Fackligt engagemang mot främlingsfientlighet Foto: David Holt/Flickr
Demonstration för flyktingar i London i september. Unison är facket för offentliganställda.

Fackligt engagemang mot främlingsfientlighet

Rasism Flyktingkris och ökad främlingsfientlighet skapar stora spänningar bland befolkningen och i flera länder diskuteras nu det fackliga svaret på detta. Vi har gjort nedslag i Nederländerna, Storbritannien och Sverige.
Bengt Rolfer
24 nov 2015 | 13:33
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi märker att främlingsfientligheten ökar igen, även bland våra medlemmar. Det här är ingen lätt diskussion att ta, men det är hög tid att börja jobba mer aktivt med frågan, säger Catelene Passchier, vice ordförande i den nederländska centralorganisationen FNV.

Catelene Passchier, vice ordförande i FNV.

Catelene Passchier, vice ordförande i FNV.

Catelene Passchier har tidigare haft en ledande position inom Europafacket med ansvar för de här frågorna. Hon medger att FNV inte sitter inne med svaret på hur motsättningarna mellan flyktingar/migranter och de egna medlemmarna ska lösas, men hon har nu skruvat upp organisationens engagemang och aviserat en aktionsplan.

– När jag kom tillbaka hit och började jobba med mångfaldsfrågor märkte jag en känsla av maktlöshet och en slags rädsla för att ta tag i den här frågan. Det var som att man inte våga göra för mycket väsen för då skulle aggressionerna blossa upp, säger hon.

I Nederländerna har Geert Wilders högerextrema parti redan en stor fraktion i parlamentet och vinner nu på nytt framgång i den offentliga debatten. Även fackets medlemmar attraheras av Wilders.

”Vi måste ta hänsyn både till våra egna arbetslösa medlemmar och till migranterna.”

– Jag vill inte kalla våra medlemmar för rasister, men många är pressade av utvecklingen de senaste åren med låglönekonkurrens främst från Östeuropa och hårda åtstramningsprogram efter finanskrisen. Vi måste ta hänsyn både till våra egna arbetslösa medlemmar och till migranterna. Det är därför detta är så svårt, säger hon.

Catelene Passchier hoppas att det ska gå att bygga en bro mellan fackets medlemmar i landet och dem som kommer utifrån. Hon vill att man skapar ett slags kompissystem på arbetsplatser och fackföreningsexpeditioner, där exempelvis flyktingar ska få hjälp med språkundervisning av arbetslösa med lärarbakgrund. Det finns oanvända medel i de utbildningsfonder som parterna byggt upp och som kan användas till detta.

– Det låter kanske inte så revolutionerande, men det är vad vi håller på med just nu.

FNV deltar också i samtal på nationell nivå tillsammans med regeringen och arbetsgivarna för att hitta lösningar som ska bidra till en snabbare integration, bland annat genom en förbättrad kompetenskartläggning. Där förs dock inga diskussioner om att ”sänka trösklarna” och skapa nya låglönejobb som mycket av debatten här hemma handlar om.

– Det har vi dessbättre sluppit. Vi har statlig minimilön här och den är närmast helig, säger Catelene Passchier.

Brittiska facket kritiserar regeringen

Storbritanniens fackliga centralorganisation TUC försöker påverka sin regering att inta en mer humanitär hållning gentemot människor som vill komma in i landet. Men toryregeringen uppträder skamligt, anser TUC.

– Regeringen behandlar människor på flykt som brottslingar i stället för att hjälpa dem. Storbritannien borde ta en rättvis andel av flyktingarna, säger TUC-styrelsen.

Man betonar att bästa sättet att motverka främlingsfientlig retorik är att tala med människor direkt på arbetsplatserna. TUC vill samverka med andra aktörer i flyktingmottagandet och uppmanar sina förbund att ställa upp med pengar och logistisk hjälp i den rådande situationen.

– Att förena människor och att tillsammans hjälpa dem som befinner sig i nöd hör till våra grundläggande principer, påpekar TUC-styrelsen, som understryker att väl fungerande integration är nödvändig för att undvika dumpade villkor och social oro på arbetsplatserna.

LO vill avslöja Sverigedemokraterna

Ingela Edlund

Ingela Edlund, andre vice ordförande i LO.

Även svenska LO och dess förbund bedriver sedan 2011 ett arbete mot rasism och främlingsfientlighet under namnet ”Alla kan göra något”. Tusentals förtroendevalda har utbildats för att vara bättre skickade att ta diskussionen med de främlingsfientliga.

Er kampanj riktar sig särkilt mot Sverigedemokraterna. Varför?

– Det är ett fackföreningsfientligt parti som skiljer människor från människor och det gör vi inte inom facket. Sverigedemokraterna har flera gånger i riksdagen röstat emot förslag till förbättringar för arbetarna, säger LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund.

Vad har ni fått för reaktioner på kampanjen?

– Till övervägande delen positiva, men det är klart att det finns några som inte gillar det och de hör av sig. Sverigedemokraterna är mest aktiva på nätet, men vi har också medlemmar som ringer och är förbannade. Det tycker inte att vi ska hålla på med politik över huvud taget.

Ungefär var femte LO-medlem röstar med SD. Vad svarar ni dem?

– Vi förklarar att det parti de röstar på för en politik som inte är bra för arbetarna.

LO håller nu på och utvärderar sina insatser. Ingela Edlund säger att det är möjligt att man hittills bara har nått de redan frälsta.

– Vi måste nog satsa på att bredda den här utbildningen, säger hon.

För att även nå Sverigedemokraterna?

– Vi vill nå så många medlemmar som möjligt, men jag tvivlar på att de skulle komma.

Bengt Rolfer

/ Kontakta skribenten

24 nov 2015 | 13:33

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rolfer.se - "Facklig fight mot främlingsfientlighet : Bengt Rolfer" 25 nov 2015:
    […] Arbetsvärlden: http://www.arbetsvarlden.se/fackligt-engagemang-mot-framlingsfientlighet/ […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar