För krångligt ansöka om omställningsstudiestöd – många drar tillbaka ansökningar Många som saknar kollektivavtal har dragit tillbaka sina ansökningar om omställningsstudiestöd eftersom de inte fått hjälp. Foto: Janerik Henriksson / TT

För krångligt ansöka om omställningsstudiestöd – många drar tillbaka ansökningar

Omställningsstudiestödet Snart ett halvår efter startskottet för det nya omställningsstudiestödet är det fortfarande inte möjligt för företagare och anställda som inte omfattas av kollektivavtal att få hjälp av den offentliga omställningsorganisationen. Men ett domstolsbeslut förra veckan kan ändra på den saken.
Rickard Jakbo
6 mar 2023 | 07:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

De som omfattas av ett kollektivavtal får hjälp att söka stödet av fackens och arbetsgivarnas omställningsorganisationer. Men företagare och anställda på företag som saknar kollektivavtal hänvisas till den nya offentliga omställningsorganisationen.

Denna har dock inte kunnat leverera någon hjälp, och på webbplatsen Nysteget som organisationen publicerat står fortfarande: ”Just nu kan vi tyvärr inte ge de tjänster som erbjuds i stöden”. 

– Det mest intressanta nu är vad som händer den 10 mars. Kommer vi få köra i gång eller inte?, säger Anna Walldén, som är avdelningschef för den offentliga omställningsorganisationen inom Kammarkollegiet.

Upphandlingen fastnat i domstolsprocess

Bakgrunden är att upphandlingen av underentreprenörer har fastnat i en domstolsprocess, där förlorande underentreprenörer har överklagat tilldelningsbesluten i flera omgångar. Processen pågår fortfarande, men i början av veckan kom ett beslut från Kammarrätten om att Förvaltningsrättens tidigare dom står fast. 

Den som behöver hjälp med ansökan måste fortfarande vänta.

– Vi håller tummarna för att vi kan teckna avtal med företagen då och börja arbetet den 13 mars, men det kan också bli en överprövning till i högsta instans, fortsätter Anna Walldén.

Totalt har det kommit in nära 30 000 ansökningar om det nya studiestödet. Bland dessa finns ansökningar från cirka 3 000 yrkesverksamma som arbetar utanför kollektivavtalen, och som det var tänkt att Anna Walldéns organisation skulle hjälpa. 

Hur det har gått för gruppen utanför kollektivavtalen att söka och få stödet till denna termin?  

– Vi har bara information om antalet ansökningar som hamnat hos CSN och som myndigheten bedömer skulle ha hamnat hos oss om vi varit i gång med arbetet. Det handlar om ungefär 3 000 personer.

Arbetet har inte kunnat starta

Trots att det är flera tusen personer från denna grupp som ansökt till CSN är det bara omkring 115 ärenden som för närvarande ligger på den statliga omställningsorganisationens bord, förklarar Anna Walldén. Det har att göra med att arbetat inte har kunnat starta.

– Ja, det är väldigt få i relation till vad man räknat med, säger hon och tillägger att hon inte tror att avdelningen blir överrösta med ansökningar i vår. 

Bara 15 procent har beviljats stöd

Av de 3 107 sökanden som CSN bedömt tillhöra Den offentliga omställningsorganisationen har 777 fått ett eller flera beslut av CSN. De flesta är avslagsbeslut, och endast 127 är bifallsbeslut. Med andra ord har cirka 15 procent av de behandlade ansökningarna i denna grupp lett till ett beviljat omställningsstudiestöd. 

En relativt stor del av ärendena avskrivs också för att sökande drar tillbaka sin ansökan eller för att deras ansökan inte uppfyller kraven på en ansökan.

Bland de behandlade ansökningarna från flera av de större omställningsorganisationerna är andelen positiva beslut nästan dubbelt så hög. När det gäller Trygghetsrådet TRR för privatanställda tjänstemän och Trygghetsstiftelsen för statligt anställda är det nära 30 procent av besluten som leder till att det nya studiestödet betalas ut.

Då de flesta av dem som saknar kollektivavtal ännu inte fått något beslut från CSN, är det endast omkring fyra procent av alla sökanden i denna grupp som fått klartecken till omställningsstudiestöd för vårterminen 2023.

+ Expandera

Det är ett nytt stöd och ett långsiktigt arbete att göra det känt.

Det låga antalet ärenden beror också på att sökanden har dragit tillbaka sina ansökningar. Alla som ansökt om stöd från Den offentliga omställningsorganisationen har nämligen kontaktats och informerats om att överprövningsprocessen har stoppat upp möjligheten till hjälp.

Många drar tillbaka ansökningar

Av Kammarkollegiets årsredovisning framgår att de allra flesta då har återtagit sin ansökan om stöd hos den offentliga omställningsorganisationen. En grupp har i stället skrivit egna yttranden till CSN om varför de bör få bidraget. En annan grupp, som ansökt om vägledning, har dragit tillbaka sina ansökningar när de förstått att det kan dröja länge innan stödet kan ges, skriver Kammarkollegiet.

– För många av dem vi kontaktade var det inte längre aktuellt med yttranden från oss när vi förklarade situationen. I vissa fall hade det löst sig för dem. De fick ju möjlighet att själva yttra sig till CSN.

Hur går det med den planerade informationskampanjen som ska rikta sig till era målgrupper?

– Eftersom vi inte kunnat erbjuda våra tjänster har vi ännu inte kört någon informationskampanj, det hade vart dumt. Vi kommer att starta den först när vi har avtalen på plats. Men vi har ingen mångmiljonbudget för marknadsföring, och det kommer därför bli viktigt att samverka och samordna oss med andra, till exempel arbetsmarknadens parter och CSN.

1 april öppnar ny ansökan

Omställningsstudiestödet ger som mest 5 143 kronor per utbildningsvecka från staten. Till det kan komma extra bidrag för dem som arbetar under vissa kollektivavtal, och det finns också möjlighet att lägga till ett studielån.

Stödet vänder sig till yrkesverksamma som vill utveckla sin kompetens, eller byta yrkesbana, och är en del av Trygghetsöverenskommelsen som förhandlades fram av fackförbund och arbetsgivare. Tanken är att yrkesverksamma ska ha möjlighet att studera med en klart bättre ekonomi än vad som skulle vara fallet med det vanliga studiestödet.

För den som ska börja studera i höst, eller tidigast 1 juli 2023, öppnar ansökan för omställningsstudiestöd den 1 april.

+ Expandera

På omställningsföretaget Arbetslivsresurs AB, den största vinnaren i upphandlingen, tror man att upphandlingstvisten snart är avgjord. De är sedan tidigare leverantör av omställningstjänster till Trygghetsfonden TSL, som är Svenskt Näringslivs och LO:s omställningsorganisation.

– Vi förbereder oss så gott vi kan, trots det ovissa rättsläget. Vi tror att det kommer gå tämligen fort. Våra jurister bedömer den juridiska frågan som relativt enkel, säger Rasmus Rossi, som är vd för Arenakoncernen där Arbetslivsresurs ingår.

Rickard Jakbo
6 mar 2023 | 07:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rickardjakbo.se - "Omställningsstudiestöd – en slags guide – Rickard Jakbo – frilansjournalist" 21 mar 2023:
    […] För krångligt ansöka om omställningsstudiestöd – många drar tillbaka ansökningar […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev