Historiskt bankavtal i Estland fick inte kallas kollektivavtal Krismötet i Tallinn kom av sig. Istället fick Angelo Di Cristo från UNI Europa Finance, Tarmo Kase, Tiina Kukk och Taago Pähkel från EFL-klubben Tanel Erik Podar, ordförande i EFL, Peep Peterson, ordförande i landsorganisationen EAKL, Michael Budolfsen, president i UNI Europa Finance och Ruth Kaugurs, styrelseledamot i EFL, fira landets första fackliga bankavtal. Foto: Privat

Historiskt bankavtal i Estland fick inte kallas kollektivavtal

Finansavtal Estland Efter tre års hårda fackliga strider har finansförbundet EFL tecknat det första estländska avtalet någonsin mellan ett fackförbund och en privatägd bank.
Börge Nilsson/Textra
1 feb 2018 | 13:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ett villkor för avtalet var att det inte fick kallas kollektivavtal.

– Vi tog inte strid om namnet. Det viktiga är att vi fått ett avtal, säger ordföranden Tanel Erik Podar.

De fackliga striderna har innehållit det mesta. Det har varit smutskastning, läckta ljudupptagningar och inhyrda antifackliga PR-konsulter. Nordea i Estland har till och med dömts i Arbetsdomstolen för att olagligen ha diskriminerat och sparkat en klubbordförande.

De hårda tagen fick snarast motsatt verkan. Behandlingen av bankens första klubbordförande upprörde Estland och fick fler att gå med i facket.

För ett och ett halvt år sedan tog en ny klubbledning över. Men något avtal blev det inte. Nordea drog sig ur förhandlingarna med motiveringen att banken skulle fusionera sin baltiska verksamhet med norska DNB och då inte ville vara bunden av ett avtal.

Läckt antifacklig inspelning

När den nya banken Luminor startades i oktober återupptogs förhandlingarna. På en ljudupptagning som läcktes på nätet i december hörs koncernchefen Erkki Raasuke likställa facklig verksamhet med terrorism.

Han sa också att om ägarna säger till honom att teckna ett kollektivavtal, så slutar han.

Den läckta inspelningen väckte uppståndelse i Sverige. Nordens fackliga samorganisation flyttade sina pengar från Nordea och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sa i Dagens Nyheter att Nordea betett sig som skitstövlar mot facket i Estland.

I januari förra året demonstrerade maskerade Nordeaanställda utanför huvudkontoret i Stockholm för att få ett kollektivavtal. I januari i år tecknades avtalet, nu med den fusionerade banken Luminor.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

I måndags skulle estlandsfacket hålla krismöte med UNI Europa Finance i Tallinn.

Krisstämningen kom av sig sedan banken och EFL tre dagar innan tecknat ett tvåårigt avtal som reglerar villkoren för alla anställda.

Detaljerna är hemliga tills de 500 anställda fått ta del av avtalet. Men Luminors VD Gunnar Toomemets bekräftar att ett förmånspaket ingår vilket facket har stridit för. Enligt andra källor regleras även ersättningen vid uppsägningar och att förändringar ska beslutas i förhandlingar mellan företag och fack, inte ensidigt av företaget.

Erkännande att facket för anställdas talan

Klubbordförande Tiina Kukk är tillfreds med innehållet.

– Det ger en miniminivå av vad vi har krävt men de viktigaste delarna är med, säger hon.

Michael Budolfsen, president på UNI Europa Finance och en av deltagarna i det som skulle ha blivit ett krismöte, kallar avtalet historiskt.

– Det här är första gången i finanssektorn i Estland som det erkänns att en fackförening för de anställdas talan.

Svenska Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius är också nöjd.

– Äntligen! Det här har vi väntat länge på. Det har varit många år av frustration och förvåning över att de inte kunde få till det tidigare när de hörde till Nordea.

Men det fick inte heta kollektivavtal. Avtalet har namnet Memorandum om goda avsikter.

– Jag kan inte lagstiftningen i Estland, men här hade det varit det. Sverige har formkrav som reglerar vad som är ett kollektivavtal, säger Ulrika Boëthius.

I Estland är det inte lika enkelt. Enligt EFL:s ordförande Tanel Erik Podar går det inte att säkert säga hur avtalet skulle tolkas vid en eventuell tvist.

– Vi har brytt oss mer om innehållet i avtalet än om namnet. Det har skrivits under av facket och företagsledningen och gäller alla anställda. Det är en stor framgång, säger Tanel Erik Podar.

Swedbank marknadsledande

Marknadsledare i Estland är Swedbank med SEB som god tvåa. Ett fåtal av de deras anställda är med i EFL. Nu hoppas facket att avtalet på Luminor ska locka också deras anställda att starta klubb.

– Steg för steg kommer vi att teckna avtal även på de andra bankerna, säger Tanel Erik Podar.

Om även Swedbank och SEB vägrar teckna kollektivavtal eller motarbetar fackligt arbete i Estland, så minskar det deras möjligheter att konkurrera om fackliga kontrakt i Sverige, precis som det gjort för Nordea.

EFL och Luminor

Avtalet slöts sent på eftermiddagen fredagen den 26 januari 2018. Det omfattar 500 anställda på Luminor där 65 procent av de anställda är med i finansförbundet EFL.

Banken Luminor bildades den 1 oktober 2017 när Nordea och norska DNB slog ihop sina rörelser i Baltikum.

EFL har 500 medlemmar av de cirka 6 000 som arbetar med bank och finans i Estland.

Att 65 procent av de anställda på en arbetsplats är med i facket är extremt ovanligt i Estland där den fackliga anslutningsgraden är låg.

+ Expandera

LO upphandlar bank i år

En stor upphandling görs i år av LO. Bytet sker vid årsskiftet.

– Vi arbetar bara med företag som inte förhindar fackligt arbete, så är det bara, och vi följer utvecklingen, säger Annika Nilsson, kanslichef på LO.

Men Anna-Karin Glimström, som är koncernklubbsordförande på SEB, har inte sett något stort fackligt intresse i Estland.

– Det behöver ju vara ett tryck underifrån och det har vi inte märkt av. Men om det uppstår så stöttar vi självfallet våra kollegor i Estland, säger hon.

Börge Nilsson/Textra
1 feb 2018 | 13:55

Relaterad läsning

Relaterade dokument

Kommentera
Kommentera

Relaterade dokument

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev