LO och TCO fördömer kriget i Gaza – men Saco är tyst LO och TCO har båda ställt krav på regeringen att agera för eldupphör i Gaza. Saco har hittills varit tysta. Foto: Jehad Alshrafi/TT, Skärmavbild

LO och TCO fördömer kriget i Gaza – men Saco är tyst

Facken och Gaza Nära hälften av facken inom de stora fackliga centralorganisationerna har antagit egna uttalanden om situationen i Gaza. Även LO och TCO har gjort det, men Saco har valt att stå utanför.
10 jun 2025 | 13:25
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Allt fler svenska fackförbund har tagit ställning till situationen i Gaza i form av egna formella uttalanden. Arbetsvärldens kartläggning visar att 19 av sammanlagt 45 förbund inom de stora centralorganisationerna LO, TCO och Saco har gjort det. Senast antog Livs kongress ett uttalande med rubriken ”Stoppa Israels folkmord i Gaza!”, i vilket förbundet krävde ett slut på ”Israels olagliga ockupation av Gaza”. 

Fackförbundet Vision är ett av TCO-förbunden som var tidigt ute och fördömde redan i mitten av oktober 2023 både ”Hamas brutala terrorattack”och ”Israels urskillningslösa bombande av Gaza”. 

Förbundens svar till Arbetsvärlden tyder på att flera förbund, som ännu inte antagit uttalanden, kan vara på väg att göra det. Polisförbundet skriver att förbundsstyrelsen precis antagit ett uttalande, men som ännu inte kommunicerats ut. 

”Världen bevittnar en humanitär katastrof i Gaza. Kollektiv bestraffning och utsvältning är enligt internationell rätt förbjudna. Det måste upphöra.  Polisförbundet ställer sig bakom vår centralorganisation TCO:s krav.”, lyder förbundets uttalande.

LO och TCO: Stopp för EU-handel med Israel

Både LO och TCO har, som centralorganisationer, antagit flera uttalanden med krav på att regeringen agerar för eldupphör och senast att EU:s associationsavtal med Israel suspenderas. 

Therese Svanström, En kvinna med långt svart hår, runda glasögon och ett allvarligt uttryck bär en vit kavaj över en svart topp. Hon står framför en suddig stadsbakgrund.
Therese Svanström. Foto: Eva Edsjö

”TCO uttrycker sin djupaste oro för ytterligare militär eskalering på Gazaremsan och fördömer de planer som tillkännagivits av Israel om att beslagta territorium.”, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström i uttalandet.

I och med att besluten förankrats i LO:s och TCO:s styrelser, där förbunden är representerade, skulle det kunna ses som att uppslutningen för eldupphör är hundraprocentig. 

I Arbetsvärldens kartläggning svarar flera av de medlemsförbund, som inte självständigt tagit ställning, att de ställer sig bakom de uttalanden som centralorganisationerna gjort.

Tyst från Saco

Men annorlunda ser det ut hos den tredje fackliga centralorganisationen, Saco, som inte antagit något uttalande. En indikation på varför kan ses i att åtminstone 15 av de 21 medlemsförbunden inte heller antagit formella uttalanden. De fyra som gjort det är i minoritet. 

Heike Erkers, en kvinna med kort mörkt hår och glasögon bär en brun kavaj med en dekorativ brosch och en mörk topp och sitter inomhus mot en neutral bakgrund.
Heike Erkers. Foto: Magnus Länje

Ett av dem är Akademikerförbundet SSR. I maj i år krävde förbundet av regeringen att verka för ett ”omedelbart eldupphör och ett slut på folkmordet på palestinier som Israel begår.” Men förbundet krävde israeliskt tillbakadragande redan under senhösten 2023, kort efter Israels svar på Hamas attack den 7 oktober.  

”Det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det måste gå att fördöma Hamas och den israeliska regeringen samtidigt. Det är allas vår skyldighet att höja våra röster och säga stopp. Från Akademikerförbundet SSR:s sida ser vi det som en tydlig uppgift för oss som fackförbund.”, skriver förbundsordförande Heike Erkers i ett mejl till Arbetsvärlden.

De förbund som kommenterar varför de inte uttalat sig motiverar det med att de som yrkesförbund inte tar ställning i utrikespolitiska frågor.

Saco-styrelsen sade nej till Gaza-uttalande

Enligt uppgifter till Arbetsvärlden från flera källor med insyn var frågan dock uppe i Saco:s styrelse i februari förra året. Styrelsen behandlade då en förfrågan från LO om att LO, TCO och Saco gemensamt skulle anta ett gemensamt uttalande.

Uttalandet hade ett krav på svenska regeringen att inom EU och FN arbeta för eldupphör,  förhandlingar om en tvåstatslösning och återupptaget bistånd till Palestina.

Hälften av styrelsens ledamöter, som kommer från olika förbund inom Saco, ville ansluta sig till uttalandet, men lika många var emot. Eftersom ingen enighet nåddes tackade Saco nej och LO och TCO publicerade uttalandet utan Saco-medverkan.

Arbetsvärldens källor uppger att en fingervisning om vilka som förordade det gemensamma uttalandet går att se i Arbetsvärldens kartläggning. Dessa ska, enligt uppgift, dock ha fått understöd av ledamoten från Psykologförbundet, vilka som förbund inte antagit något eget uttalande.

Akademikerförbundet SSR vill inte kommentera de interna diskussionerna i Saco-styrelsen, men Heike Erkers svarar däremot på varför det för dem var viktigt att ta ställning.

”För oss är det inget alternativ att sitta tysta. Fackförbunden har en stolt tradition att sätta press på politiken att agera men också att använda de muskler vi har för att kunna bidra humanitärt. Genom vår solidaritetsfond, brev till regeringen och skarpa uttalanden gör vi det vi kan. Vi ligger också på för skarpa uttalanden i våra europeiska och internationella samarbeten”, skriver förbundsordföranden till Arbetsvärlden.

Nytt avgörande kan vara på väg

Men Arbetsvärlden erfar att frågan kommer att avhandlas igen på nästa styrelsemöte i mitten av juni. Flera förbund är fortsatt pådrivande för ett officiellt ställningstagande.

En person med kort brunt hår och runda glasögon tittar in i kameran. De har på sig en mörk tröja med dragkedja över en skjorta. Bakgrunden är suddig utomhus.
Titus Fridell. Foto: Jann Lipka

Utöver det har Sacos studentråd, vars representant ingår utan beslutanderätt i styrelsen, själva antagit ett uttalande. I detta anmärker de att Saco, trots sin försiktighet nu, redan  tidigare indirekt tagit ställning till en återgång till ett Palestina enligt 1967 års gränser. 

– Det är lite svårt att förstå att Sacos styrelse inte beslutat att uttala sig. Men när enskilda individer meddelat Saco vad de tycker om det här så har man hänvisat till ett uttalande från ITUC asia-pacific, en regional indelning i världsfacket. Det uttalandet hänvisar till FN:s säkerhetsresolution 242 som i sin tur innebär en återgång till 1967 års gränser. Men varför man inte kan säga något själva är märkligt, säger Titus Fridell, ordförande studentrådet. 

Även om han bekräftar att frågan varit uppe i styrelsen, vill inte heller han uttala sig om hur diskussionerna gått. 

Har ditt fack tagit ställning?

? = ej svar

LOSvar
Byggnads
Elektrikerförbundet
Handels
Kommunal
IF Metall
Livs
Seko
Transport
GS
Fastighet
Pappers
Hotell- och restaurangfacket
Musikerförbundet?

 

TCOSvar
Fackförbundet ST
Journalistförbundet
Polisförbundet
Scen&Film
Unionen
Vision 
Vårdförbundet
TULL-KUST
Finansförbundet
Fortena
Försvarsförbundet
SYMF?

 

SACOSvar
Akademikerförbundet SSR
SULF
Sveriges läkarförbund
Sveriges Lärare
DIK
Akavia
Arbetsterapeuterna
Förbundet Reservofficerarna
Naturvetarna
Officersförbundet
Sjöbefälsföreningen
SRAT
Sveriges Arkitekter
Sveriges Farmaceuter
Sveriges Ingenjörer
Sveriges Psykologförbund
Sveriges skolledare
Sveriges Tandläkareförbund
Sveriges Veterinärförbund
Fysioterapeuterna
Kyrkans Akademikerförbund?

20250611: Artikeln är uppdaterad sedan Fysioterapeuterna inkommit med svar. Saco-styrelsens ledamöters representantskap är också förtydligat.

10 jun 2025 | 13:25

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från sulf.se - "LO och TCO fördömer kriget i Gaza – men Saco är tyst – SULF" 11 jun 2025:
    […] SULF nämns i artikel i Arbetsvärlden: LO och TCO fördömer kriget i Gaza – men Saco är tyst […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev