Franskt paket mot arbetslöshet imponerar inte på facket Foto: P Segrette/Présidence de la République
Fackliga ledaren Philippe Martinez på besök hos president François Hollande i fjol.

Franskt paket mot arbetslöshet imponerar inte på facket

Frankrike En massiv satsning på vidareutbildning och lärlingstjänster. Och nya stöd till företag som anställer. Två miljarder euro kostar kalaset. Men den franska vänsterregeringens senaste plan mot arbetslösheten är för arbetsgivarvänlig, tycker facken.
Anna Trenning-Himmelsbach
19 jan 2016 | 14:04
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den franske presidenten François Hollande har presenterat en ny plan för att få arbetslöshetskurvan att peka neråt. Om den inte lyckas ryker hans chanser att bli omvald nästa år.

Över 3,5 miljoner invånare är öppet arbetslösa idag. Det är en halv miljon fler än när han tillträdde 2012. Vänsterregeringen satsar därför ytterligare 19 miljarder kronor för att försöka vända utvecklingen.

Den nya planen innehåller bland annat en massiv ökning av vidareutbildning av arbetslösa med låga kvalifikationer. Nästan dubbelt så många fler ska få gå på kurser för att utbilda sig inom framtidsområden som data och miljö, eller för att kunna jobba inom branscher som i dag saknar arbetskraft. Regeringen vill också ge lärlingssystemet bättre rykte i Frankrike, för att fler ungdomar ska kunna välja en alternativ utbildningsväg.

Kritik från flera håll

Även om satsningen på vidareutbildning uppfattas som positiv av de flesta, inte minst av löntagarfacken, ifrågasätts regeringens målsättning. Den politiska högeroppositionen hävdar till exempel att det varken finns pengar eller logistik för att sätta ytterligare en halv miljon arbetslösa i skolbänken.

Andra kritiker menar att det hela framförallt handlar om att frisera den dåliga statistiken, eftersom åtgärderna omedelbart leder till färre öppet arbetslösa. Men arbetsmarknadsministern Myriam El Khomri framhärdar i påståendet:
– Utbildning är en investering för framtiden.

Arbetsgivarna får fördelar utan krav

Planen vänder sig också direkt till arbetsgivarna. Små och mellanstora företag som nyanställer ska få en premie på nästan 20 000 kronor. Enligt ledaren för CFDT, som är ett av de största löntagarfacken, är den här typen av stöd riskfyllda. Laurent Berger säger att de kostar mycket för statsmakterna, samtidigt som effekterna är tvivelaktiga.
Företagen hade ofta anställt ändå, säger han till tevekanalen RTL.

Regeringen får överhuvudtaget kritik från flera fack för att fortsätta med en alltför arbetsgivarvänlig politik. François Hollande vill till exempel att det ska bli ännu lättare att rucka på arbetstidsreglerna, och att företag i kris ska kunna träffa överenskommelser med facken som går utöver den rådande arbetslagstiftningen.

Han utlovar också en permanent sänkning av arbetsgivaravgifterna.

– Regeringen fortsätter med en politik, som ju inte fungerar. Man måste utgå från en annan logik, reagerar Philippe Martinez, generalsekreterare i facket CGT, som tycker att arbetslösheten istället ska minskas genom löneökningar och ökad efterfrågan. Det skriver tidningen L’Humanité.
Både CFDT och CGT anser också arbetsgivarna idag får dyra ”gåvor” utan att de avkrävs några tydliga motprestationer.

Den största arbetsgivarorganisationen Medef har däremot reagerat positivt på planen. Enligt ordföranden Pierre Gattaz går arbetsmarknadspolitiken i Frankrike nu åt rätt håll.

Anna Trenning-Himmelsbach

/ Kontakta skribenten

19 jan 2016 | 14:04

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev