Facklig förlorar jobbet i Nordeas Estlandsbank Fackliga företrädaren Darja Sudarinen fick inte veta varför hon förlorade jobbet på Luminor. Foto Börge NIlsson/Textra

Facklig förlorar jobbet i Nordeas Estlandsbank

Två företrädare har utsatts för smutskastningskampanjer och sedan köpts ut från Nordeas bank i Estland. Men Tarmo Kase, Taago Pähkel och Darja Sudarinen är inte rädda. De axlar rollen som fackliga företrädare, förklarar de för Arbetsvärlden på ett kafé i Tallinn i oktober. Tio dagar senare har en av dem förlorat jobbet.
Börge NIlsson
5 nov 2018 | 05:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Snart fyra år har gått sedan Hannes Veskimäe bildade den första fackklubben någonsin på en privatägd bank i Estland.

Arbetsvärlden har tidigare berättat hur han diskriminerades för sitt fackliga arbete, olagligen fick sparken och slutligen köptes ut av Nordea. Då tog hans arbetskamrater Tiina Kukk, Tarmo Kase och Taago Pähkel över de fackliga uppdragen.

Nu säljs aktiemajoriteten i Luminor till ett konsortium lett av en amerikansk riskkapitalfond.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Som mest har två tredjedelar av personalen varit medlemmar vilket är extremt i ett land där få privata tjänsteman har fackligt medlemskap.

När banken var på väg att byta namn till Luminor sedan Nordea slagit ihop sin baltiska bankverksamhet med norska DNB, tog ett tjugotal anställda färjan till Stockholm för att kräva kollektivavtal.

Förra klubbordföranden slutar med sekretessklausul

Ett år senare, i januari i år, kunde den nya klubbordföranden Tiina Kukk underteckna det första fackliga avtalet i banksektorn i Estlands historia.

Men hon kände sig långt ifrån trygg. I en läckt ljudupptagning som publicerats på nätet framgick att koncernens vd Erkki Raasuke verkligen ville bli av med henne.

Sedan juni arbetar inte längre Tiina Kukk på Luminor. Om det har något samband med hennes fackliga arbete får vi aldrig veta. Hon och Luminor har tecknat en överenskommelse där en sekretessklausul hindrar henne från att uttala sig.

Hennes efterträdare som klubbordförande Tarmo Kase tror att publiciteten i Sverige varit viktig. Den bidrog, tillsammans med flytten av huvudkontoret till Finland, till att fackliga organisationer slutade ha Nordea som bank.

Tarmo Kase valdes in i klubbstyrelsen på Nordeas och DNBs bank på Luminor i Estland. Nu är han ordförande efter att två företrädare köpts ut och tvingats lämna jobbet. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Om hårda tag mot facket i Estland drabbar ägarnas affärsintressen på hemmaplan kan det ha hjälpt klubben att få ett avtal.

– Plötsligt över en natt var de beredda att skriva på. Exakt vad som låg bakom det, om det kom en order från Skandinavien eller något annat, det vet vi inte, säger han.

Nordea vill sälja på sikt

Men i september meddelade Nordea och DNB att de säljer 60 procent av aktierna i Luminor till ett konsortium som representeras av den amerikanska riskkapitalfonden Blackstone. Affären ska vara klar första halvåret 2019.

DNB säger att banken betraktar sin resterande ägarandel på 20 procent som ett långsiktigt ägande, men Nordea vill på sikt sälja allt sitt innehav.

Vad ägarbytet innebär är svårt att bedöma.

– Men Blackstone kan väntas vara mycket mer intresserade av snabba och enkla lösningar än vad Nordea och DNB var, säger Tarmo Kase.

Så det skrämmer er?

– Ja, det är viktigt att vi håller ett öga på att företaget följer lagen och respekterar mänskliga rättigheter, säger Tarmo Kase.

Men ni väntar er inte att själva bli utsparkade eller utköpta?

Bankjuristen Taago Pähkel oroar sig regelbundet för att bli av med jobbet på grund av sitt fackliga engagemang.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

– Den tanken slår mig ungefär en gång i veckan. Just nu känner jag inget sådant hot, men jag tänker hela tiden på möjligheten, säger Taago Pähkel.

Snart måste nya förhandlingar inledas om det tvååriga avtal som tecknades i januari.

– Då vet vi inte vad som händer. Vi har en ny huvudägare och attityden kan vara en helt annan, säger Tarmo Kase.

Ändå är de inte rädda.

– Men det har funnits perioder när jag haft svårt att sova, säger Tarmo Kase.

Facklig företrädare vet inte varför hon måste sluta

Darja Sudarinen är inte heller bekymrad.

– Jag vågar eftersom Taago och Tiina frågade mig. Tiina var min chef och jag bestämde mig för att hjälpa dem med det fackliga, säger hon.

Tarmo Kase, Taago Pähkel och Darja Sudarinen har fackligt arbete som delvis obetald högrisksysselsättning. När vi ses i Tallinn har två fackliga företrädare redan fått lämna banken. Tio dagar senare tvingas också Darja Sudarinen gå.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Tio dagar efter intervjun kallas Darja Sudarinen in till företagsledningen som vill att hon slutar ”frivilligt”.

Skälet är inte hennes arbetsprestation, försäkrar Luminor för hennes fackliga kollegor. Den är utmärkt. Och inte att hon sedan några månader är fackligt förtroendevald.

– Det är förstås upp till var och en ifall de vill tro på det, säger klubbordförande Tarmo Kase.

Nyhetsbrev

Luminor skriver genom sin kommunikationschef Hedwig Meidra att man inte kommenterar personalärenden, men fortsätter:

”Dock vill vi understryka att det inte har någonting att göra med att hon var fackligt förtroendevald. Vi har ett konstruktivt samarbete med facket och dess företrädare och de har varit involverade i processen”.

Darja Sudarinen skriver i ett mejl till Arbetsvärlden att hon inte fått veta orsaken till att hon tvingats lämna sitt jobb.

Börge NIlsson
5 nov 2018 | 05:01

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev