Hittills har facket tagit fajten för kollektivavtal genom stridsåtgärder på arbetsplatsen. Tesla har istället fört kampen i rättssalen. Men nu meddelar IF Metall att de inom kort lämnar in en stämning mot elbilsföretaget till Arbetsdomstolen.
– Företaget har en skyldighet att självmant informera oss om hur verksamheten utvecklas. Det är ett sätt för oss att kunna känna till det vi behöver veta för att tillvarata våra medlemmars intressen, säger Tomas With, vice förbundsordförande för IF Metall.
Även företag utan kollektivavtal har skyldigheter enligt paragraf 19 i Medbestämmandelagen, mbl. En sådan är informationsplikten. Men enligt facket har elbilsföretaget brutit mot lagen genom att vägra lämna ut information om företagets ekonomi med hänvisning till den rådande konflikten. Det är en hållning facket inte tolererar och nu har de landat i ett beslut. Just nu läggs sista handen på en stämning i Arbetsdomstolen.
– Det kommer att göras. Stämningen kommer att lämnas in så fort som möjligt. Senast nästa vecka. säger Tomas With.
Tesla-verkstaden i Uppsala ”vägrade”
I mars började IF Metall att bjuda in Tesla Swedens serviceverkstäder till möten med de lokala avdelningarna för att upplysa om informationsplikten. De flesta av dem gick facket till mötes och delgav den information som begärts, men en av verkstäderna stack ut. I Uppsala blev det stopp.
– Responsen var att de inte ville delge något eftersom vi är i konflikt. Vi gav de möjlighet att ajournera för att titta på frågorna vi hade, men det var inte aktuellt heller. De ville diktera villkoren kring vad de ville delge. Det är vägran, sade Peter Lydell, ombudsman på IF Metall Uppland till Arbetsvärlden i april.
Facket kallade till tvisteförhandling som slutade på samma sätt. Hade Tesla haft kollektivavtal hade det krävts att facket centralt haft en förhandling till med Tesla Sweden, men nu är det fritt fram att lämna in stämningen.
– Det är ju en av finesserna med kollektivavtal att man kan förhandla på flera nivåer och kom till efter krav från arbetsgivarna en gång i tiden, säger Tomas With.
Ville visa att Tesla inte kommer undan
I april meddelade Elon Musk att företaget skulle kapa 10 procent av personalstyrkan globalt. Det fick fackets tidigare avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att i Arbetsvärlden inskärpa att om det skulle beröra även Sverige ”måste de följa svenska lag”.
Medbestämmandelagen
19a §
En arbetsgivare som inte är bunden av något kollektivavtal alls skall fortlöpande hålla arbetstagarorganisationer som har medlemmar som är arbetstagare hos arbetsgivaren underrättade om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken.
Enligt Tomas With är det precis av sådan anledning som mbl informationsplikten är inskriven i lagen.
– Det har varit snack om neddragningar inom företaget på global nivå, vilket har bäring på nationell nivå. Vad innebär det för det enskilda driftstället? Är det besparingsbeting på verkstaden i Uppsala? Det behöver vi veta för att tillvarata medlemmarnas intresse, säger han.
Var det en del av strategin med de här mötena att testa företaget?
– Det finns massa negativa saker med att inte ha kollektivavtal. Om inte företaget levererar enligt mbl, eller om det finns ovilja, då fattar vi beslut om vi ska stämma och det är vad vi gör nu i Uppsalafallet.
Hur påverkar stämningen möjligheten att få kollektivavtal?
– Jag tror inte att en stämning är deras största fråga just nu. Man har ju varje dag på sig att visa att man är en bra arbetsgivare och det här ingår i det. Det är klart att allt vore mycket lättare med ett kollektivavtal och en utvecklad partsrelation med förtroendevalda på arbetsplatsen, säger Tomas With.
För att inte missa chansen måste stämningen lämnas in till Arbetsdomstolen senast i mitten av juli.
Arbetsvärlden har sökt Tesla Sweden för en kommentar utan resultat.