Hissinstallationsbolaget Meron har sedan 2017 tecknat utstationeringssavtal för tolv månader i taget för deras arbetskraft i Sverige. Under 2024 meddelade Meron att de inte längre vill att försäkringsavtalet inklusive tjänstepension skulle ingå i avtalet. Deras anställda var ju försäkrade i Polen.
Tvist om fackligt veto
Som Arbetsvärlden tidigare har berättat anser sig det polska hissinstallationsbolaget därefter ha blivit pressade av IF Metall att ändå skriva under avtalet. Fackförbundet ska ha hotat att lägga ett veto i enlighet med §39 i Medbestämmandelagen i förhandlingar med Merons uppdragsgivare, huvudentreprenören Kone, om inte avtalet accepterades i sin helhet.
Detta påstådda hot var enligt Meron och dess jurister att betrakta som en olovlig stridsåtgärd. Facken får inte ta till stridsåtgärder för tjänstepension till utstationerade, menade man i sin stämningsansökan.
IF Metall förnekar hot
IF Metall har en annan bild, vilket framkommer av svaromålet de skickat till Arbetsdomstolen. De skriver att de inte har vidtagit några åtgärder mot bolaget, än mindre någon stridsåtgärd.
– Vi säger att det har gått till på ett annat sätt än hur de framställer det. Ingen har pratat om något veto från vår sida, säger Ellinor Gudmundsson, som i övrigt hänvisar till det inlämnade svaromålet.
Utstationering
LO- och Svenskt Näringsliv-ägda Fora säkerställer att kollektivavtalade förmåner blir korrekt hanterade. De har mandat att ta beslut om undantag från det försäkringsavtal som är kopplat till utstationeringsavtalet. Detta om bolaget som utstationerar arbetskraft bedriver tillfällig verksamhet i Sverige under max tolv månader.
Därefter är det Försäkringsnämnden för arbetsmarknadsförsäkringar som beslutar om undantag. Om ett bolag ska kunna få undantag från att betala anställdas tjänstepension när de arbetar i Sverige, ska bolaget kunna bevisa att de betalar tjänstepension i hemlandet.
Källa: Fora.
Av svaromålet framgår att IF Metall meddelat Meron att det inte går att göra några undantag när det gäller tjänstepension och försäkringar för de polska arbetstagarna. Det finns visserligen en möjlighet att undanta försäkringar och tjänstepension i avtalet om de utstationerade arbetstagarna redan har likvärdiga villkor i hemlandet. Detta måste dock bevisas.
Bolaget skickade också in ett dokument på polska om det polska pensions- och försäkringsskyddet till IF Metall. Men utifrån detta kunde de fackliga företrädarna inte se att något undantag var möjligt.
IF Metall hänvisade också bolaget till LO- och Svenskt Näringslivs-ägda Fora, som administrerar tjänstepensionen och de aktuella försäkringarna. Det framgår inte av handlingarna som skickats in till AD om det förts någon dialog med Fora, och Fora kan inte kommentera enskilda fall.
Tolkning av EU-rätten ifrågasätts
Meron hävdar inför AD att inget fack har rätt att ta till stridsåtgärder, eller hot om stridsåtgärder, i frågor som gäller försäkringar och tjänstepension för utstationerade. De menar att de blivit påtvingade ett utstationeringsavtal som inkluderar tjänstepension och försäkringar, vilket de menar strider mot EU-rätten. Bolaget kräver att AD, om de inte går på bolagets linje, ska be om ett avgörande från EU-domstolen.
Men denna juridiska tolkning kommenterar inte IF Metall.
– Vi har ingen anledning att kommentera detta eftersom frågan inte är aktuell att diskutera. Detta för att det inte har vidtagits några stridsåtgärder som de gör gällande, säger Ellinor Gudmundsson.
Tvisten kan bli en ny Laval-fråga
Såsom IF Metall ser på tvisten handlar den inte om att AD ska avgöra om facket har rätt att ta till stridsåtgärder när det gäller utstationerades pensioner och försäkringar. En sådan tvist skulle kunna leda till en pensionsversion av den beryktade Laval-domen, en dom som begränsade vilka löner facken kunde kräva för tillfälligt utstationerad arbetskraft.
Om IF Metall får som de vill blir det i stället en tvist om facket har hotat med veto eller inte i en förhandling om vilka underentreprenörer bolaget Kone skulle anlita under 2025.
Nu väntar en lång process i AD, där parterna ska försöka bevisa sin version av vad som hänt.