Facklig ombudsman misshandlad vid hemmet Efter att en ombudsman från Byggnads blivit misshandlad utanför sin egen bostad, ändrar facket rutiner när de är ute på jobb. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Facklig ombudsman misshandlad vid hemmet

Fackligt arbete En ombudsman från Byggnads blev överfallen och slagen när han skulle till jobbet. Förbundet lokalt ändrar nu sina rutiner, bland annat ser man till att vara två personer vid vissa förhandlingar.
21 feb 2023 | 15:29
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

För ett par veckor sedan lämnade en av Byggnads ombudsmän sitt hem för att åka till jobbet. Utanför bostaden väntade två personer som först ska ha sagt hans namn, för att sedan slå ner honom.

Hans revben krossades och hans fötter slogs sönder så pass illa att tårna bröts, uppger tidningen Byggnadsarbetaren.

– Vi tror att det är arbetsrelaterat men det finns inga bevis för det i dagsläget, säger Tomas Kullberg som är ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland till tidningen.

Ombudsmannen ska ha varit inne i förhandlingar med ett byggföretag som enligt facket betalat ut felaktiga löner.

Nyhetsbrev

Till Byggnadsarbetaren säger Tomas Kullberg att man först och främst ser över säkerheten för ombudsmannen med familj. Men också att regionen har ändrat sina rutiner på kontoret, bland annat att de nu är två personer under vissa förhandlingar.

”Samtalsnivån har blivit mer hotfixerat”

– Vi har märkt av att samtalsnivån blivit mycket tuffare och mer hotfixerat från arbetsgivarhåll, framför allt de utländska. Så jag är inte jätteförvånad över att det här händer tyvärr.

– Det har mycket att göra med att utländska företag tappar produktion och att det är mycket pengar i omlopp. Det gör att de ger sig på personer som arbetar med att få ordning i branschen, avslutar Tomas Kullberg i Byggnadsarbetaren.

Händelsen är polisanmäld, men till Arbetsvärlden säger Tomas Kullberg att utredningen redan är nedlagd.

21 feb 2023 | 15:29

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar