Gamestop splittrar LO och Timbro LO och Timbro drar olika slutsatser om vad GameStop-situationen säger om det finansiella systemets hälsotillstånd. (AP Photo/LM Otero) TXMO104

Gamestop splittrar LO och Timbro

Finansmarknad På Timbro tycker man inte att faran med Gamestopaffären ska överdrivas. På LO är reaktionen att den blottar en "bisarr" situation där hedgefonder tillåts krossa företag.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De senaste dagarna har präglats av stor turbulens i finansvärlden.

Det började med att aktier som i sociala medier såsom Twitter, Facebook och Reddit beskrivits som för lågt värderade började köpas upp av stora mängder användare på dessa nätverk.

Skälet till att aktierna i fråga betraktats som för lågt värderade är att stora hedgefondföretag, genom så kallade blankningsaffärer, utnyttjat dem som positioner för framtida kursfall. De har alltså satsat enorma belopp på att aktierna ska falla i värde.

Konsekvensen av att day traders och småsparare började köpa upp enorma volymer av aktier i företag som GameStop och AMC var att priserna rusade i höjden. För spelbutikskedjan GameStop, som på senare år stadigt sett sina vinster minska och som aviserat att de ska stänga omkring 400 av sina butiker under 2021, var prisuppgången den högsta: i onsdags låg den på plus 1 700 procent sedan årsskiftet, och var då den mest handlade aktien i världen.

”It’s about sending a message”

GameStop-aktien började sin resa mot börstoppen på Reddit-forumet ”Wallstreetbets”, där en koordinerad insats för att pressa upp priset på aktien inleddes. Vissa användare hoppade på tåget för att tjäna snabba pengar, andra för att ville straffa hedgefondföretaget Melvin Capital – ett av de företag som tjänat pengar på att blanka GameStops aktier.

Flera av den senare gruppen användare åberopar sig på ett citat från ”The Dark Knight”: ”It’s not about the money; it’s about sending a message.”

För de berörda hedgefonderna ledde aktierushen till enorma förluster. Uppskattningsvis 71 miljarder dollar, enligt storbanken JP Morgan Chase & Co:s beräkningar.

För det mesta funkar aktiemarknaden väldigt väl.

Med hänvisning till svårigheter med att hantera flödet av köporder stoppade ett flertal stora nätmäklare i torsdags möjligheten att köpa de aktuella aktierna.

Många misstänker dock att nätmäklarna agerat på uppdrag av de hårt pressade hedgefondföretagen, och detta har föranlett skarp kritik från såväl republikanska som demokratiska led, en utfrågning i den amerikanska senaten om börsturbulensen har aviserats.

Men även om både den amerikanska vänstern och högern är ense om att köpstoppet är förkastligt, så landar de i den slutsatsen av lite olika anledningar.

Olika slutsatser på LO och Timbro

LO-ekonomen Torbjörn Hållö säger att som han uppfattar det hela är vänstern kritisk till köpstoppet utifrån perspektivet att spekulationsekonomiska praktiker i grunden är skadliga för samhället, men att så länge systemet ser ut som det gör ska småsparare ha lika stor rätt att spekulera som de stora finansaktörerna.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö oroas över att aktiepriser inte speglas företags verkliga värde.

Medan högersidan inte tycker att är något fel på systemet i sig, men att köpstopp för enskilda individer är att betrakta som en oförsvarlig restriktion av de fria marknadskrafternas spel.

Denna perspektivklyfta föreligger, kanske inte helt förvånande, också mellan LO och Timbro.

”Har fått krossa företag obehindrat”

Torbjörn Hållö säger att utifrån hans syn på saken har den senaste veckans börsuppståndelse blottat att systemet är riggat till finansjättarnas fromma.

– Förvisso nödvändiga ekonomiska åtgärder, som att man i USA har sänkt räntorna och pumpat in enorma summor i finanssektorn för att hålla den på fötter, har lett till en osund miljö i den finansiella världen. Pengar är praktiskt taget gratis för de stora börsaktörerna, de kan låna utan att betala ränta och det driver aktörer till allt mer spekulativa åtgärder, säger Torbjörn Hållö och fortsätter:

– Det har gjort att man hamnat i en helt bisarr situation där det finns stora hedgefonder som livnär sig på att krossa företag och som har fått göra det obehindrat, men att när småsparare går samman och spekulerar så stängs de av från marknaden.

”Hedgefonderna lär sig”

Timbros chefsekonom Jacob Lundberg har en lite annorlunda syn på saken.

– Det är så klart inte en särskilt elegant åtgärd att stoppa handeln, men förr eller senare kommer priserna att gå tillbaka till normala nivåer, så man ska inte överdriva faran med det här.

– Det här är en läroprocess för marknaden, och nu har hedgefondföretagen lärt sig att det är riskabelt med blankningsaffärer, och man kommer troligtvis att lära sig av detta och inte göra om sitt misstag, säger Jacob Lundberg.

Timbros chefsekonom Jacob Lundgren tror att läget snart återgår till det normala på börsmarknaderna.

Vad GameStop-historien på sikt kommer att mynna ut i är Torbjörn Hållö och Jacob Lundberg osäkra på. Men om den ene ser debaclet som ett vittnesbörd om en osund finansiell struktur betraktar den andre det som en relativt harmlös, men intressant, anomali.

– Allting kommer nog att återgå till det normala. För det mesta funkar aktiemarknaden väldigt väl och tillåter folk att göra välavvägda riskbedömningar och förse sina företag med kapital.

– Jag tror inte heller att man ska vara säker på att Gamestopaffären har gynnat fattiga småsparare på rika hedgefondinvesterares bekostnad. Det kan lika gärna vara så att de privatpersoner som drivit upp priset är välbeställda, samtidigt som de som investerat i hedgefonden är exempelvis pensionsfonder.

Som jag ser det är det något sjukt med hela systemet.

Torbjörn Hållö däremot menar att det är av godo att hålla sig med en sund skepsis inför det finansiella systemet.

Och faran på sikt, som den senaste veckans händelser illustrerat, säger han är att aktiepriserna dåligt speglar företagens verkliga värde.

– Som jag ser det är det något sjukt med hela systemet, säger Torbjörn Hållö.

Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar