Globalt avtal på gång för Scania

Globalisering Scania kommer i och med Volkswagens köp av bolaget att få globala fackliga ramavtal. Både företaget och facket är positiva.
Gert Lundstedt
17 apr 2015 | 15:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ett svenskt företag på väg att få globala fackliga ramavtal är Scania som nyligen köptes upp och blev ett helägt dotterbolag till Volkswagen, som har GFA. Vilken betydelse tillmäter då Scania de fackliga globala ramavtalen? Presschef Hans-Åke Danielsson svarar via mejl för företagets räkning:
– Standardiserade arbetssätt är en av Scanias framgångsfaktorer. Ett globalt avtal som stärker en bra samverkan mellan företaget och de anställdas representanter kan också vara en konkurrensfördel.
Scania fick globalt fackligt avtal i och med att Volkswagen köpte Scania. Vad var skälet till att Scania inte hade tecknat sådant avtal innan samgåendet med Volkswagen?
Under tiden som självständigt, svenskt börsbolag hade Scania en annan form av koncerngemensam, global samverkan mellan företaget och de anställda som fungerade bra. Som en del i Volkswagenkoncernen är det naturligt att vi tillämpar den metodik gäller inom denna.

Johan Järvklo är ordförande på fackklubben på Scania och jobbar med internationella frågor. Han medverkade också i seminariet där Mats Wingborgs skrift om globala fackliga ramavtal presenterades.
Vad kan ett globalt fackligt avtal handla om på era fabriker runt om i världen?
– Om att ta socialt ansvar för den verksamhet vi bedriver i de olika länderna. Det gäller alltifrån rätten till organisering, inflytande och att bilda fackföreningar, till inhyrning, social standard och vilken nivå av medbestämmanderättigheter man ska ha lokalt.
– Och vilka underleverantörer vi ska använda, lägger han till.
Johan Järvklo har precis kommit hem från en resa till Argentina där han informerat det lokala facket om vad som pågår i det globala bolaget Scania.
– Vad facket i Argentina sedan gör med den informationen det kan jag inte bestämma. Vi ger dem information och möjlighet att vara med i nätverk som europeiska fack redan har rätt till. Vi tänker inte lösa tvister åt dem utan ge dem förutsättningar att försvara sina medlemsintressen.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

17 apr 2015 | 15:07

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev