Facket kritiskt när Arbetsförmedlingen varslar 320 Nu varslas 320 beslutshandläggare. Foto: Simon Rehnström / SvD

Facket kritiskt när Arbetsförmedlingen varslar 320

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen varslar samtliga cirka 320 beslutshandläggare om uppsägning. Befattningen som infördes 2020 anses nu vara för smal.
– Från fackligt håll är vi övertygade om att det här borde gå att lösa utan uppsägningar, säger ST-AF:s ordförande Åsa Johansson.
Tove Nandorf
26 apr 2023 | 12:12
+1
2
+1
2
+1
0
+1
1
+1
7
+1
0

Hon anser att myndigheten borde ha kunnat inleda arbetet med att försöka omplacera beslutshandläggarna utan att först varsla om uppsägning:

– Att inleda processen med ett varsel stör verksamheten. Folk blir oroliga och funderar på vad kommer att hända med dem.

Efter flera års anställning inom Arbetsförmedlingen besitter gruppen relevant kunskap och erfarenhet, oavsett vilken tidigare utbildningsbakgrund varje medarbetare har, påpekar Åsa Johansson.

Åsa Johansson, ST på Arbetsförmedlingen. Foto: Emil Tjärnström.

– Och om någon behöver kompetensutveckling så finns ju goda möjligheter inom myndigheten att utbilda sig till arbetsförmedlare. Vi anser att alla nu varslade kan skaffa sig den kompetens som behövs. De bör inte behöva så mycket vidareutbildning.

Fattade beslut om Rusta och matcha

Befattningen beslutshandläggare infördes 2020. Under pandemin tog dessa handläggare över beslutsfattandet för matchningstjänsterna ”rusta och matcha” och ”stöd och matchning”. Rollen har dock hela tiden haft ett kraftigt begränsat mandat. Beslutshandläggarna får till exempel varken göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar eller upprätta handlingsplaner.

Det räcker inte för att fatta beslut om den nya matchningstjänsten ”rusta och matcha 2” och det nya programmet ”förmedlingsinsatser”. För det krävs arbetsförmedlarkompetens. Rollen som beslutshandläggare upphör därför från och med den 1 januari 2024.

– Befattningen som beslutshandläggare uppfyller helt enkelt inte de krav som vi ställer framöver. Med utgångspunkt i medarbetarnas kompetens och organisationens budgetförutsättningar erbjuder vi omplacering för så många beslutshandläggare som möjligt, säger Tove Elvelid, verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingen.

Saknas tydligt underlag

Men ST-AF litar inte helt på arbetsgivarens löften om omplacering.

– Inte fullt ut, vi har inga garantier, även om vi förstås hoppas på det, säger Åsa Johansson, som påpekar att ST inte heller fått se några tydliga underlag till AF-ledningens beslut.

– Det är en orsak till att vi ställde oss oeniga till varslet. Det saknas entydiga ekonomiska underlag för det här beslutet.

Tove Nandorf
26 apr 2023 | 12:12

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev