Fortsatt spänt läge för facken i Finland Foto: SAK
Den 18 september protesterade tusentals finländare mot regeringens sparpaket. Plakatet i mitten kritiserar Sannfinländarnas partiledare Timo Soini.

Fortsatt spänt läge för facken i Finland

Finland Regeringens hårda sparpaket har mötts av stark kritik och stora demonstrationer. Oacceptabla angrepp på partsmodellen menar facken och får stöd från övriga nordiska fack. Men tjänstemannafackets ordförande tror fortfarande att det går att förhandla fram en lösning.
Sören Viktorsson och Ylva Rehnberg
1 okt 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Konflikten på arbetsmarknaden fortsätter att dominera den finländska samhällsdebatten. På onsdagen debatterade riksdagen regeringens sparpaket. Kritiken var hård från vänstern och de rödgröna partierna. Lauri Ihalainen (S), före detta arbetsmarknadsminister och dessförinnan ordförande för landsorganisationen, förklarade att hans parti inte kan acceptera hur regeringen lagstiftar i strid mot avtalsfriheten.

Statsminister Juha Sipilä (C), som leder en koalition där även Samlingspartiet (Moderaterna) och Sannfinländarna ingår, påpekade att regeringen även framgent är öppen för alternativa sparförslag från arbetsmarknadsparterna.

– Det är bra att regeringen har gett oss mer tid. Från STTK:s sida anser vi att de nuvarande problemen löses bäst via förhandlingar och kollektivavtal, säger tjänstemannaordföranden Antti Palola till Arbetsvärlden.

– Statsministern har inte gett oss någon deadline. Jag tror att slutet av oktober är realistiskt, förklarar han vidare.

Godkänner inte tvingande lagstiftning

Regeringens ursprungliga sparpaket innehöll bland annat minskad semester från 38 till 30 dagar för de offentliganställda samt införandet av en karensdag. Man ville även skära kraftigt i övertidsersättningen samt söndagstilläggen. I början av veckan backade dock statsminister Sipilä från de sistnämnda förslagen och vill nu i stället se en nedskärning av semesterersättningen om runt 30 procent.

På frågan om detta skulle vara lättare för STTK att acceptera, svarar Antti Palola:
– Vi godkänner inga försämringar som görs med hjälp av tvingande lagstiftning.

Från arbetsgivarorganisationen EK Finlands Näringsliv har man redan från början ställt sig positiva till regeringens sparpaket.
– Vi är beredda att fortsätta samtalen vad gäller regeringens åtgärder för att stärka landets konkurrenskraft, säger organisationens VD Jyri Häkämies på dess hemsida.

Förslag på nollavtal 2017

Nu stundar alltså förmodligen några veckor där parterna kan fundera kring alternativa sätt att uppnå regeringens mål att förbättra Finlands konkurrenskraft med fem procent. Ordföranden i Akademikernas centralorganisation Akava, Sture Fjäder, uppgav redan för ett par veckor sedan till finska rundradion YLE:s nyheter att man har ett färdigt program. Lauri Lyly, ordförande i landsorganisationen SAK, har gått ut med ett förslag som innebär nollavtal 2017 och att exportindustrin ska sätta normen för 2018.

STTK har alltså redan såväl ett eget sparpaket som en egen förhandlingsstrategi klara.
– Det är godkänt av vår styrelse men vi kan ju inte gå ut och förhandla via media och därför ger jag inga detaljer, säger Antti Palola till Arbetsvärlden.

Den finländska arbetsmarknadskonflikten ledde i mitten av september till att omkring 30 000 löntagare i Helsingfors demonstrerade mot regeringen. Det förekom även politiska strejker.

Vid Europafackets, EFS, kongress som just nu hålls i Paris har flera deltagare uttryckt oro för läget i Finland. Centralorganisationernas ordföranden är inte på plats, men det finns flera andra finska delegater. Ann Selin, ordförande i finska servicefacket PAM, vittnade från talarstolen om det exceptionella i situationen.
– Det klassiskt starka finska facket har fått solidaritetshälsningar från fack i länder som Paraguay och Mocambique. Men medlemsansökningar har också strömmat in.

Stöd från nordiska fack

Nordens fackliga samorganisation NFS skickar i dag ett brev där de uppmanar den finska regeringen att dra tillbaka förslagen. De skriver bland annat:
”Vi konstaterar att om den finska regeringen driver igenom försämringar och förändringar i arbetslivet ensidigt, med de metoder som presenterats, kommer det att ha oförutsägbara samhälleliga konsekvenser såväl i Finland som i resten av Norden.”

På en presskonferens där brevet presenterades fick Jorma Malinen, ordförande för PRO (privatanställda tjänstemän) frågan om orsaken till regeringens agerande.
– Regeringens syn är att statsskulden ökar och exporten går dåligt och det är fackförbundens fel. Det är egentligen ideologiskt.

Tjänstemannaordföranden Antti Palola säger att han trots den svåra situationen tror på en lösning och kompromisser som alla kan leva med.
– Det viktigaste för oss är att regeringen drar tillbaka förslagen som inkräktar på den fria förhandlingsrätten och de grundläggande demokratiska rättigheterna i arbetslivet.

Sören Viktorsson och Ylva Rehnberg

/ Kontakta skribenten

1 okt 2015

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar