Försvaret startar ”curlingakut” för föräldrar Försvarsmakten startar en "curlingjour" för oroliga föräldrar som har frågor om vad det innebär att delta i väpnad konflikt. Personerna i bild har inte någon koppling till artikeln. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Försvaret startar ”curlingakut” för föräldrar

Satir. Försvarsmakten kommer starta en telefonjour för att informera oroliga curlingföräldrar om vilka utmaningar och möjligheter deras tonåringar har att vänta när värnplikten återinförs.
En Jobbig Värld av Lars Berge
17 mar 2017 | 14:37
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På grund av det förändrade säkerhetsläget i Sveriges närområde har regeringen beslutat att återinföra värnplikten. Under en pressträff på Försvarsdepartementet meddelar försvarsminister Peter Hultqvist att Försvarsmakten nu inrättar ett callcenter bemannat dygnet runt för att möta informationsbehovet för oroliga svenska curlingföräldrar.

– Vi är medvetna om att många engagerade mammor och pappor kan ha frågor om vad det egentligen innebär att låta sina tonårsbarn delta i en väpnad konflikt med främmande makt. Just tonåren är ju en känslig tid, säger försvarsministern till En Jobbig Värld.

”En fullskalig invasion kommer naturligtvis innebära stora svenska förluster vilket förmodligen kommer utplåna stora delar av den ungdomsgeneration som nu växer upp.”

Enligt ÖB Micael Bydén innebär återinförande av värnplikten en återgång till det totalförsvar som under det kalla kriget försvarade landets gränser. På 1980-talet hade Sverige bland annat världens fjärde största flygvapen och kunde vid högsta beredskap kalla in 700 000 soldater.

– Det är en slagstyrka vi inte är i närheten av idag. Så en fullskalig invasion kommer naturligtvis innebära stora svenska förluster vilket förmodligen kommer utplåna stora delar av den ungdomsgeneration som nu växer upp, säger ÖB Micael Bydén.

”Som tonåring är det ju mycket som händer i livet och massiva flygbombningar kan göra att känslan av utsatthet ökar.”

Försvarsmakten vill med sitt nyupprättade callcenter visa att man tar behovet av dialog med svenska curlingföräldrar på allvar.

– Den som varit lite extra engagerad i sitt barns framtid och exempelvis gått på babyrytmik och förskola med Montessori-inriktning kanske har frågor kring vad det innebär att som tonåring skickas till fronten, dåligt utrustad, för att möta en förkrossande överlägsen fiende, säger Peter Hultqvist.

Försvaret håller bara en vecka

Enligt ÖB har inte mycket förändrats rent militärtaktiskt när det kommer till försvaret av Sveriges gränser. Det handlar om att tillfoga fienden så stora skador som möjligt så att främmande makt tänker sig för innan man går till anfall.

Svenska styrkor beräknas kunna försvara landets territorium i drygt en vecka.

Eldstrid skiljer sig från konfliktlösningen som går att läsa om i barnpsykologen Jesper Juuls läsvärda bok ”Ditt kompetenta barn”, säger försvarsministern.

– Därefter väntar ett gerillaliknande utmattningskrig i skogslandskapen, förklarar Micael Bydén.

Peter Hultqvist vill påminna svenska curlingföräldrar om att eldstrid är en delvis annorlunda typ av konfliktlösning än den som går att läsa om i barnpsykologen Jesper Juuls läsvärda bok ”Ditt kompetenta barn”.

”Vi förstår att det finns frågor kring plus och minus med att låta sitt tonårsbarn delta i krig.”

– De värnpliktiga kommer ju brytas ner både fysiskt och psykiskt för att sedan kunna möta döden utan att tveka på slagfältet. Vissa kanske blir krigsfångar och kommer föras till fångläger långt hemifrån där man kommer utsättas för bland annat skenavrättningar. Klart det kan finnas funderingar kring hur det påverkar tonåringens självkänsla.

Callcentret kommer upprättas i Karlskrona och sysselsätta ett trettiotal operatörer.

– Som tonåring är det ju mycket som händer i livet och massiva flygbombningar kan göra att känslan av utsatthet ökar, säger ÖB Micael Bydén vidare.

Tanken på att ens tonårsbarn ligger sönderskjuten på ett lerigt slagfält eller förvandlats till ett förkolnat lik för att försvara den svenska nationalstaten och kungahuset kan, enligt försvarsministern Peter Hultqvist, upplevas som ”lite abstrakt”.

– Många soldater som överlever krig drabbas ju även av posttraumatiskt stressyndrom och en djup, ofta livslång depression. Självmordsfrekvensen är hög. Vi förstår att det finns frågor kring plus och minus med att låta sitt tonårsbarn delta i krig, säger Peter Hultqvist.

Försvarsmaktens callcenter för oroliga curlingföräldrar kommer att tas i bruk den 1 juli i år, samtidigt som mönstringsplikten införs.

En Jobbig Värld av Lars Berge
17 mar 2017 | 14:37

Relaterad läsning

Visa artikelns 42 kommentarer
Kommentera
 1. Av Orolig föräldrar 17 mar 2017:

  Hej

  Mycket bra att Försvarsmakten lyfter denna viktiga fråga. Däremot undrar jag om liknande planer finns inom civilförsvaret. Som förälder är jag såklart orolig men inser att mina barn vid strid skyddas av utmärkt korträckviddigt luftvärn och att åtminstone den yngsta även kan tänkas åtnjuta skydd från medellång räckvidd då han fortfarande går på dagis.

  Däremot oroar jag mig för min äldsta dotter som är politiskt engagerad pacifist och sjuksköterska. Givet erfarenheter ifrån Syrien och Ukraina känns det som att hon beroende på frontlinjens dragning har stor sannolikhet att antingen drabbas utav bombningar eller politiska utrensningar då tystnad och självbevarelsedrift knappast är hennes starkare sidor.

 2. Av Jonne 17 mar 2017:

  Hej! Jag undrar om mina curling tonåringar måste delta i krig om jag låter dom gå på sjövärnskårens sommarläger i Härnösand? Där lär man sig att segla och knyta knutar och slå av och på en ficklampa! Räcker den kunskapen till nu när Petrodollar kriget snart är ett faktum? Min fråga är alltså om mina curling tonåringar är stridsberädda redan när dom kan pålstek och kan sända bokstaven i, under pågående ficklamps moche lek? Jag själv har en egen gedigen ingengörsoldat utbildning med en tänkt levnadslängd i krig på ca minus några veckor innan krig drar igång. Dom räknar med att jag sprängs i bitar medans jag upprättar färgeläger och broar över våra älvar innan själva kriget drar igång! Mina Curling tonåringar kommer alltså mista sin fars erfarenheter innan kriget drar igång! Jag behöver lite stöd i hur jag hanterar situationen!

 3. Av Skojar ni? 18 mar 2017:

  Det här måste väl ändå vara en skämtartikel? Kan ni förtydliga om det ni skriver i artikeln verkligen stämmer. I så fall måste jag överväga min tillit till Försvarsmakten. Och till evolutionen….

 4. Av David 18 mar 2017:

  Kommer de mentala barnsoldaterna få ha mobiltelefon med sig i fält? Om inte, hur tänker försvaret handskas med mobilabstinens? Och som någon skrev i en av de största tidningarna, vad händer om det dyker upp en ovanlig pokemon på slagfältet?

 5. Av Orolig förälder 18 mar 2017:

  Jag undrar om det finns möjlighet att jag som förälder kan få följa med ut i fronten? Jag tror ni kan se mig som ett komplement och lite hjälp så att min son kommer in på ett bra sätt. Jag kan kanske till och med lära mig hur man laddar om så kan jag ju hjälpa med det. Om det nu blir krig. I övrigt undrar jag om man i försvarsmakten planerat några föräldrar-möten där vi kan arrangera sociala sammankomster så att våra barn får en riktigt bra start. Kan också tänka mig att föräldrarna arrangerar biokvällar, fester eller andra sammankomster så att våra barn får lära känna varandra. Vi kan också ta upp olika konflikter mellan barnen och prata igenom hur vi löser det bäst. Vi vill ju bara det bästa.

 6. Av Pär 19 mar 2017:

  Klockren Beskrivning! Skönt att någon talar i klartext vad det innebär om det blir krig.
  Hoppas det blir en riktig allmän värnplikt som kommer fortsätta.

 7. Av Erik 20 mar 2017:

  Jag har en son i och har börjat fundera på hur det skall bli när han i framtiden skall mönstra.
  Han har alltid varit intresserad av ninjor och klätt ut sig till det ända han var några år gammal. Nu har hans intresse gått över mer till att titta på film. Han gillar ninjafilmer, Chuck Norrisfilmer och Steven Seagal filmer.
  Eftersom jag inte vill skicka han till fronten undrar jag om han kan få bli en instruktör istället? Han har ju trots allt skaffat sig en massa erfarenhet från filmerna. Om det inte räcker skulle jag kunna betala för ett Streamingkonto. Då kan han titta på The Avengers eller kanske Ironfist. Hur som helst. Det är bra om det finns ett nummer att ringa, då kan jag ta upp dessa saker med dem. Man vill ju att han skall få en bra start.

 8. Av Bitte 20 mar 2017:

  1:a april kommer tidigt i år

 9. Av Patrik 20 mar 2017:

  Om Sverige blir invaderat så kommer blitzkreig få en ny betydelse, flashkreig? Vi kommer bara fundera varför det är nya idioter som styr landet

 10. Av Leif 20 mar 2017:

  Vi har sedan vår son föddes investerat i en privat sjukdoms/skadeförsäkring för honom. Den ger förtur till läkarvård samt premium service som eget rum med internet och kabel tv samt privat sjuksköterska och läkare. Vi förutsätter att FM tar hänsyn till detta ifall oturen skulle vara framme.

 11. Av Orolig Pappa 21 mar 2017:

  Jag undrar om försvarsmakten funderat på själva utrustningsfrågan. Min son är ju van att bära bekväma kläder och det vore ju fint om uniformen fanns att beställa i fleece eller flanell!? Sedan tänkte jag att hans fotriktiga skor kanske kunde accepteras istället för militärkängor, även om de är lite grälla i färgen?
  Jag skickar nog också med hans ficklampa från Clas Ohlson och en slangbella som förstärkningsvapen även om han fortfarande är ganska dålig på att pricka annat än garageväggen härhemma.

 12. Av Svenne Bahnan 21 mar 2017:

  Om vi blir invaderade har vi ju som land blivit kränkta, det bör väl finns ett slags EU-JämO som vi kan klaga hos? Jag önskar också att det utbildas genussoldater, som tar fajten på Twitter. Pennan är ju som sagt mäktigare än svärdet.

 13. Av Sam 21 mar 2017:

  Ska tveksamma föräldrar nu förmås med övertalning och hjärntvätt att överlämna sina barn till att dö för NATO? Vad är det för samhälle!?!

 14. Av Nisse Persson 22 mar 2017:

  Kommer jag kunna få tjänstledigt av min arbetsgivare för att få följa med barnen under i alla fall första halvan av militärtjänstgörningen?

  Jag ser gärna att föräldraledigheten förlängs för att även täcka deras militärtjänst.

 15. Av jonas 22 mar 2017:

  Hoppas att deta är ett skämt .
  Att ungdomarna inte begriper varför vi skall ha
  ett försvar kan man ju förstå med dagens skola , men att föräldrarna inte klarar av att informera ungdomarna varför det måste finnas ett försvar är ju anmärkningsvärt.

 16. Av Sven Svensson 23 mar 2017:

  Jag minns när jag gjorde värnplikt för 23 år sedan, det var ju ingen höjdare. Utvecklingen har förhoppningsvis gått framåt så mina barn trivs väl. Anpassa allt för generationen är nog bäst. Kanske flyga litet drönare, lära sig att laga vegansk mat i fält, eller nja fält.. kanske bäst att stanna på sitt logement så man inte blir frusen eller blöt. Logement.. då tänker jag mig att det nog är bäst med eget rum. Absolut egen dusch! Detta med att se andra nakna människor är inte populärt. Eller tja, över internet går det ju bra så snabbt wifi är ju ett måste! Ut och springa i gryningen känns litet 80-tal, troligen bättre att köra crossfit på kvällen. Ja för hen som vill alltså, fysisk aktivitet bör inte vara obligatoriskt. Sedan har vi detta med vapen, alla vet att vapen endast tillhör den kriminella sfären och vi måste förhindra ickekriminella att få tag i dem, men hallå! Krigsstrategiska genuslösningar är den nya tidens konfliktlösning. Något som vår sanna fiende den imperialistiska nordamerikanen knappast kan ro på när de försöker invadera Sverige. Eller tja Sverige.. detta med landgränser är ju alldeles för ålderdomligt. Våra barn skall väl ändå lära sig rätt försvar, det värsta är om fienden säger saker man inte gillar. Vi behöver fokusera på att hantera de riktiga konflikternas efterdyningar. Kräkningens skador kan i värsta fall sätta sig kroniskt. Nu blev jag förskräckt bara jag tänkte på vad som kan ske om mina barn inte får sin rättmätiga värnplikt, tar några valium och går och lägger mig.

 17. Av Orolig mamma 23 mar 2017:

  Hej! Jag undrar om militärkläderna är ekologiska och fair trade. Min son är även emot djurplågeri och kan tyvärr inte använda kängor i läder. Han är även vegan och jag undrar om det finns möjlighet för mig att följa med då jag är en utbildad genusperspektiv vegan kock? Han har även stor erfarenhet av krigföring då han spelar mycket CS så är det ok att dom som redan kan allting struntar i grundutbildningen och hoppar in direkt i skarp strid? Tacksam om ni är tillmötesgående i detta! Kolla gärna in gruppen ”föräldrar till barn som redan kan det där ” på FB där vi A-föräldrar försöker engagera långtidssjukskrivna och handikappade att faktiskt åtminstone försöka göra rätt för sig!

 18. Av Psykiatrikern 23 mar 2017:

  Denna artikel beskriver en nödvändig funktion vid denna stora omställning för våra barn på 18-19-20 år. Tyvärr saknar den, och efterföljande kommentarer, en viktig aspekt; känslan av att bli kränkt. Vi har ju under barnens uppväxt lärt dem att alla har rätt till allt, oavsett egen insats, och uppfylls inte en önskan – ska man känna sig kränkt. Än värre är om man tvingas göra något man inte vill – den vanmakten leder direkt till diagnosen PTSD eftersom storleken av traumat definieras av patienten själv. Hur f-n tänker man att det här ska fungera om våra barn blir tillfångatagna, bombade eller utan täckning – och inte vill det?

 19. Av Nicke 23 mar 2017:

  När det blir dags för utvecklingssamtal vill jag som förälder gärna vara med. Hur tänker FM lösa detta praktiskt om ni tänker hålla till ute i skogen? Hade det inte varit smidigare att man kunde förvalt den stad där man bor. Min son gillar heller inte kumminbröd, och bjuds det då på kumminbröd hade jag kunnat komma förbi med hans favoritmackor istället.

 20. Av Mats 23 mar 2017:

  Jag känner att jag som förälder gärna vill ha möjlighet att följa med mitt barn i strid. Han kan ha lite jobbigt med att komma ur sängen om striderna börjar före klockan 14.00. Nattstrid funkar nog bättre om det går att ordna.

 21. Av Niklas Ljung 23 mar 2017:

  Jag är orolig över våra barns tillgång till WiFi som soldater i krig. Kommer armén tillhandahålla bra mobilt WiFi även på gruppnivå eller kanske bara på plutonsnivå? Eller tänker man sig ha mobila mobildagis där soldaterna lämnar in mobilen under arbetstid för att på så sätt höja värdegemenskapen? En annan bra idé vore om alla högre befäl hela tiden kan gps-positioneras via en websida, så våra barn alltid kan nå ett befäl för att klaga på dålig WiFi/4G eller ostädade hotellrum, etc.
  /Ivan Putinskaja

 22. Av Väldigt orolig 23 mar 2017:

  Kommer det finnas genuscertifierade latringropar? Och kommer det finnas hudfärgade plåster?, så ingen känner att dom bLir kränkta eller diskriminerade pGa detta. Det är hemskt nog med dySentri och skottskador, men att inte kunna vara sej själv är ju KränkanDe. Också undrar jag Om jag kan komma och städa tälltet nÅn gång i veckan, då barnen inte är så mycket för att plocka upp efterSeJ.

 23. Av Peter 23 mar 2017:

  Hej! Hur funkar Dublinförordningen om man redan är i ett europeiskt land och vill fly? Det känns ju inte direkt lockade att dra till våra grannländer. Jag undrar om Sverige har planer på att sluta avtal med något annat land, utanför EU, som man kan fly till? Jag antar att Thailand eller något västindiskt land skulle passa bra. En fördel är ju om man slopar krav på pass eftersom köerna hos polisen nig skulle bli långa om det börjar regna bomber.

 24. Av Dennis Edman 23 mar 2017:

  På tiden att de inför värnplikt så det blir folk av dagens ungdomar.
  Den här generationens ungdomar som växer upp nu är de mest bortskämda och gnälliga som går i ett par skor. Nä inte ta ett lägre betalt jobb och jobba upp sig,de tar hellre och går arbetslösa och väntar på ett bra betalt jobb som aldrig kommer.

 25. Av Mamma 23 mar 2017:

  Har ni bättre mat än i skolan? Min son gillar inte maten i skolan och jag skickar gärna med pengar om det finns en pizzeria eller McDonalds i närheten av skjutbanan.

 26. Av Stefan Klein 23 mar 2017:

  Min dotter är glutenintolerant och vegan. Inte ens gymnasieskolan kan i fredstid ordna mat som hon tycker om. Hur ska det då fungera under övningar eller om det blir krig? Försvarsmakten måste ju kunna garantera hennes rätt att slippa medverka till att djur dör.

 27. Av Martin 23 mar 2017:

  Jag är orolig för min sons torra händer. Ända sedan han var liten har hans hud varit lite torr och narig, framförallt när det är lite kallt ute. När vi var i pulkabacken så var jag alltid tvungen att ha med mig en liten burk av försvarets hudsalva. Så vad gäller tillgången på salva är jag inte orolig, det är ju er salva.

  Men samma sak händer när han blivit blöt om händerna. Min undran är därför om det verkligen är tvunget att vara ute under sin grundutbildning ?? Hade det inte gått att vara inomhus vid dåligt väder? Lite som på dagis. När det är fint väder är man ute, vid sämre är man inne.

  Pga min sköra sons tillstånd har jag och hans ömma moder undvikit att blöta ner vår son. Därför kan jag komma förbi varje morgon, innan jobbet och städa logementet. Då skulle min son slippa att städa med fuktiga trasor och bli torr om händerna.

  Skulle detta gå att lösa??

  PS Jag kan ta med egna trasor.

 28. Av Christer 23 mar 2017:

  Hur har försvarsmakten planerat att lösa frågan ang Wi-Fi i fält om det blir krig?

 29. Av Hagge Bänke 23 mar 2017:

  Hej
  De andra skribenterna oroar sig i onödan över genusperspektivet. Försvarsmaktens värdegrundsarbete och södertörnutbildade genuspedagoger är redan uppe och rullar. Ingen kommer bli kränkt om de inte får be rätt antal gånger eller får sitt egna påhittade pronomen bortglömt etc, smeka ömma egon är faktiskt Försvarsmaktens kärnverksamhet!
  Faktum är att minoritetsgrupper kommer kvoteras in! Förmodligen får representanter från RFSL, VPK, Muslimska brödraskapet etc förtur till vapenträning.
  Allt är led i att införa identitetspolitik på bred front i alla delar av samhället.

  Mitt förslag är att Gudrun Schyman får rycka in vid skarpt läge och debattera främmande makt på bästa sändningstid i SVT. Det kommer garanterat verka avskräckande för framtida invasionsplaner.

 30. Av Linus av Stormwind 23 mar 2017:

  Hej,

  Linus heter jag och jag har en fråga till krigsmakten. Kan man bli krigsplacerad som Warlock? Helst Destruction-specialiserad. Jag har nämligen stor erfarenhet av stridsstrategier inom detta område från World of Warcraft. Jag har även viss träning som druid, men jag vet inte hur stor efterfrågan det är på druider i krigsmakten (gillar heller inte att vara helare).

  Om min omfattande erfarenhet som Warlock tas till vara av krigsmakten skulle det underlätta mycket för både mig och mitt gille. Jag ser möjligheter till stora synergieffekter.

  Sen undrar jag också vilka tider krigsaktiviteterna brukar utföras. Tisdag, torsdag och söndag raidar jag nämligen med mitt gille och det kan bli problem om jag måste medverka i militära aktiviteter dessa tider.

 31. Av Pappa 23 mar 2017:

  Vi har i alla år varit noggranna med att behålla familjetraditionerna runt våra storhelger. Att missa jul eller midsommar på grund av ett dåligt planerat angrepp på Sverige känns inte rimligt. Jag utgår från att Försvarsmakten i händelse av en väpnad konflikt ser till att med motparten förhandla fram stridsuppehåll under storhelgerna. Gärna med några dagars ledighet före och efter så att resorna fram och tillbaka från fronten inte blir för stressiga.

 32. Av Jacoob Staaf 23 mar 2017:

  Vi vet ju alla att Försvarets ärtsoppa kommer att vara en stor del i kosten under en eventuell krigsinsats. Har hänsyn tagits till veganer? Vi brukar servera ärtsoppa hemma på biodynamiskt odlade ärtor som får lyssna på Mozartserenader när de skördas för att minska obehaget för ärtorna. Naturligtvis har vi s.k ”faceon” i soppan, kan ni garantera detta även i trossens kokvagnar? Vi vill att vår son ska få äta värdigt även om det slutar med att han sprängs i bitar. Att vara vegan är hans liv!
  Dessutom undrar jag hur Försvaret förhåller sig till alternativa könsidentiteter; finns det underkläder för icke-binära? Schampoo för MtM och regnbågsfärgad ”olle” för gender benders?
  Till sist: är splittret i truppminorna biologiskt nedbrytbart?

  Tacksam för svar

 33. Av Anders 23 mar 2017:

  Hej!
  Finns lunchmatsedeln på webben så jag kan planera middagarna för mina barn när de kommer hem från kriget på eftermiddagarna?
  Hur gör jag för att sjukanmäla barnen när de suttit uppe länge på nätterna och surfat på nätet så de blivit lite för hängiga för att strida?
  Är det okej att skicka med dem lite godis till fredagsstriderna om de bara ser till att bjuda sina stridskamrater vid fruktstunden?
  Kan jag komma över till fronten oanmäld om jag skulle vilja prata lite med befälen om hur det går för mina barn och sånt?

 34. Av Orolig fader 24 mar 2017:

  Som högutbildad djurskötare på Kolmården och nybliven förstagångsförälder så har jag en liten fundering om att min son drar ut i krig.
  Kan man få någon typ av skattereduktion på bröstmjölksersättningen vid skarpt läge ute vid fronten?
  Jag kan ju tycka att som kommunalpolitisk hobbylekman så borde det gå att ordna. Det borde ligga i nationens intresse att vi har mätta och starka bäbisar som orkar bära kulsprutan. Det plus att alla som har barn vet att bäbisskrik starkt påverkar stridsmoralen.
  Mvh orolig far

 35. Av Ambitiös son 24 mar 2017:

  Min son är naturligtvis både arbetsam och talangfull och jag kan inte acceptera att han inte får nå sin fulla potential och gå en extremt ärofull död till mötes. Jag utgår ifrån att Försvarsmakten inrättar Akademiförband där han kan träna med sina jämlikar och utmanas att pusha sig själv inom exempelvis tornerspel och fallskärmsdykning. Jag kan åta mig att koordinera träningläger med övriga ambitiösa föräldrars kalendrar.

 36. Länkad till från magnushuss.se - "För fosterlandet!" 24 mar 2017:
  […] Läs även Arbetsvärldens insiktsfulla syn på Värnplikten och curlingakuten […] - Läs hela texten här
 37. Av Uffe 24 mar 2017:

  Seriöst….måste va ett skämt, eller??

 38. Av Orolig invandrarmamma 24 mar 2017:

  En fråga till FM – vi flydde undan krig så måste mitt barn behöva uppleva det som vi hans föräldrar hatar mest av allt? Kan vi presentera intyg om vårt trauma eller måste det vara intyg om hans sköra barndom? Jag hörde av några landsmän att det finns ett ställe där man kan skaffa alla slags intyg.
  Om han ändå måste gå ut i strid så vill jag veta om han skall strida enbart under svensk flagga eller kan ha med sig även vårt gamla hemlands flagga med i ryggan? Jag kan ordna en sådan bara ni bekräftar att det är ok. Hoppas att den kan synas sen i TV sändning när han får sin medalj av Försvarsministern! Den kan ligga bredvid hans hemstickade strumpor som min mamma skickar till honom varje år. Är för resten kläderna i armen tillräckligt varma för jag är orolig att han bli förkyld? Kommer att packa några citroner, ingefära och honung från det gamla hemlandet (den är bäst). Snälla kan ni påminna honom bara att han skall dricka en stor kopp med varmt vatten, citron, honung och ingefära om han börjar hosta lite? Och allra sist påminn honom att skicka selfies regelbundet hem till oss för han är lite glömsk av sig.

 39. Av Anders 25 mar 2017:

  Har hört att ryssarna har teknik för att störa ut vårt wifi och barnens bluetoothhörlurar. Vilka motmedel har svenska försvaret?

 40. Av C. Nutley 27 mar 2017:

  Nu hoppas jag innerligt att Nionde Kompaniet blir obligatoriskt undervisningsmateriel för kommande värnpliktiga. Hultqvist och Bydén måste se till att filmen uppvärderas. Min intention var ett nationellt krigs-epos i stil med, Den längsta dagen och Okänd soldat. Istället placerades den på samma hylla som Repmånad i videobutiken. Denna skymf mot mig och Bergström kommer aldrig att glömmas. Talade nyligen med Åberg som trodde att Repmånad skulle bli i stil med 12 fördömda män. Men ack vad jag bedrog mig sa Lasse. Vi vill att Försvaret ska ge oss samma resurser som Hollywood får av Pentagon. Vi kan skapa en svensk version av Black Hawk down, med de rätta resurserna.

 41. Av Mari 28 mar 2017:

  Ironi ,mina vänner IRONI!!
  Hoppas verkligen att människor fattar allvaret med denna ”artikel” att det curlas för mycket med ungdomarna idag.
  De behöver inte ta några konsekvenser av deras handlande det gör nämligen alla mesiga föräldrar åt dom.
  Bra om de får lära sig lite vett och ansvar bli lite vuxna

 42. Av Fredrik 11 jun 2017:

  Första ordet i ingressen är Satir ändå är det flera som verkar ta den här artikeln på allvar. *Suck*

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev