IF Metalls toppjurist fick lön i två år för att plugga till jurist – tog inte en poäng Darko Davidovic stängs av från sin tjänst som förbundsjurist under tiden som utredningen av honom pågår. Foto: Christiine Olsson/TT och Daniel Roos/IF Metall

IF Metalls toppjurist fick lön i två år för att plugga till jurist – tog inte en poäng

Fackligt IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic fick under två år lön av förbundet för att studera till just jurist. Men han tog inte en enda högskolepoäng under den tiden. Nu stänger IF Metall av honom från arbete.
29 jan 2024 | 15:10
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
5
+1
2

Det är Dagens Arbete som granskat en av ägarna, IF Metalls, egen förbundsjurist Darko Davidovic. Tidningen kan visa att han haft bisysslor som att vara delägare i industriföretag, vilket kan gå stick i stäv med förbundets uppförandekod om jäv.

Men också att han under två år fått lön från IF Metall för att studera klart till en juristexamen. Men att han under de två åren inte tagit en enda högskolepoäng. Dagens Arbete har begärt ut studieintyg från de aktuella åren.

”Jag känner att det här spårar ur”

När tidningen frågar vad han gjort svarar Darko Davidovic.

– Jag pluggade, jag gick på kurser, jag var i Umeå, jag var i Luleå. Vi satte ihop ett arbetsrättsligt paket som jag gick. Jag fick bara den här tiden. Jag gick inte en full juristutbildning med ting, utan en utbildning i processande. Men vet du vad, jag känner att det här spårar ju ur.

Året efter ska han läst en grundkurs i rättsvetenskap, och tagit drygt hälften av poängen. Enligt Dagens Arbete har Darko Davidovic högskolepoäng som motsvarar knappt två terminer. Juristprogrammet är en nio terminer lång utbildning.

IF Metall stänger av Darko Davidovic

IF Metall meddelar nu att förbundet stänger av honom från jobbet, och tillsätter en utredning som en extern part ska sköta.

På Dagens Arbetes fråga om hur förtroendet för förbundet kan påverkas av det här, svarar IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson till Dagens Arbete.

– Det finns en risk att det kan påverkas naturligtvis. Därför måste vi gå till botten med det. Medlemmarna ska inte behöva tveka på att de företräds av personer som verkar i enlighet med förbundets värderingar och uppförandekoder.

Darko Davidovic behåller sin anställning i väntan på att utredningen blir klar.

29 jan 2024 | 15:10
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev