Alireza Akhondi, C: ”Jag är inte här för att gå på seminarier ” – Det jag älskar med det svenska politiska systemet är att man föds inte in i det här, vem som helst kan få förtroendet, säger Alireza Akhondi, Centerpartiet. Foto: Ewa Persson

Alireza Akhondi, C: ”Jag är inte här för att gå på seminarier ”

Valintervju 2022 När han klev in på kontoret hos Centerpartiet i Södertälje för snart 20 år sedan trodde han att det nya jobbet som politisk sekreterare skulle bestå i att koka kaffe och skriva ut papper. Så blev det inte. I dag sitter Alireza Akhondi i riksdagen och är arbetsmarknadspolitisk talesperson för partiet som gav honom jobb den där gången när 600 andra arbetsgivare tackade nej.
17 maj 2022
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Alireza Akhondi kom till Sverige från Iran som 11-åring. I intervjuer berättar han gärna om sitt liv som maskrosbarn och hur han lyckats ta sig fram trots motgångar. Så också när han träffar Arbetsvärlden.

Han återkommer ofta till berättelsen om när han sökte 600 jobb, men inte gav upp utan sökte det där sexhundraförsta.

Röstade på Alf Svensson

Det jobbet fick han, som politisk sekreterare hos Centern i Södertälje. Han har varit med i Centerpartiet sedan dess.

Hade det kunnat bli ett annat parti om du inte hade fått det där jobbet?

– När jag reflekterar tillbaka vad jag står för politiskt, har jag svårt att se att jag skulle kunna hamna någon annanstans. Mitt första val röstade jag på KD och Alf Svenssons empatiska, varma approach. Jag har aldrig röstat rött. Jag vill ändå säga att jag har en typisk borgerlig identitet. Jag är liberal och ligger väldigt till höger i ekonomisk politik.

Vem är Alireza Akhondi?

Ålder: 41 år
Familj: Skild, en son på 8 år
Bor: Danderyd
Fritid: Hehe ... vad är det för något?

+ Expandera

Varför?

–  Jag vet inte. Det är jättekonstigt givet min uppväxt. Men jag tror väldigt mycket på människor och deras drivkrafter och potential. Under Fredrik Reinfeldts tid hade det kanske kunnat bli Moderaterna, men nu – absolut inte! Jag vet inte vad det partiet sysslar med i dag.

Hamnade i blåsväder

Inför valet 2018 blev Alireza Akhondi fjärdenamn på Centerpartiets riksdagslista.
Då hamnade han också i blåsväder när tidningen Samnytt skrev om hans tidigare affärer.

Det skönhetsföretag i Vällingby med 45 anställda som Alireza Akhondi drev mellan 2006 och 2011 hade inte gått så bra på grund av ombyggnaden av företagslokalerna i Vällingby centrum. Det slutade med att företaget gick i konkurs och att Alireza Akhondi år 2012 dömdes till villkorlig dom för ekobrott. Han hade inte lyckats sköta bokföringen enligt bokföringslagen och hade inte lämnat in sin årsredovisning till Bolagsverket i tid.

Korkad som jag var litade jag på människors ord. Jag hamnade i en situation när jag var ett jagat byte

– Att som ung driva företag är inte så lätt. Jag började med tomma fickor, det gick jättebra i början.

När lokalerna skulle byggas om fick han muntliga löften om ekonomisk ersättning, men det blev inte som utlovat.

– Korkad som jag var litade jag på människors ord. Jag hamnade i en situation när jag var ett jagat byte.

I dag säger han att han tar ansvar för det han gjort, men besvikelsen över att det hela uppmärksammades i medier och utanför partiet, som han säger att han hela tiden varit transparent inför, lyser igenom. Han menar att det vänds emot honom i rasistiska inlägg på Twitter som kallar honom för växelvis ”ekoskurk” och ”babbe”.

– Just inlämnandet av årsredovisning är kanske inte den viktigaste parametern för hur man ska upptäcka och bevisa kriminella företag, menar han i dag.

Sa upp sig för att jobba med flyktingar

Efter domen blev han ett kort tag sjukskriven och återigen besviken på samhället när han inte fick sjukersättning eftersom läkaren inte beskrivit på vilket sätt hans sjukdom hindrade honom från att arbeta.

Men sjukskrivningen säger han att han har glömt bort i dag.

– Men det är självklart att jag inte vill att människor ska falla mellan stolarna. Det är inte rimligt att man anses för sjuk för att arbeta men för frisk för att vara sjuk.

Flera gånger under intervjun i riksdagsrestaurangen får han frågan hur han gjort för att komma tillbaka efter de motgångar han mött i livet. Men något konkret svar får vi aldrig.

– Det är bara att jobba hårt.

2013 och 2014 jobbade han återigen för Centerpartiet, som ombudsman och kanslichef i Stockholms län. 2015 jobbade han några månader för Studiefrämjandet, tills han en dag sa han upp sig från jobbet för att åka till Serbien och arbeta med de flyktingar som passerade där i samband med flyktingkrisen.

Drömjobbet – ambassadör 

Drömjobbet? Ambassadör eller GD
Senaste digitala framsteg? Tinder 🙂
Har du själv varit arbetslös och fått a-kassa? En kort period i ett annat liv.
Hur skulle du själv vilja vidareutbilda dig? Skulle vilja ha en MBA.

+ Expandera

När vi träffar honom i riksdagshuset i slutet av april har han just återvänt från Odessa i Ukraina där han med stöd av sitt nätverk försett människor som drabbats av kriget med mat och mediciner.

Men egentligen är han politiker på heltid och sitter i riksdagen sedan valet 2018, då han lämnade jobbet som arbetsmarknadsexpert på dåvarande KFO, som nu är en del av Fremia, efter att ha varit där ett halvår.

Det parlamentariska läget, Januariavtalet och att MP lämnade regeringen, har gjort att Centerpartiet fått ett stort inflytande i politiken med tanke på partiets storlek.

Jag är inte här för att gå på seminarier och vara en knapptryckare

– Släpper vi fram rasisterna slutar jag omedelbart. De ska inte sitta på det avgörandet två gånger i veckan där vi voterar. Det tänker jag inte bidra till, säger Alireza Akhondi, Centerpartiet. Foto: Eva Persson

– Hade inte den här mandatperioden, som är den stökigaste i mannaminne, varit som den varit hade jag nog kanske inte varit kvar. Jag är inte här för att gå på seminarier och vara en knapptryckare. Jag är här för att göra skillnad under den tid jag har förtroendet. Jag har inte för avsikt att fastna i politiken.

Och han menar att han ligger bakom många av de förslag som nu blivit verklighet.

– Det började med 134 dagars stök. Jag tog plats, sa rakt ut ”över min döda kropp att jag ger rasister nycklarna till Rosenbad”. De brukar säga att första mandatperioden lär man sig hitta sitt rum. Jag hamnade direkt i förhandlingsrummen. Det är väldigt mycket Martin (Åhdal, reds anm) som synts utåt, men vi har suttit i samma förhandlingsrum.

I rask takt har las-reformen och omställningspaketet genomförts.

– Det här är ingen sosseprodukt, det är Alis, säger han med självförtroende och syftar framför allt på omställningsstudiestödet och att alla inkluderas, även de som inte arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.

Vill minska inflödet till Arbetsförmedlingen

Omställningsstudiestödet tar sikte på det livslånga lärandet, säger han och låter precis som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Therese Svanström, som är hennes efterträdare som TCO:s ordförande.

– Therese gillar mig, säger Alireza Akhondi och fortsätter:

– Våra utbildningar räcker inte ett helt liv. Vi måste kompetensutvecklas flera gånger under ett arbetsliv. Jag tror jag behöver jobba till 75. Nio miljarder kronor i nytt offentligt åtagande är jättemycket. Innan man blir arbetslös ska man kunna få kompetensutveckling för att hela tiden hänga med.

– Det här adresserar inte en veckas kortutbildning utan justerar på systemnivå.

Han menar att det också kommer att gynna unga och nyanlända.

– Centerpartiet vill ha rörlighet. Vi vill inte ha en situation där vi har 218 000 lediga jobb. Vi vill minska inflödet till Arbetsförmedlingen. Alla de här sakerna hänger tätt ihop. Den offentliga kostnaden får vi igen trettio gånger om.

Min vision är ett sammanhållet trygghetssystem från 18-årsdagen, en försäkring

Han är upprörd över att en stor del av de drygt elva miljarder som betalas ut årligen i försörjningsstöd egentligen bottnar i arbetslöshet.

Helst vill Centerpartiet se en samlad arbetslivsförsäkring som täcker såväl arbetslöshet som sjukdom och föräldraledighet. Ett förslag som på olika sätt drivits av partiet i många år och 2013 skrev Alireza också en motion om detta till Centerpartiets kongress, en motion som då röstades ned.

– Min vision är ett sammanhållet trygghetssystem från 18-årsdagen, en försäkring. I dag har vi enorma transaktionskostnader och det är svårt för den enskilde att förstå vem som har ansvar för vad. Vi skulle också få bukt med fusket.

Vill ha snabbare insatser för arbetslösa

Han säger sig vara för en hög ersättning i arbetslöshetsförsäkringen, men att den ganska snabbt ska fasas ut.

I sin budgetmotion för 2022 vill Centerpartiet sänka taket i den inledande delen av a-kassan från 1 200 kronor per dag till 910 kronor, det vill säga den nivå som gällde före pandemin. I stället för att alla som tjänar upp till medianlönen 33 000 kronor ska få 80 procent av lönen, ska gränsen enigt motionen sänkas till 25 000 kronor i månaden.

När Arbetsvärlden ställer frågor om vilken nivå Centerpartiet tänker sig för a-kassan svarar Akhondi:

– Nivåerna är sekundära, det viktiga är att avtrappningen utformas korrekt så att människor inte passiviseras. Vi kommer inte driva något specifikt om sänkning, det viktigaste är att man får bra funktionalitet på arbetslöshetsförsäkringen med avtrappningen.

Han vill också att människor snabbare än i dag ska matchas för rätt åtgärd.

– Det är som att man går till läkaren – dag noll ska man ge rätt recept. Den arbetsmarknadspolitiska bedömningen är den enskilt viktigaste. Det är myndighetsutövning och det ska ingen annan än Arbetsförmedlingen ägna sig åt.

– Den här gruppen kanske behöver arbetsträning för att kunna komma in i systemet och bli matchningsbar. Varför vänta i ett år om vi vet att individen behöver insatser?

Jag är allergisk mot att man ska vara hemma med låg ersättning

Även när det gäller föräldraförsäkringen vill han se en hög ersättning i början, men slopa de så kallade garantidagarna som ger rätt att vara ledig till låg ersättning. Han kallar KD:s vårdnadsbidrag för ”korkat” och menar att det låser in folk i fattigdom.

– Föräldraförsäkringen spelar stor roll för jämställdheten. Det är under den tid då man föder barn skillnaderna uppstår. Jag vill också adressera retroaktiviteten i föräldraförsäkringen för utrikes födda så att vi inte håller kvinnorna borta från arbetslivet väldigt lång tid. Jag är inte för kvotering, men jag är allergisk mot att man ska vara hemma med låg ersättning.

Lika stolt som han är över att det nya omställningsstudiestödet omfattar även dem utan kollektivavtal, lika bestämt står han bakom Centerpartiets beslut att rösta ned Eva Nordmarks (S) förslag att ge de regionala skyddsombuden tillträde även till arbetsplatser som saknar kollektivavtal.

Känner sig missförstådd

Och om han delar åsikter med Eva Nordmark och Therese Svanström om det livslånga lärandet har han inte lika mycket till övers för den omorganisation som genomfördes när Mikael Sjöberg, nuvarande kanslichef för TCO, var Arbetsförmedlingens chef. Och här vill han inte sluta prata. Hur Arbetsförmedlingen ska arbeta ligger honom varmt om hjärtat.

Foto: Ewa Persson

– Vad som hände 2014 var att Arbetsförmedlingen satte i gång en förnyelseresa som i mångt och mycket var bra. Men man införde en princip som hette ”digital first” och Sjöberg slaktade lokalkontor till förmån för annan verksamhet. Jag är emot den resursförskjutningen och att man lagt ner de lokalkontor som för mig är förutsättningen för att arbetsmarknadspolitiken ska fungera i samtliga 290 kommuner. Det finns ett stort digitalt utanförskap – man ska kunna träffa en handläggare.

Alireza Akhondi menar att han, som tidigare arbetat som förvaltningschef i kommunal förvaltning, som integrationschef i Vansbro kommun mellan 2016 och 2018,  vet hur viktig samverkan är.

– Det behöver inte se likadant ut. Men den här lögnen, att ”vi finns på servicekontoren” – det är en lögn att det står på skylten att Arbetsförmedlingen finns där. Men det här var inga politiska beslut, utan fattades på tjänstemannanivå.

Vi vill inte lägga ned den här myndigheten. Vi tycker om arbetsförmedlare, det är inte deras fel att vi har ett systemhaveri

Han känner sig också till viss del missförstådd.

– Vi vill inte lägga ned den här myndigheten. Vi tycker om arbetsförmedlare, det är inte deras fel att vi har ett systemhaveri.

– Det är väldigt olyckligt att reformeringen av en av våra viktigaste myndigheter har blivit en fråga om LOV eller LOU. Det finns en särskild LOV-lag för Arbetsförmedlingen för att vi ska slippa upphandlingsöverklagandeprocessen.

– Vi har tänkt att styra systemet med hjälp av ersättningssystemet. När lotsarna dök upp var jag emot beslutet men satt inte i riksdagen då och hade inte möjlighet att påverka utformningen. Det visade sig att det dök upp kriminella guldgrävare. Så vi stängde ner och städade upp. Krom (det nya systemet med privata aktörer kallat ”Kundval Rusta och Matcha” reds. anm.) var mitt och Martins provtryckningsverktyg. Det skulle vara stenhårda kvalificeringskrav eftersom de skulle få agera bank åt staten. Vi ville inte ha ett gaming-beteende. De skulle inte bara plocka guldkornen ur en asymmetrisk avtalsmodell. Tar du Stockholm ska du också ta Pajala.

Vill inte att politiker ska mixtra med pensionerna

Han säger att han vill få vara kvar för att göra klart det nya systemet, där han talar om lagarna som grunden och nu vill bygga huset. Också i videon vi spelar in i anslutning till intervjun pratar han om hur han är bra på ”skruvar och muttrar” och menar då att han känner till detaljerna i hur svensk arbetsmarknadspolitik är utformad.

– Det är min skyldighet att få till en arbetsmarknadspolitik så vi slipper rasisterna som pekar ut invandrarna som roten till allt ont.

Hela finansutskottet har blivit någon typ av cirkus med överbud

Vad tycker du om förslaget att höja garantitillägget för pensionärer?

– Politiker ska ge fan i att mixtra med pensionssystemet. Vi har ett av världens mest robusta och bästa pensionssystem, men med det sagt är det inte perfekt.

Centerpartiet har lagt ett eget pensionsförslag i vårändringsbudgeten och inte meddelat om de tänker rösta på det förslag S, V och MP lagt, eller motförslaget från M, L, KD och SD, utan vill att beslutet fattas i pensionsgruppen för att inte bli ryckigt.

– Hela finansutskottet har blivit någon typ av cirkus med överbud och respekten för en sammanhållen budgetprocess för det finansiella ramverk som tjänat Sverige väl är som bortblåst.

Han säger att det allra största hotet är inflationstrycket, och att svenskarna nu är bortskämda med reallöneökningar.

– Jag blir så arg på det som sker i finansutskottet. Vi håller själva på att göda den här situationen, med pensionstillägget. Det är ett skrämmande paradigmskifte i och med pandemin att staten har blivit försäkringsgivare åt allt och alla. Så ser inte jag på statens roll. Staten kan inte gå in med prisreglering titt som tätt.

Men ni skjuter till en miljard kronor för att sänka dieselskatten för bönderna?

– Vi är lika goda kålsupare. För böndernas del finns det fler parametrar. För animaliedelen har foder- och spannmålpriser gått upp. Hade vi inte lämnat förslag nu hade vi haft en våg av konkurser.

Roligare att ”komma med pengar här och nu”

Alireza Akhondi säger till Arbetsvärlden att han har försökt förklara för övriga nationalekonomkåren om negativ indexering och pensionsbromsen som slår in och reglerar stabiliteten.

– Vi skulle kunna införa något liknande när det gäller energi- och bränslepriser för att kapa av de absolut värsta topparna. Men det är roligare för politiker att komma med pengar här och nu.

Han tillägger:

– Jag lägger mig i allt.

Vad tänker du om arbetstidsförkortning?

– Jag gillar inte det. 90 procent av kollektivavtalen har redan lägre arbetstid. 36,25 timmars arbetsvecka är den lägsta siffran jag hört. Arbetsmarknadens parter kan lösa det.

Hur ska vi locka människor att arbeta i offentlig sektor?

– Det måste finnas karriärmöjligheter så man kan få upp sin lön så attraktiviteten för yrket ökar. Vi har till exempel specialistundersköterskor. Vi behöver karriärtrappor. Hela offentlig sektor har enorma kompetensförsörjningsproblem och det saknas personal i spåren efter pandemi.

– Men politiker ska inte lägga sig i lönebildningen, konstaterar han.

 

Arbetsvärldens valintervjuer 2022:

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar