Så dejtar du en kollega – experterna tipsar På bilden Ida Engvoll och Björn Mosten i en kontorsflirt i serien Kärlek och anarki på Netflix. Foto: Ulrika Malm/Netflix.

Så dejtar du en kollega – experterna tipsar

Kompetensutveckling med Marcus Har du någonsin sett en sjukhusserie så vet du att kärleken spirar på tjänstemännens arbetsplatser. Inför alla hjärtans dag reder Marcus Bornlid Lesseur ut hur du bäst bjuder en kollega på dejt. Till sin hjälp har han en författare, en konsult, en parterapeut och en religionsvetare.
+1
3
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Tjänstemän är som bekant lika kapabla att utveckla kärlekskänslor som alla andra deltagare på svensk arbetsmarknad. På analogt vis kan kärlek i lika hög grad trassla till livet för en medlem i ett TCO-förbund som för all del en egenföretagare, Saco-anknuten lärare eller varför inte en metallarbetare. Ingen går säker.

Särskilt kinkigt kan det bli om Amors pilar träffar en på jobbet. Något som att döma av program som ”Tunna blå linjen” och varje sjukhusserie som skapats verkar drabba personer i tjänstemannakollektivet titt som tätt.

Så hur ska då den tjänsteman som inte längre kan ignorera den längtan som pickar i ens bröst, som inte längre vill nöja sig med de förstulna blickar som man växlar med sin drömmars kollega vid kopieringsmaskinen, gå till väga för att få till stånd en dejt utan att för den sakens skull äventyra kontorsfriden?

Risken finns ju att kollegan inte alls är intresserad. Eller att personen visar sig tillhöra ett annat fackförbund. ”Den sanna kärlekens ström har aldrig runnit i ett jämnt flöde”, som Shakespeare ungefärligen uttryckte det.  

Charm vid kaffemaskinen kan leda fel

En person som har borrat ner sig i de här frågorna är Anneli Östling, parterapeut, relationsexpert och aktuell med podden ”Stora relationsguiden”. Hon råder den dejtinglystna tjänstemannen att gå varsamt fram. Innan du bestämmer sig för att bjuda ut din kollega bör du noggrant överväga om det intresse du hyser för personen är besvarat.

Anneli Östling, parterapeut.

Vilka signaler ska man leta efter om man ska utröna om kollegan är dejtsugen?

— Jag tror inte att man kan förlita sig alltför mycket på signaler. För det finns ju de som tycker att det är jättehärligt att vara extra charmig mot det andra könet på jobbet, bara som en krydda. Det är lätt att stå vid kaffemaskinen och känna att det finns en spänning i luften när man är trevliga mot varandra. Men att bli utbjuden på en dejt är en helt annan sak. Så om du ska fråga ut någon så måste du kommunicera det med ödmjukhet och respekt. Då blir det också lättare för kollegan att dra sig ur utan att det blir obehagligt, säger Anneli Östling.

Svårt att hitta kärleken för den moderna människan

Men är det ens värt risken att bjuda ut sin kollega? Man är ju trots allt fast på arbetsplatsen med personen efteråt, oavsett hur dejtingpropån faller ut. Om man inte omedelbart efter dissen säger upp sig det vill säga. Skribenten och professorn i religionshistoria Joel Halldorf anser likväl att man bör våga språnget.

Joel Halldorf, religionshistoriker. Foto: C Sturmark/Fri Tanke förlag.

— Den moderna människan har svårt att hitta kärleken, sägs det. En orsak är att vi är rädda för risk. Att svajpa på Tinder är ett sätt att riskminimera, eftersom man aldrig behöver se den man avvisar eller avvisas av i ögonen. Men ingen kärlek utan risk! Därför är det värt att pröva på jobbet, om man kan göra det på ett taktfullt sätt.

I likhet med Anneli Östling anser dock Joel Halldorf att man inte ska hysa för stora förhoppningar om att kunna lista ut om kollegan är intresserad av att dejta en förrän det att frågan ställts.

