Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd De flesta som avslutat studier med omställningsstudiestöd sökte sig till hälso- och sjukvårdsområdet. Foto: Jessica Gow och Magnus Lejhall / TT.

Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd

Imorgon klockan 20 öppnar ansökan för en ny omgång omställningssstudiestöd. CSN:s uppföljning visar att flest studerande hittills sökt sig till hälsa och sjukvård.
31 mar 2025 | 13:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bland dem som började studera med omsällningsstudiestödet ville de flesta byta bransch. Bland dem som studerade på yrkeshögskola var siffran 80 procent. Nu visar CSN:s analys att hälften av dem som avslutat studierna också bytte bransch.

– Av dem som avslutat sina studier var det flest som lämnade utbildnings- och detaljhandelsbranscherna och flest sökte sig till hälso- och sjukvårdsområdet, säger CSN:s analytiker Carl-Johan Stolt i ett pressmeddelande.

Drygt 60 procent av dem som avslutat studierna bytte roll eller befattning.

Bättre resultat än andra studerande

CSN analys visar också att studerande med omställningsstudiestöd hade bättre studieprestationer än studerande med studiemedel.

– Det kan bero på att det inte är tillåtet att arbeta under samma tid som man får omställningsstudiestöd. En annan tänkbar förklaring kan vara de studerandes motivation, menar Carl-Johan Stolt.

Tredjedel valde studier på grund av stödet

En tredjedel av dem som studerade under 2023 uppger att de inte hade börjat plugga utan omställningsstudiestödet. Det gällde främst äldre med hög inkomst och de som använt sina tidigare studiemedelsveckor. Många hade dock studerat även utan stödet eftersom de redan inlett sina studier när stödet kom. I framtiden väntas därför andelen vars val avgörs av stödet öka.

Drygt 23000 personer sökte stödet inför 2023 och 5200 ansökningar beviljades, det vill säga 23%. För 2024 beviljades 12400 personer stödet.

Den 1 april klockan 20 öppnar ansökan inför höstterminen 2025.

31 mar 2025 | 13:27

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev