Linnéa Claeson – handbollsspelare, juriststudent och jämställdhetsförkämpe – har snabbt blivit känd i Sverige efter att hon i sociala medier tagit upp kampen mot sexuella trakasserier.
Nu toppar hon också TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste personer.
Topp 10 – framtidens mäktigaste
1. Linnéa Claeson, handbollsspelare och juriststudent
Motivering: Linnéa Claeson tröttnade på kränkningar på nätet och gör nu allt hon kan för att synliggöra och motverka sexuella trakasserier, ofta med humor som främsta vapen. Med sitt civilkurage som ledstjärna inspirerar hon hundratusentals följare på sociala medier och kämpar för ökad jämställdhet.
2. Emil Källström, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet
Motivering: Emil Källström är en av nyckelspelarna i ett centerparti i kraftig medvind. Med ansvar för förnyelse och utveckling har Emil redan tagit en självklar plats både i det egna partiet och i rikspolitiken. Kanske dröjer det inte alltför länge innan han kan titulera sig minister?
3. Philip Botström, ordförande SSU
Motivering: Philip Botström lyckas med hjälp av fingertoppskänsla och smarta förslag navigera rätt i det politiska spelet. Hans engagemang för en mer jämlik skola, mot psykisk ohälsa och att fler ska kunna vidareutbilda sig under yrkeslivet sätter redan nu avtryck i rikspolitiken.
4. Sofie Lindblom, vd och medgrundare Ideation 360
5. Andreas König, grundare och vd Just Arrived
6. Soraya Hashim, debattredaktör Metro
7. Clara Henry, vloggare
8. Kristofer Sandström, HR-chef Gröna lund
8. Suad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot Migrationsverket
10. Fredrik Söderqvist, Utredare och expert på digitalisering Unionen
Källa: TCO
På Instagramkontot ”Assholesonline” synliggör hon hur män trakasserar kvinnor online och blir aggressiva när de får nobben. Att skjuta ner männens tafatta närmanden på ett lekfullt och humoristiskt sätt har blivit en hit i sociala medier och i dag har Instagramkontot omkring 188 000 följare.
Succén i sociala medier har lett till att Linnéa Claeson fått stor uppmärksamhet i Sveriges största nyhetsmedier, och hon har använt rampljuset till att bland annat kåsera om sexuellt våld. Till exempel har hon publicerat en lista med 10 tips för att undvika att bli våldtagen – som lägger ansvaret på männen i stället för att rikta sig mot de utsatta kvinnorna.
När Arbetsvärlden ringer för att gratulera Linnéa Claeson till förstaplaceringen på TCO:s lista över de 99 mäktigaste är hon på gott humör.
Det är nästan en folkrörelse med människor som mejlar mig och berättar att nu har de stått upp mot någon
– Det är väldigt roligt, det känns som en seger för frågan som jag lyfter. Att den får så pass mycket uppmärksamhet och att det är många som tycker att det är viktigt, säger Linnéa Claeson.
Hade du en aning om hur stort ditt initiativ skulle bli?
– Jag ville lyfta frågan på något sätt men jag hade ju ingen plan på att det skulle bli så här stort. Det var ett sätt för mig att distansera mig från de här kränkningarna och diskutera frågorna med likasinnade. Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så stort som det är i dag – det är nästan en folkrörelse med människor som mejlar mig och berättar att nu har de stått upp mot någon. Det är skithäftigt, säger Linnéa Claeson.
Du pluggar ju till jurist, har den här rörelsen färgat av sig på dina framtidsplaner?
– Jag är inte så mycket för att göra planer, säger Linnéa Claeson med ett skratt, och fortsätter:
– Jag hade ingen plan med ”Assholesonline” och jag har fortfarande ingen plan, men jag går mycket på min magkänsla och gör det som känns bra. Jag kommer absolut vilja jobba med någonting som ligger i linje med mina hjärtefrågor som är civilkurage, medmänsklighet, jämlikhet. Drömmen är så klart att jobba i ett yrke som omfattar det.
Känner du dig mäktig?
– (Skratt) Oj, vilken rolig fråga. Jo, men jag känner mig nog mäktig. Jag känner att i de här konversationerna så tar jag tillbaka makten. Jag bestämmer vart de här konversationerna ska gå, jag bestämmer över mitt eget liv, och jag försöker uppmana andra till att ta över och känna den makten också. Jag tror att makt och inflytande för kvinnor är det som framför allt saknas för att vi ska bli ett jämställt samhälle i dag, säger Linnéa Claeson.
Hon har verkligen visat ett civilkurage.
Eva Nordmark, förbundsordförande på TCO, berättar att hon är väldigt glad över att just Linnéa Claeson valdes ut.
– Hon har verkligen visat ett civilkurage. Hennes arbete för att både synliggöra sexuella trakasserier och motverka dem har uppmärksammats väldigt mycket och jag tror att det är viktigt för många kvinnor och inte minst för många unga kvinnor som blir utsatta för sexuella trakasserier, säger Eva Nordmark till Arbetsvärlden.
Har du själv råkat ut för något liknande som det Linnéa Claeson visar upp?
– Jag precis som många andra kvinnor har mött det här, ja, absolut, säger Eva Nordmark.
Linnéa Claeson betonar att det inte är något ovanligt. Själv har hon fått utstå sexuella trakasserier på nätet så länge hon varit aktiv där, sedan hon var tio år – och många av väninnorna har liknande erfarenheter.
För henne är humorn det bästa vapnet.
– Humorn är mitt sorts självförsvar. Jag blev alltid tillsagd att jag bara skulle ignorera om någon tafsade, drog en i bh-banden eller skrev om en på internet. Mycket ”boys will be boys”-attityd. Det jag vill göra är att stå för det andra perspektivet att om någon kränker dig får du göra vad fan du vill, säger hon, och fortsätter:
– Du kan ignorera eller blockera om det känns bra, eller så driver du med dem som jag gör, eller skvallrar eller polisanmäler eller vad som helst som gör att du känner att du har makten, du bestämmer och du känner dig stark, säger Linnéa Claeson.
Trakasserierna ökar med uppmärksamheten
I takt med att hon fått uppmärksamhet i medierna och i sociala medier har trakasserierna bara trappats upp. Och hon förväntar sig att det kommer bli ännu mer framöver.
Vad beror det på?
– Jag tror det beror på att unga kvinnor som tar plats, eller kanske alla kvinnor i det offentliga rummet, ofta får väldigt mycket skit och de här männen vill säkert tysta oss. Jag tycker att det är ett demokratiproblem. Till exempel politiker som får stänga ner sina Twitterkonton och får tänka sig extra mycket för vad de säger. Eller att kvinnliga journalister får oerhört mycket mer skit än manliga. Det tror jag är ett demokratiproblem och något vi måste lyfta på en högre nivå, säger Linnéa Claeson.
Är du själv intresserad av att ta upp det på en högre nivå, till exempel i politiken?
– (Skratt) Nu pratar du framtidsplaner igen, jag vet inte! Jag kommer absolut fortsätta driva de här frågorna. Just nu arbetar jag inte i något parti, jag representerar bara mig själv. Däremot så har jag tänkt prata med varenda parti som är beredda att lyssna om jämställdhetsfrågor och civilkurage, säger Linnéa Claeson.
Det finns otroligt många duktiga unga människor som har ett enormt driv.
Det finns ingen brist på unga personer som gör avtryck i samhällsdebatten och är med och påverkar. Enligt Eva Nordmark, förbundsordförande på TCO, ligger utmaningen i stället i att välja ut toppen.
– Det finns otroligt många duktiga unga människor som har ett enormt driv. Det gäller såväl unga journalister som personer inom näringslivet, politiker, och personer i både fackliga och andra organisationer. Det finns en stor kraft i den unga generationen, säger Eva Nordmark till Arbetsvärlden.
Detta är tredje året som TCO sammanställer en lista på framtidens 99 mäktigaste personer.
På listan återfinns unga politiker, journalister, fackrepresentanter, entreprenörer, myndighetspersoner och artister. På andraplats finns Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström som tagit ”en självklar plats både i partiet och i rikspolitiken”, och på tredjeplats finns SSU-ordföranden Philip Botström.
I år har man haft en öppen nomineringsprocess med möjlighet att nominera personer mellan 18-35 år som man tror är på frammarsch.
Vad signalerar listan?
– Vi vill lyfta fram unga personer som är med och påverkar samhället, som är modiga och innovativa och drivna, och det är också personer som vi tror kommer ha ett ännu större inflytande i framtiden, säger Eva Nordmark.
Hur väljer ni ut framtidens mäktigaste?
– Vi gör en avvägning av både formell och informell makt – och tittar även på genomslag i media. Både traditionell media och sociala medier. Sedan viktas och värderas det av en arbetsgrupp på kansliet, säger Eva Nordmark.
Hon betonar att listan är full med förebilder, inte minst Linnéa Claeson.
– Hennes civilkurage är verkligen något att lyfta och hon är också en mycket duktig jämställdhetsförespråkare. Jag är jätteglad över att hon är nummer ett på vår lista.