— Ordspråksbokens författare konstaterade för 3 000 år sedan att det finns några saker i livet han inte kan förstå: det ena är ormens väg på hälleberget, det andra en mans väg till en kvinna. Jag tror inte att de två könen förstår varandra mycket bättre i dag.

Använd KGB-metoden

Casper Törnblom, partner och tillförordnad vd på kommunikationsbyrån 500, har ett mer konkret råd när det kommer till att utröna om den presumtiva dejtens svarar mot den förhoppningsfulla tjänstemannens. Han hänvisar till vad han kallar ”KGB-metoden”.

Casper Törnblom, vd på kommunikationsbyrån 500.

— Är kollegan Kontaktsökande och Gör närmanden samtidigt som ni ofta utbyter Blickar, ja då kan det faktiskt vara så att kollegan är intresserad av dig.

För lite kärlek i livet

Hur ska man hantera situationen om man inte får till någon dejt?

Joel Halldorf säger att om någon beter sig märkligt eller illa efter att ha blivit utbjuden så är det ett tecken på att kollegan inte mött tillräckligt mycket kärlek i livet. Han har också ett tips till de som haft turen på sin sida och har en alla hjärtans dag-dejt att se fram emot.

— Försök hitta en kyrka som firar St Valentinus dag, det vill säga prästen som blev halshuggen i Rom på 200-talet som straff för att han vigde kristna par. Efter att ha firat hans minnesdag tillsammans kan man gå vidare till en restaurang så att inte bara anden utan också kroppen får sitt. Det här brukar aldrig slå fel!

Casper Törnblom påpekar vidare att just det faktum att man som kollegor med stor sannolikhet känner varandra borgar för att en lyckad dejt kan vara en grogrund för en långvarig relation.

— Forskning från USA visar att nästan 30 procent av alla som börjar dejta sina kollegor gifter sig.

Men vad gör man om det visar sig att kollegan tillhör ett annat fackförbund?

— Många fackförbund har ju en sån bra jourtelefonservice, så jag tror att ett bra råd är att ursäkta sig för att gå på toa och då ringa denna service för att få råd från en kvalificerad fackförbundsrådgivare.

Bowling rätt för en dejt

Anneli Östling menar att bowling kan vara en passande aktivitet för en dejt två kollegor emellan.

— Man ska inte göra det för högtidligt så bowling kan vara en jättebra grej. Då blir det lite avdramatiserat. En aktivitet ihop med en middag där syftet är att ha kul mer än att sitta och titta varandra i ögonen.

Det är värt att dra sig till minnes att vissa tjänstemän fortfarande i viss mån jobbar på distans, eller kanske till och med huvudsakligen utan något kontor att gå till, vilket kanske ändrar förutsättningarna vad gäller dejtingläget. Arbetsvärlden frågade därför författaren Maria Maunsbach, senast aktuell med romanen ”Lucky lada och jag” och tidigare programledare på Ligga med P3, om råd för hur tjänstemannen som kärat ner sig i en kollega på distans bäst hanterar situationen. Till svar fick vi i stället några tankar om vad man ska tänka på när man dejtar en författare om man är verksam som författare.

Sen natt på litteraturfestival i Småland

— De signaler man ska leta efter för att se om en författare är intresserad av en kollega är följande. Erbjuder den dig olika gig (den hjälper dig med din skrala ekonomi), vill den ha respons på sitt arbete alternativt gärna hjälpa dig i din konstnärliga process, skriver den plötsligt en dikt till dig, eller har den rentav föreslagit sexuellt umgänge en sen natt på en litteraturfestival i Småland – då vet du att det är läge.

Maria Maunsbach, författare. Foto: Julia Lindemalm.

Om det blir ett nej på dejtingpropån föreslår Maria Maunsbach metoden: ”anfall är bästa försvar”.

— Man kan skriva en text om det där nejet man fått, publicera denna text i en bok eller eventuellt en stor tidning. Efter det kommer kollegan förmodligen hålla sig undan i all evighet, om den inte väljer att svara med samma mynt, men då har man plötsligt något intressant på gång, en fejd mellan två författare! Något för litteraturforskarna att ta sig an i framtiden! Och i slutändan har det blivit något gott för de båda inblandade, åtminstone monetärt.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar