Ciczie Weidby, V: ”Jag vet hur det ser ut i arbetslivet i dag” Efter nästan fyra år i riksdagen blev Ciczie Weidby Vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor efter Ali Esbati. Innan dess har hon varit fackligt aktiv i många år. Foto: Ewa Persson.

Ciczie Weidby, V: ”Jag vet hur det ser ut i arbetslivet i dag”

Valintervju 2022 Hon bytte Ikeavaruhuset mot Riksdagshuset. Nu driver hon frågan om fler fasta anställningar politiskt i stället för i rollen som fackklubbsordförande. Ciczie Weidby är Vänsterpartiets nya talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor.
3 maj 2022 | 10:43
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Åh, är de här nya? Men hur har de tänkt med passningen?

Det tar inte många sekunder innan Ciczie Weidby hamnar i en livlig diskussion med en kollega bland köken i Ikea-butiken.

– Det är det här jag saknar från jobbet, förklarar hon. Att kunna tramsa med mina kollegor. Det blir inte riktigt samma sak i riksdagen.

Ciczie Weidby från Jönköping tog plats i riksdagen efter förra valet. Då kom hon direkt från Ikea där hon jobbat sedan 2004, hela tiden med ett fackligt engagemang.

– Jag är fortfarande anställd på Ikea, jag är tjänstledig.

Hon berättar hur hennes kollegor var så stolta över henne att de tackade av henne med en egen ”möbelskylt”, med skötselråd och allt.

Kommer direkt från arbetslivet

Ciczie Weidby är ny arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, efter Ali Esbati som utsågs till partiets ekonomisk-politiske talesperson vid partikongressen i februari.

– Fördelarna med att komma direkt från arbetslivet är att jag vet vad jag pratar om. Jag har färska exempel på hur det påverkar människor att aldrig ha rätt till heltid. Det kan vara frustrerande när de som sitter och stiftar lagarna inte vet hur det ser ut i verkligheten.

Det tar bara någon minut innan Ciczie Weidby hamnar i en livlig diskussion med en företagskollega om Ikeas senaste kök.  Foto: Ewa Persson.

Rätten till heltid och en fast anställning återkommer som en av hennes viktigaste frågor, och den arbetsmarknadspolitiska fråga som hon tycker är viktigast i valrörelsen. Hon vill få bort visstidsanställningarna och Vänsterpartiet står inte heller bakom las-reformen.

Det är framför allt fulheten i att man ska döpa om allmän visstid till särskild visstid och sminka grisen som stör

– Det är framför allt fulheten i att man ska döpa om allmän visstid till särskild visstid och sminka grisen som stör.

Hon menar att det som nu säljs in som en förbättring i stället skapar risk för ännu kortare tillfälliga anställningar.

Lojalitet hos LO mot omställningspaketet

Hon känner också att LO varit för rädda att stöta sig med socialdemokratin för att riktigt våga protestera och menar att TCO och Saco har kunnat vara mer frispråkiga i sin kritik i kontakter med henne.

– Jag ser en lojalitet mot den här överenskommelsen hos topparna inom LO-förbunden, medan medlemmarna i LO-förbunden är frispråkiga.

Alla i det klassiska prekariatet kommer att drabbas väldigt hårt

– Både TCO och Saco som inte haft samma skyldighet att var hyggliga med S inser att alla som lever i det klassiska prekariatet utan fasta anställningar kommer att drabbas väldigt hårt. Det är arbetsgrupper som syns i debatten och som uppvaktar mig.

EXAMEN I ARBETSRÄTT HADE VARIT FINT

Drömjobbet? Jag tror att jag har det nu.

Senaste digitala framsteg? Jag har lärt mig att man kan ställa in när ett mejl ska skickas. Så även om jag skriver det sent på kvällen, kan jag få det att se ut som att jag skickar det åtta på morgonen dagen efter.

Har du varit arbetslös och fått a-kassa? Jag var arbetslös i mitten på nittiotalet och hade a-kassa då.

Hur skulle du vilja vidareutbilda dig? Det hade varit fint med nån slags examen inom arbetsrätt.

+ Expandera

Hon är även kritisk till omställnings- och kompetensstödspaketet i uppgörelsen.

– Det är bara arbetarna som ger och staten som ställer upp. Det är skattebetalarna och CSN-lånen som är med och finansierar. Frågan är vad arbetsgivarna har bidragit med.

Hon har har många års erfarenhet av lokala förhandlingar för att förbättra de anställdas villkor på Ikea i Jönköping och menar att lagarna behövs i botten för att ha något att förhandla kring.

Ett av fackföreningens största problem är att andelen anställda som tar uppdrag som fackligt förtroendevalda minskar.

Kan och bör politiken underlätta rekryteringen till fackförbunden?

– Politiken kan agera för skyddsombuden och se till att de hela tiden får vara en del av arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljö är ofta en bra början, för alla är intresserade av att ha en bra arbetsmiljö. Och det är klart att det ska vara den fackliga organisationen som utser skyddsombuden. Det kan inte vara som vissa partier säger att chefen ska bestämma vem som ska vara skyddsombud.

Krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar

Hon säger också att det kan finnas anledning att diskutera hur mycket eleverna i skolan ska lära sig om hur arbetsmarknaden fungerar och att alla borde känna till att lönerna i Sverige inte regleras i lag utan i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

– När jag träffar skolklasser som kommer till riksdagen så vet de inte vem som bestämmer vad. På yrkesprogrammen borde det vara självklart att veta vem som bestämmer din lön. Generellt är kunskapen om arbetsmarknadsvillkoren ganska låg. Om du går ut och frågar någon här utanför vad som är minimilönen i Sverige kommer folk att gissa olika siffror. Och så säger jag att ”minimilönen i Sverige är noll”. Det vet de inte.

Jag vill ha kollektivavtal. Punkt.

Hon tycker också att det offentliga kan ställa krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar.

– I dag pratar många om ”kollektivavtalsliknande villkor”. Vad är det – något som är likt sanningen? Det är som Tage Danielssons monolog om sannolikheter. Jag vill ha kollektivavtal. Punkt.

Att ställa krav på kollektivavtal är också ett sätt att komma åt arbetsplatskriminaliteten, menar hon. Vänsterpartiet vill även ställa krav på att det inte får vara för många led av underentreprenörer vid offentlig upphandling.

– Arbetslivskriminaliteten tar oss tillbaka till hur det var på 1940- och 50-talen där man stängde in italienska diskare på vinden.  Det är så ovärdigt ett modernt land att utnyttja människor på det viset.

Det är så ovärdigt ett modernt land att utnyttja människor på det viset.

Hon började jobba på Ikea efter en sväng till Malmö där hon försökte plugga. Ett tag tänkte hon bli socionom. Men plugga var inte hennes grej. Än i dag pratar hon hellre än skriver.

– Jag är ingen akademiker, jag är knegare. Jag har skitsvårt att producera text. Det är som att när orden ska från hjärnan och munnen, så rör sig inte fingrarna. Jag har skaffat en diktafon som omvandlar mitt tal till text, så kan jag klistra in och redigera det sedan.

Arbetsförmedlingens privatisering löser inte allt

Annars har hon inte ont om orden och som riksdagspolitiker pratar hon med många olika organisationer och människor hela tiden.

Vilka tycker du är jobbigast att möta?

– Funkisrörelsen, när man möter deras utsatthet på arbetsmarknaden. Nedskärningen på Arbetsförmedlingen har slagit hårt mot dem och Samhallvillkoren har blivit så tuffa. Det är svårt för mig att säga att ”det här är lösningen”. Jag har inte alls svårt att träffa näringslivet eller företag, där kan jag alltid ha diskussioner. Men att träffa de människor som står en bit utanför, som inte bara kan skärpa sig …

De vill bara ta emot dem som är lätta att rusta och matcha.

Hon är också kritisk mot att så stor del av Arbetsförmedlingens verksamhet lagts ut på privata aktörer.

– Jag tror visst att vissa privata aktörer skulle kunna rusta och matcha. Men de vill bara ta emot dem som är lätta att rusta och matcha, som troligen skulle kunna lösa en massa grejer ändå. Helst inte den långtidsarbetslösa kvinnan som ”by the way” har skaffat fem barn.

– Arbetsförmedlingen däremot kan inte välja ut dem vi ska hjälpa, och till en myndighet kan vi skriva regleringsbrev. Det fanns brister hos Arbetsförmedlingen innan också, men det är inte så att man förbättrar genom att privatisera.

Besviken på Socialdemokraterna

Som vänsterpartist vill hon ha en stark a-kassa och sjukförsäkring. Satsningarna ska finansieras via ekonomisk omfördelning.

VEM ÄR CICZIE WEIDBY?

Ålder: Jag blir 48 i augusti
Familj: Bor med sambo och två hundar
Bor: I hyresrätt i Jönköping
Fritid: Hundar, vänner och konserter

– Människor kan inte mer än äta sig mätta, köra en bil och bo i ett hus samtidigt. De som lever på mest bidrag här i landet är de rika som använder rot-, rut- och får stora jobbskatteavdrag. De ekonomiska ojämlikheterna har växt och vi måste fråga oss vem som vinner på stora ekonomiska skillnader.

Framför allt blev hon ledsen över att Vänsterpartiet kallades för antifeminister för att de började ställa krav när Sverige skulle få sin första kvinnliga statsminister

Vad har gjort dig mest besviken under din första mandatperiod som riksdagspolitiker?

– Under hela marknadshyreskarusellen, då blev jag förvånad och besviken samtidigt på sossarna. De har alltid använt oss som kamrat fyra procent, dörrmattan, och av att vi alltid ska vara lojala. Och när de började upptäcka att de inte kan styra och ställa, då visade socialdemokratin sitt förakt mot oss som de känt sedan 1917, sedan vi lämnade dem. Jag blev besviken på hur lågt de kunde sjunka.

Framför allt blev hon ledsen över att Vänsterpartiet kallades för antifeminister för att de började ställa krav när Sverige skulle få sin första kvinnliga statsminister.

– Vi hade kunnat rösta på Nooshi, Nyamko, Ebba, eller Magda. Vi har fler kvinnliga partiledare än män. S har suttit vid makten över 70 år utan att ha en enda kvinnlig statsminister. Hur kan det stå och falla med oss?

Kan vara i opposition på riktigt

Men trots det kommer hon att stödja en Socialdemokratisk regering efter valet.

– Vi vill absolut ha en S-ledd regering, om vi inte får en V-regering med Nooshi som statsminister, förstås.

Helgerna tillbringar hon i Jönköping med sin sambo och de två hundarna. Foto: Ewa Persson.

Men att partiet nu inte har något formellt budgetsamarbete med regeringen gör också att de kan driva sina egna frågor på ett annat sätt, menar Ciczie Weidby.

Vi kan samarbeta med alla.

– Det som blivit så bra nu när Centern sa att vi inte skulle vara med och att ingen fick förhandla med oss var att nu kunde vi vara en opposition på riktigt. Vi kan samarbeta med alla. Vi har kommit överens med Moderaterna om att driva frågan att inte skapa kaos med Arbetsförmedlingen, vi kom överens med KD om mer pengar till kommunerna.

Hon rör sig obehindrat och vant mellan Ikeabutikens köksluckor och vattenkranar. Drar ut lådor och blir förtjust och missnöjd om vartannat. Hon kommer från en arbetsplats där hon har trivts och stannat länge. Men lönemässigt är det ett problem för många i dag, menar hon

– Vi har en sådan arbetsmarknad där alla ska byta jobb. Trivs du på din arbetsplats kommer du aldrig hänga med upp i löneutvecklingen. Det är sjukt.

Barnmorskorna orkar inte med mer bara för att de får högre lön, det är inte där problemet är.

Hur ska vi då göra för att se till att människor vill arbeta i välfärdsyrkena och utbilda sig till poliser, lärare, sjuksköterskor och barnmorskor?

– Det handlar om att erbjuda trygghet, och bra arbetsmiljö och inflytande. Jag tror inte alltid att lönen är det viktigaste. Barnmorskorna orkar inte med mer bara för att de får högre lön, det är inte där problemet är. De upplever att de inte får vara barnmorskor på rätt sätt, att de inte har en bra arbetsmiljö. Att bara kasta till mer lön är för enkelt.

VEM ÄR CICZIE WEIDBY?

Ålder: Jag blir 48 i augusti
Familj: Bor med sambo och två hundar
Bor: I hyresrätt i Jönköping
Fritid: Hundar, vänner och konserter

Tror på att tvinga män ta föräldraledigt

Och hur löser vi ojämställdheten och bryter könsnormer kring yrkesroller?

– Trygga anställningar och rätt till heltid. Särskilt kvinnors livsinkomster kommer att påverkas. Som kommunanställd på tekniska kontoret – skulle det finnas något annat än heltid där? Den som är chef för en teknisk enhet kan ha ganska få anställda med små utmaningar och ha en hög lön, medan den kvinna som är chef inom hemtjänsten som har jättemånga anställda och stora utmaningar i att få verksamheten att fungera inte får lika hög lön. Även inom det privata får män alltid uppgifter där man hittar på ansvar som kan generera en extrapeng.

När Cizcie Weidby lämnade Ikea för riksdagspolitiken skickade hennes kollegor med skötselråd. Foto: Privat

Hon tycker också att det bästa vore en helt individuell föräldraförsäkring.

– Jag tror på att tvinga män att ta ut mer föräldraledighet. Det ska inte vara någon självklarhet att om du anställer en man är det en garanti för att han inte ska vara hemma med barn.

Och pensionerna?

–  Alla vet att Vänsterpartiet ligger bakom förslaget som sossarna driver om höjt garantitillägg. De kallar det för ”Nooshi-pensionen”.

Hur ska det finansieras?

– Det finns alltid pengar. Pension kostar inte tillnärmelsevis så mycket som rut-reformen. All politik handlar om var pengarna ska läggas.

Det finns alltid pengar. Pension kostar inte tillnärmelsevis så mycket som rut-reformen.

Kommer ni att rösta för det förslag som ligger med i vårbudgeten nu?

– Vi har inte bestämt oss, vi får se om det kommer ett annat alternativ som är bättre. Om borgarna röstar nej måste de koka ihop någonting innan valet. Om de inte har ett annat alternativ som är bättre så kommer valfrågan bli ”ni bryr er inte om pensionärerna”.

Arbetsvärldens valintervjuer 2022:

3 maj 2022 | 10:43

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev