Tillåtet förbjuda franska offentliganställda att bära slöja CherryX/Wikimedia Commons
Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Tillåtet förbjuda franska offentliganställda att bära slöja

Diskriminering Frankrike har rätt att förbjuda offentliganställda att bära muslimska slöjor. Det slår Europadomstolen fast. Men det betyder inte att det är fritt fram för religiösa förbud på alla jobb i alla länder.
Anna Trenning-Himmelsbach
7 dec 2015 | 10:53
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Historien går femton år tillbaka i tiden. Christine E hade ett tidsbegränsat kontrakt som socialassistent på ett sjukhus i Nanterre utanför Paris. Men när kontraktet skulle förnyas blev det kalla handen från arbetsgivaren. Anledningen var att Christine E vägrade att arbeta utan att täcka håret med en muslimsk slöja.

Nu har Europadomstolen behandlat ärendet, och Christine E förlorar sitt fall. Enligt domen kan hon inte betraktas som diskriminerad. Motivet är att Frankrike har en specifik tolkning av trosfriheten inskriven i sin grundlag.

För att allmänheten ska garanteras en rättvis behandling, ska den offentliga sektorn vara religionsneutral. I praktiken innebär det att religiösa symboler är bannlysta i tjänsten för anställda inom hela den offentliga sektorn, oavsett vilken religion de har.

Redan för sex år sedan vann Frankrike ett fall som berörde den omdiskuterade lagen från 2004, som också förbjuder eleverna på de offentliga skolorna att bära muslimska slöjor, judiska kippor, kristna kors eller andra uppenbara religiösa tecken.

Inte självklart överförbart

Men det här betyder inte att det skulle vara fritt fram för arbetsgivare i alla Europarådets medlemsländer att göra samma sak. För två år sedan förlorade till exempel Storbritannien ett fall, som handlade om att British Airways hade förbjudit en flygvärdinna att bära ett kristet kors. Det fallet bedömdes som diskriminerande.

Kravet på religionsneutralitet bland offentliganställda i Frankrike väcker sällan debatt. Det har till exempel stöd av löntagarfacken.

Men inom den privata sektorn finns ingen liknande regel, vilket ofta är föremål för en polemik. Ledande högerpolitiker har till exempel velat lagstifta om att privata arbetsplatser också ska vara religionsneutrala.

Inom den offentliga sektorn är situationen inte heller alltid glasklar. På flera statligt ägda företag, som till exempel Posten och järnvägsbolaget SNCF, jobbar allt oftare personer som har status som ”statsanställda” tillsammans med kollegor som är ”privatanställda”.

Anna Trenning-Himmelsbach

/ Kontakta skribenten

7 dec 2015 | 10:53

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från arbetet.se - "Okej att förbjuda offentliganställda att bära slöja" 7 dec 2015:
    […] Den offentliga sektorn ska, enligt den, vara religionsneutral så att alla kan garanteras en rättvis behandling, skriver Arbetsvärlden.  […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev