Allt fler kvalificerade tjänstejobb flyttar från Sverige på grund av att företagen har svårt att hitta den kompetens de söker i landet. Det varnade arbetsgivarorganisationen Almega för i en ny rapport som innehåller intervjuer med företagsledare i kunskapsintensiva svenska tjänsteföretag.
Högkonjunkturen går på högvarv och företagen skriker efter kompetens. Samtidigt gör Alliansen utspel om att privatisera Arbetsförmedlingens matchningsuppdrag i förhoppningen att andra aktörer ska lyckas bättre med att smörja arbetsmarknaden.
Det är en situation där företaget Work and Passion ser en affärsmöjlighet. På tisdagen lanserade företaget en ny jobbsökartjänst med samma namn där affärsmodellen går ut på att arbetssökande får ta del av avgifterna som kunden (arbetsgivare eller rekryteringsbolag) betalar för tjänsten. Hur mycket den jobbsökande tjänar beror på vilket intresse arbetsgivarna visar för just den personen.
Kandidaten registrerar ett CV och arbetsgivare som är på jakt efter ny kompetens betalar i tre steg: För att låsa upp intressanta CV:n, för att kalla till intervju, och när de anställer.
1 800 kronor för en intervju
Summorna är i dagsläget desamma oavsett vilken kompetens den arbetssökande besitter: arbetsgivaren betalar 900 kronor för att låsa upp ett CV, varav 280 kronor går till den jobbsökande. Sedan betalar arbetsgivaren 6 000 kronor för att kalla till intervju om kandidaten är tillräckligt intressant, och av denna peng får den arbetssökande 1 800 kronor. Skulle processen leda till en anställning betalar arbetsgivaren 15 000 till tjänsten, varav kandidaten som anställs får 5 000 kronor.
Trots avgifterna menar Johan Ahlgren, affärsutvecklare på Work and Passion, att tjänsten är billigare än att anlita en rekryteringsfirma.
Av särskilt intresse är personer som redan har jobb
– Vi har en mycket attraktiv prismodell som ligger 30–50 procent billigare än en traditionell rekrytering, säger Johan Ahlgren till Arbetsvärlden.
Work and Passions databas är i dagsläget särskilt tung på tjänstemannasidan berättar han, med en stor del traditionella kontorstjänster, IT och back office-tjänster. Men alla kan registrera sig och målet är att vara en databas för hela arbetsmarknaden.
– Av särskilt intresse är personer som redan har jobb som de är ganska nöjda med men som kan tänka sig att byta jobb, alltså personer som inte är aktivt arbetssökande. Vi är helt övertygade om att intresset kommer vara stort. Vi ställer inga krav på de jobbsökande och registrerade CV:n är anonyma utifrån namn och jobb, säger Johan Ahlgren.
Skydd mot bedragare
En fråga som förstås dyker upp är vad för skydd mot bedragare företaget kan erbjuda. Det vill säga, vad som skulle hindra en person att lägga in attraktiva, och falska, CV:n för att tjäna pengar på intervjuer och CV-klickningar.
– Alla personer som vill ha pengar utbetalda behöver identifiera sig med bank-ID, så registreringen kan knytas till en person. Vi följer också upp om det är så att man ofta tackar nej till jobberbjudanden för att förbättra matchningen. Sedan kan givetvis det rekryterande företaget göra egna kontroller eller beställa kontroller från externa bolag, säger Johan Ahlgren och berättar att Work and Passion själva inte gör någon bakgrundskoll av kandidaterna.
Däremot arbetar flera rekryteringskonsulter på Work and Passion med att matcha jobbsökare och arbetsgivare. Aida Berbic är en av dessa.
– I dagsläget är det vi som kontaktar företagen för att få reda på deras behov, men i framtiden kommer vi också ge möjlighet för företagen att gå in och söka i vår databas, säger Aida Berbic till Arbetsvärlden.
Det är börsnoterade Maxkompetens som står bakom Work and Passion, under namnbyte till MoxieTech.
Tillräckligt stor kompetensbrist
När Arbetsvärlden kontaktar Claes Åberg, kommunikationschef på Trygghetsrådet TRR, berättar han att olika former av attraktiva rekryteringserbjudanden brukar dyka upp under högkonjunkturer.
– Det kan vara att anställda får en ”finders fee” om de förmedlar en kontakt eller liknande, men mig veterligen har jag inte hört om någon liknande tjänst där den jobbsökande får del av förmedlingskostnaden. Det är en intressant utveckling, säger Claes Åberg.
En ingenjör med 10 års erfarenhet inom mjukvaruutveckling kan få jobb i går om han så vill.
Han tillstyrker dock att kompetensbristen på många håll är tillräckligt stor för att skapa efterfrågan. Framför allt när det kommer till yrkesgrupper som ekonomer och IT-experter. Utöver högkonjunkturen sätter digitalisering och krav på transformation inom många branscher press på kompetensförsörjningen.
– En ingenjör med 10 års erfarenhet inom mjukvaruutveckling kan få jobb i går om han så vill. Det finns en otrolig kompetensbrist så arbetsmarknaden är helt klart i ett läge där företagen skulle kunna tänka sig att betala för sådana här tjänster, säger Claes Åberg.
Kan det bli en ny trend att betala jobbsökande med de rätta kompetenserna?
– Det ärliga svaret är att jag vet inte. Men börjar en och det lyckas så brukar fler följa efter, säger Claes Åberg.