Tystade röster i vårddebatten På bilden: En barnmorska undervisar i ABF-kurs i bilförlossning i Sollefteå. Foto: Izabelle Nordfjell/TT.
Satir

Tystade röster i vårddebatten

Satir I januari i år stängdes förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus. Gravida måste nu åka upp till 30 mil för att föda vilket har rört upp känslor i kommunen. Men det finns inlandsbor som stödjer landstingspolitikernas beslut.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Jag tillhör den tysta majoritet som är för valfrihet inom välfärden, säger Liam Marklund, 23, från Ramsele och inom kort pappa för första gången.

Liam väntar barn med sin 20-åriga flickvän Melinda Bergman, gravid i vecka 35. De unga blivande föräldrarna vill att deras första gemensamma barn ska födas i frihet. Gärna i parets Saab 900 Turbo från 1992.

– Personbilen är en frihetssymbol. Jag har lagt presenning i baksätet för att inte riskera att skinnklädseln ska skadas av blod och andra kroppsvätskor. Om hjärtfrekvensen hos vårt nyfödda barn skulle gå ner under förlossningen har jag startkablarna redo.

 I bilen finns även en förbandskudde från Biltema plus lite Plastic Padding för oförutsedda skador.

Liam har även förberett ett blandband med låtar som hyllar moderskapet och självständiga kvinnor som inleds med Destiny’s Childs ”Independent woman”. I en plastpåse förvarar han lite trassel och K-Metyl som Melinda kan inandas om värkarna blir för svåra. I bilen finns även en förbandskudde från Biltema plus lite Plastic Padding för oförutsedda skador. Melinda, 20, ser fram mot att bli mamma för första gången.

– Enda problemet blir att hitta en mindre privatägd skogsväg att föda på. Att tvingas genomföra en förlossning på en offentligt finansierad motorväg som E45 känns som en inskränkning av både min och det nyfödda barnets personliga frihet, säger den blivande mamman.

Vilket kön den lille kommer att ha har paret undvikit att ta reda på eftersom både Liam och Melinda ser ultraljudsbilderna som en statlig övervakningsåtgärd som kränker fostrets integritet.

– Jag kallar det Stasifasoner!, säger Liam.

I en liberal demokrati bör medborgaren själv kunna välja var man vill uppleva den kanske största stunden i livet.

De blivande föräldrarna är lättade över att Sollefteås förlossningsklinik äntligen har tvingats stänga.

– Den känns omodern. I en liberal demokrati bör medborgaren själv kunna välja var man vill uppleva den kanske största stunden i livet, säger Melinda.

Enligt Landstinget i Västernorrland innebär nedläggningen en besparing på 15,8 miljoner skattekronor.

– Man måste komma ihåg att det är pengar som staten tagit från någon helt oskyldig riskkapitalist. Han eller hon hade kunnat köpa en villa i Saltsjöbaden för den summan och få ett liv på samma villkor som andra målinriktade och kompetenta vårdentreprenörer, säger den blivande pappan Liam Marklund.

När vattnet går och de smärtsamma krystvärkarna startar kan vi välja att svänga höger eller vänster i vägkorsningen.

Inför förlossningen kan det unga paret nu välja att antingen åka till Sundsvall 16 mil söderut, eller Örnsköldsvik som ligger 15,5 mil i ostlig riktning. En bilresa på drygt två timmar i vardera riktningen.

– När vattnet går och de smärtsamma krystvärkarna startar kan vi välja att svänga höger eller vänster i vägkorsningen. Det känns tryggt att få behålla sin valfrihet i ett så viktigt skede av livet, säger Melinda Marklund.

En Jobbig Värld har förgäves sökt landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland Erik Lövgren (S). Landstingets kommunikatör låter hälsa att ”det är positivt att debatten om BB-nedläggningen i Sollefteå nyanseras.”

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev