händelser inte uteslutas.  

”Spela inte hjälte, vad du än gör”

Några garantier finns det dock inte för att det blir bättre på nästa arbetsplats. Risken finns ju att det till och med blir värre? 

Är det möjligtvis bättre att – som Hamlet sade – ”bear those ills we have than fly to others than we know not of”? 

För den som ändå vågar ta steget ut i arbetssökandets snåriga skog så finns det dock saker man i förväg kan göra för att ta reda på om en potentiell arbetsplats kan bidra till en ökad känsla av mening eller fördjupad misär. Det finns nämligen vissa tydliga varningstecken som hålla utkik efter som tydligt indikerar att det inte högpresteras på arbetsmiljöfronten. 

Till att börja med är det en god idé att ta sig en funderare på om jobbet är värt mödan om chefen under anställningsintervjun liksom i förbigående nämner att ”det är viktigt att du inte försöker spela hjälte, vad du än gör”.

Själv bortsåg jag från en sådan kommentar när jag för många år sedan sökte sommarjobb på ett LSS-boende. Dålig idé. Av hänsyn till brukarna på boendet kan jag inte gå in på några detaljer annat än att jag klarade mig lindrigare undan än vissa i personalgruppen som var tvungna att sjukskriva sig till följd av de skador de ådrog sig i tjänsten.

Hotade att slåss med stekpanna

Om flera av dina vänner säger åt dig att du är sjuk i huvudet om du frivilligt börjar jobba på en arbetsplats så är också detta en tydlig indikator på att denna dras med problem. Också dessa tecken ignorerade jag när jag sökte jobb på en restaurang i Borgholm. Det slutade med att chefen hotade att slå mig i huvudet med en stekpanna. 

Lotta Saxe, byråchef på Knack Rekrytering, säger att det är för det mesta är ett dåligt tecken om man får höra att chefen på den nya arbetsplatsen ”är galen”. 

– Om ens vänner säger det, då gör man bäst i att lyssna på det, säger Lotta Saxe.

Påminner om gammal morbror

Enligt hennes mening bör man som jobbsökare försöka gå på sin magkänsla när det kommer till den presumtiva arbetsplatsen.   

– Om din mage säger, ”det här känns inte helt okej”, då ska man inte trycka bort den känslan utan i stället försöka undersöka vad den baserar sig på. Ibland kan ju magkänslan vara falsk, den dåliga känslan man får inför en chef kan vara att personen påminner om en gammal morbror som man inte gillar. Men om man däremot får en känsla av något är lite off, om man kommer in på receptionen och personalen där verkar sura, då kanske man ska ta känslan på allvar.

Vissa personer har förvisso en mer välkalibrerad mage än andra. I mitt fall har jag helt gett upp tanken på att mina tarmar ska kunna vägleda mig till en meningsfull och välbalanserad tillvaro. Men för arbetstagare som jag finns det andra sätt att fatta välgrundade beslut, enligt Lotta Saxe. Bland annat kan man be den potentiella chefen om referenser från tidigare medarbetare. 

– Under en arbetsintervju ska man inte vara rädd för att ställa frågor och ställa krav tillbaka till chefen. Något man inte ser så himla ofta men som jag uppmuntrar är att be om att få ta referenser på chefen.

Kan man fråga hur stor risken är att man kommer att bli utbränd?

– Ja, om man har plockat upp de signalerna tycker jag definitivt att man kan göra det. Fast lite får man kanske linda in det.

Röd flagga i platsannonsen

Redan innan man når den punkten då man befinner sig på en arbetsplats finns det saker man kan göra, säger Lotta Saxe, för att göra sig en bild av om arbetsplatsen är bra för ens psykosociala hälsa eller inte. Många gånger framgår det redan av platsannonsen.  

– Jag tänker att det är en röd flagga när om det i en annons bara framgår på vilket sätt du ska vara bra för arbetsplatsen. Ett ställe med bra kultur lär också vilja berätta varför du ska vilja arbeta där och vad som gör det till en bra arbetsplats, säger hon och fortsätter:

– Annonser där det står saker som: ”Här arbetar vi i jättehögt tempo! Kunden är viktigast! Så vi är alltid tillgängliga!” tyder inte alltid på en jättebra arbetskultur. Och det gör inte heller annonser som är fulla med floskler i stil med att man ska vara stresstålig, glad, ha många bollar i luften, att du ska vara en sådan som både ser the big picture och detaljer. Då bör man under intervjun fråga vilken av dessa saker som egentligen är viktigast för dem.

Kliv in på Reddit

Vad mer kan man göra för att luska ut om det är en dysfunktionell arbetsplats?

– I sådana här fall kan det faktiskt vara värt att in kliva in på Reddit och Familjeliv och sådana ställen. Även om det ofta är trolligt så kan man stöta på en del sanningar där också, om det skrivits något om arbetsplatsen eller personerna som jobbar där i forumet. Och försök hitta andra personer som jobbat där och fråga dem.

– Det finns väldigt många dysfunktionella arbetsplatser. Man kunde önska att man fick praktisera på ett jobb innan man började jobba där för att man få vet hur det är där på riktigt, säger Lotta Saxe och tillägger att hon själv har jobbat på en och annan sådan i sina dagar. Bland annat har hon erfarenheter från arbetsplatser där kollegorna är alldeles för ”snälla” mot varandra.

– Det är lite som att vara medberoende.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar